zondag 25 juni 2017

Natuur rond Leiden: mei/juni

Tussen alle uitstapjes naar de AWD en andere fotolocaties door, ben ik zo nu en dan ook in de omgeving op pad geweest met de camera. Hieronder weer een selectie van de foto's die ik afgelopen maanden rondom Leiden maakte.Mei: jonge zwaantjes in de Munniken polder (Leiderdorp)


zo schattig
Op de rug van papa (of mama), helaas een lastig standpunt om te fotograferen, dus niet helemaal naar mijn zin, maar het moment is zo vertederend, dat ik de foto toch in de blog heb gezet.
Rietgors met een lekker hapje, voor de hongerige jongen.
De kluten zijn ook weer in de polder en zijn goed te fotograferen vanaf het wandelpad
De begroeiing is al aardig hoog, op het moment dat de jonge kluutjes er zijn, is het zo hoog dat je de vogels niet meer ziet.

Kluten en visdiefjes vinden elkaar niet zo aardig.
Klutenpaartje


De tureluur heeft ook jongen en stond op het hek te waken
Leuk om deze vogel gewoon bij mij om de hoek tegen te komen

Een argusvlinder is tegenwoordig al bijzonder, want het is een redelijk zeldzame vlinder, dus parende argusvlinders is helemaal een leuke waarneming.

Eind mei, volop koolzaad, met beestjes......
Een wesp die hout van een bruggetje knaagt....vast een nestje aan het bouwen. In deze periode durf  ik het nog wel aan om zo dichtbij te komen. Vanaf augustus ga ik voor ze op de loop, dan vind ik ze echt niet leuk meer.
Juni in de polder, veel zon....hard licht en hier en daar een vlinder.Veel gele kwikstaarten, met wat geduld en verdekt opstellen kun je het treffen dat ie in het koolzaad gaat zitten.
En zo af en toe kwam ie zelfs redelijk dichtbij.

Een gele kwikstaart op de gele koolzaadbloemen, als variatie op de gele kwik op de tulp (die ik overigens nog graag zou willen fotograferen).
Overal parende juffers....
Pa ooievaar gaat op jacht.....
En ma wacht op het nest met haar jong. Op de achtergrond vliegt er nog een vreemde vogel langs.

Het mooie weer blijft maar aanhouden, dus er staat alweer een vervolg blogje in de wacht over wat ik in juni in de omgeving heb gefotografeerd, onder andere in de Poelgeest polders. Nog even geduld, want er staat nog veel meer in de wacht.

15 opmerkingen:

 1. Hallo Ghita, volgens mij hoef jij niet ver te gaan om mooie foto's te maken. Wat een mooie serie heb je gemaakt, de zwanen heel gaaf, kluten en tureluur en de gele kwik, vlinder en juffer. Super hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijk gevarieerd lenteblog, Ghita.
  Perende argusvlinder is heel bijzonder, maar ook een bijzonder mooie foto. Gele kwikstaart in het geel doet 't leuk (om vrolijk van te worden). Die met de molen op de achtergrond is echt top. En jonge zwaantjes zijn natuurlijk altijd om te smelten.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig lenteblog Ghita, ik kijk uit naar meer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Dit is echt weer genieten. Prachtig al deze natuur beelden. Die jonge zwaantjes zijn heel erg leuk met die grappige donzige koppies. Ook die tureluur en die wesp zijn fantastisch gefotografeerd.
  Leuk hoe je ook die ooievaars te pakken hebt met die ene vreemde vogel op de achtergrond.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige serie, geweldige foto's van de Gele Kwikstaart, mooi die parende Argusvlinders maar ook de rest is schitterend!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fantastische serie foto's van onze "drukke Randstad" !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is ons landje toch geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb de constructie van die ingewikkelde paring van de juffers eens goed bekeken om tot de conclusie te komen dat de mens dat toch stukken simpeler voorelkaar bokst.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ghita, dit is weer een prachtige serie. Elke foto's een waar juweeltje. Je weet het weer mooi vast te leggen wat er aan natuur te zien is.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. tante Jacqueline26 juni 2017 om 16:07

  Hallo Ghita, wat een prachtige serie verschillende foto's ik kan echt niet zeggen die is het mooiste of die ze hebben allemaal iets waarom ze voor mij zo apart zijn.
  succes met het volgende blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,

  zooooo schatig de jonge zwaantjes en wat is je gele kwik mooi in het koolzaad. Ook de parende Argusvlinders zijn prachtig! O, en de Kluten ook heel mooi zo tussen de frisse lentekleurtjes.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Ghita,

  Prachtige foto van de kleine zwaantjes op de rug. Dat zijn toch de mooie momenten. Een zeer gevarieerd blog met hele mooie soorten e momenten. De gele kwik met de molen op de achtergrond is top. Prachtig totaalplaatje net als de kluut met het visdiefje. Parende vlinders is een hele mooie plaat. Eerst dacht ik dat het een vlinder op een spiegel was. Ziet er in eerste instantie zeer symmetrisch uit.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heerlijke gevarieerde blog Ghita, vooral de gele kwik in het koolzaadveld met de molen op de achtergrond...zo mooi! Maar die lantaarntjes ook en de kluut samen met de visdief. ..die schattige zwaantjes op de rug van mama.De blinde bij en de wesp mooi geel allemaal. Kortom heerlijke sfeervolle foto's.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ook weer een schitterende serie met veel variatie. De zwaantjes op de rug zijn echt top. Die had ik dit jaar ook willen maken, maar ze werkten niet mee. kan je zo hebben. De kluten in de wei zijn erg fraai en ook de tureluur op paaltje (je ziet ze heel veel dit jaar). Je had ook mazzel met de gele kwik op het koolzaad. Ook de knaagwesp is erg fraai. Je hoeft er ook in augustus niet bang voor te zijn, als je maar rustig doet...
  Zo, ik geloof dat ik weer bij ben met je blogs.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Echt een schitterende serie Ghita. De zwaantjes zijn echt zo leuk en zo vertederend. Gaaf dat je ze op de rug van papa/mama kon fotograferen. Ook de gele kwik op de gele bloemen van het koolzaad is onwijs leuk om te zien. De kluten tussen de kruiden vind ik echt supermooi! De Tureluur gaat echt tekeer als ze jongen hebben en ze op de paaltjes staan om te waken. Mooi vastgelegd. Een serie met een heel hoog genietgehalte.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita