dinsdag 20 juni 2017

Natuur in Brabant: omgeving Dongen en Dorst

Op een mooie zaterdag, 3 juni , had ik weer afgesproken met Lian en Jolanda. Samen met mij vormen wij de Lumix ladies, we hebben namelijk alle drie een Panasonic Lumix camera.
Dit keer begon ons fotografie uitje in Dongen, bij Lian thuis met koffie en versgebakken appeltaart.
Maar daarna werd er gefotografeerd.....en genoten van al het moois.


We begonnen aan het eind van de ochtend in de natuurtuin van natuurvereniging Ken en Geniet
In de tuin stonden veel bloemen, maar de vlinders waren nauwelijks te vinden, terwijl het toch wel zonnig was. Zou dat dan toch de junidip van de vlinders zijn.


De enige vlinder die ik deze dag op de foto heb gezet was de st. Jansvlinder, een hele vroege want in de Waterleidingduinen zie ik ze altijd pas in juli.De natuurtuin heeft ook een mooie vogelhut, waar wij met zijn drietjes heel comfortabel konden zitten. De voederplek met vijver is mooi aangelegd, en al meteen zagen we een goudvink........voorbijvliegen.


De heggemussen waren het meest vertegenwoordigd, soms met meerdere tegelijk, en zelfs een jong heggemusje kwam even langs.

De zwarte roodstaart (vrouwtje) zat wat verder weg en heeft vast in de omgeving een nestje met jongen. Ze had duidelijk een lekker hapje gevangen voor de kleintjes.
Het was best warm, dus dan is zo'n vijver erg fijn om even wat te drinken, de groenlingen maakten er veel gebruik van. De merel kwam nog even spetteren, die had zin in een bad.

Meneer groenling zong het hoogste lied, nou ja lied kon ik het niet noemen, want dat geluid is toch niet echt zingen....

Bliksembezoek van de grote bonte specht man, die bleef zo kort dat ik alleen deze foto kon maken, meer zat er niet in.Jonge koolmees kwam op een tak vlak voor de hut zitten.
En ook de merelman wilde even poseren.
De huismus nam een zandbad
en mevrouw groenling had een lekker hapje gevonden.
De jonge koolmees , nu wat verder weg.

We verlieten de vogelhut om door te gaan naar een ander mooi gebiedje, 


Deze groene kikker kwam even op de kant zitten.
Klaprozen fotograferen bij volle zon, midden op de dag....een hele uitdaging.


We kwamen aan bij Boswachterij Dorst, het gebiedje Surae, waar we een wandelingetje maakte om een ven, waar veel juffers en libellen zaten.


Altijd mooi als ze een hartje vormen.
Gewone oeverlibel, mannetje zat even stil op een stronk langs het ven.
Dit was echt een ieniemienie padje, er waren er heel veel, die over het pad sprongen. Dit padje was niet groter dan de nagel van mijn duim, de macrolens kwam er dus ook even bij.Een keizerlibel zit haast nooit stil, behalve als ze eitjes afzet, dus mooi dat zie dit even vlak voor mijn neus wilde doen. Wat een prachtige grote libel is het.


En de dag eindigde op het terras van Beum, aan de rand van het natuurgebiedje...waar we nog een lekker hapje en drankje namen om de leuke dag af te sluiten. Op naar het volgende Lumix ladies foto uitje.

9 opmerkingen:

 1. Dat zijn toch wel de echte uitjes het lijkt toch meer op een echte verwendag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  St. Jans vlinders kan je nu ook al zien. In de AWD zag ik ze op 20 juni al in groten getale, vaak niet lang ervoor uitgeslopen. Een vogelkijkhut levert altijd wel een aantal mooie beelden op. Nr 4 en 10 springen er voor mij uit. Juffers en libellen kan je nu veel zien. Het is steeds weer hopen dat ze op een mooie plek even willen gaan zitten. Jij hebt in ieder geval een mooie dag gehad.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi GHita,
  Dat illustreert wel dat het een fantastische gezellige dag was! Je hebt er mooie foto's aan over gehouden. Mooi en leuk en nuttige info. Wie weet ga ik daar ook eens kijken, het ziet er in ieder geval heel aantrekkelijk uit!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita
  wat een variatie aan foto's laat je ons hier zien erg mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi gevarieerd blog Ghita.
  De eerste springt er meteen uit, wat een mooie foto.
  Zonder de andere te kort te doen want die mogen ook zeker gezien worden.
  Beautiful pictures of this beautiful duck Bob. Bright and sharp. Greetings Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. tante Jacqueline22 juni 2017 om 13:46

  Hallo Ghita,
  schitterende serie .Je hebt zulke mooie ondergrond waar de vogels opzitten vooral die knoest van de 1ste foto. Trouwens die klaproos is geweldig als ik ze hier langs de velden zie denk ik altijd meteen dit was iets voor Ghita .Een hele mooie gevarieerde serie.Geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hai Ghita,

  In ieder geval zag je hier nog de goudvink...... hahaha.
  Wat leuk dat ze een vogelhut hebben bij zo'n natuurtuin en met weer leuke soorten, zoals de groenling. Die zie je toch n iet op veel plekken. Ik kom ook weinig foto's tegen uit vogelhutten waar een groenling opstaat. Mooie waarneming van de roodstaart.
  De foto van het paringswiel is top. Precies op een mooi plekje.

  groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Die parende argusvlinders ..wat gaaf ..maar ook de zwaantjes ..een prachtige blog

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jij weet de mooie plekjes wel te vinden, hè? Mooie gevarieerde blog heeft het weer opgeleverd. De klaproos in de zon is prima gelukt, overigens!
  Groet, Dick

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita