donderdag 25 mei 2017

Arkemheen / Veluwe

Traditiegetrouw ga ik in mei altijd een dagje met Henk en Cees naar de Arkemheen polder voor de weidevogels. Dat doe ik nu al zo'n 4 of 5 jaar en helaas zie ik het aantal weidevogels ieder jaar minder worden. Waar ik in 2013 nog op bijna iedere paal een grutto of tureluur zag, was het nu echt zoeken naar de paalzitters.

Helaas was het die vrijdagochtend, 12 mei een druilerige bedoeling, regen en slecht licht voor fotografie. 


 grutto, omdat het mijn favoriete weidevogel is.Hier zagen we nog een grutto met een pul, in ditzelfde weiland liepen meerdere pullen, nu maar hopen dat ze de grasmaaier nog even hebben laten staan.

We kwamen ook nog wat kievitpullen tegen. Maar helaas zagen we ook weer veel weilanden waar al gemaaid was, het is ook ieder jaar weer hetzelfde, op het moment dat de pullen er zijn, wordt er gemaaid.Boerenzwaluw, ook deze vogeltjes waren in andere jaren veel meer te zien in de polder. Of zou het toch met het regenachtige weer te maken hebben gehad, dat ze zich allemaal schuil hielden.


De schaapjes vonden onze mobiele schuilhut reuze interessant
Bij gebrek aan vogels......dan maar paarden....

Achter het Puttergemaal kwamen we deze acrobatische grasmus nog tegen.


Omdat het een beetje tegen viel in de polder, besloten we naar de Hoge Veluwe te rijden. Langzaam knapte het weer een beetje op en kwam er een zonnetje door. 

En daar kon ik mijn allereerste zwarte specht fotograferen....


Ik was al helemaal blij met deze foto, maar het werd nog leuker....


Op een andere plek was nog een nest en daar waren de jongen al zo groot dat ze elk moment uit konden vliegen. Hier een van de kleine spechtjes.
Voeder tijd. Prachtig om te zien en zo gaaf om dit mee te maken.
De kleintjes (3 in totaal) verdringen zich voor de nestholte om maar als eerste een hapje te mogen ontvangen.
Wij hebben honger.......
Nadat moeder specht de jongen had gevoerd ging ze in een andere boom zitten roepen, alsof ze de kleintjes naar buiten wilde lokken. De kleintjes riepen terug, maar bleven in het nest.
Niet veel later kwam vader (iets grotere rode kruin als het vrouwtje)  langs om te voeren, ik had inmiddels een ander standpunt gekozen om minder last van het tegenlicht van de steeds feller wordende zon te hebben.
De hongerige snaveltjes werden in rap tempo volgestopt.
En daar was ook nog een bonte vliegenvanger die daar in de buurt een nestje had. Ook erg leuk om deze soort vast te kunnen leggen.

Wat een superdag, het was weer genieten. Ondanks de regen in de polder was het ook daar weer de moeite waard, maar de zwarte spechten maakten mij helemaal blij.  Die kan ik na de geoorde futen nu ook afvinken van mijn wensenlijstje. Nu die andere specht nog..die groene die mij al zo vaak heeft uitgelachen.

22 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita, Triest om te lezen en ik ervaar het ook, steeds minder weidevogels. Hier ook vier kievitpullen die de maaier hebben overleefd. Maar nu weer geen vluchtpolletjes meer hebben ;-(
  Hopelijk redden ze het toch. De verregende grutto's zijn toch prachtige foto's en de paarden en schapen zijn ook mooi geplaat. Die kleine kievieten zijn echt schattig en Zwarte spechten op de foto zetten is al geweldig, maar ook nog met jongen, tsss. prachtig! De bonte vlieg is ook gaaf! Ik heb wel genoten van je blog hoor!
  groetjes en fijn weekend,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat van die weide-vogels is een groot probleem, ik begrijp ook niet dat er geen strengere regels komen. Of als die er al zijn, dat ze dan niet nageleefd worden. Toch zitten hier in de Bovenkerkerpolder aardig wat Grutto's en Kieviten. Je hoeft ze niet te zoeken. En jij hebt er nog een mooie serie van gemaakt!

  En dan die zwarte specht... Wat bijzonder! Dat met jonkies heb ik ooit gezien met de gewone bonte specht, dat was al leuk. Maar wat is die zwarte specht prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tante Jacqueline26 mei 2017 om 11:05

  hallo Ghita,
  wat een mooie serie van de bonte specht .Het was toch weer genieten van alle moois.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jonge jonge, Ghita...die zwarte specht...daar kan je toch alleen maar van dromen? Geweldig voor je om dit te zien en vast te leggen!
  Leuke serie in de polder van de grutto en ook nog pullen! Mooi de grasmus en boerenzwaluw. Bij ons in de polder lijkt het iets drukker met grutto's dan vorig jaar. Ik kijk dan op de weilanden die van Landschap Noord Holland zijn, dus niet maaien en heerlijke kruiden voor het jonge spul.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig dat je foto's hebt van de zwarte specht, mooi Ghita.
  Ook de andere zijn mooi maar de zwarte specht is helemaal super.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige serie, het is toch verschrikkelijk dat ze zo vroeg maaien, alles draait om geld.
  Het is geen wonder dat de weidevogels zo afnemen, ik hoop dat de boeren daar eens een keer iets aan gaan doen.
  Ik ben helemaal weg van de foto's van de zwarte specht, wat een mazzel had je hier mee, soms moet je ook eens geluk hebben vind ik.
  Jij had het in ieder geval met deze foto's wel.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Mooie opnames van die weide vogels. Vind het ook jammer dat die niet meer in Blijdorp te zien zijn, want dat was altijd best leuk.
  Die grasmus en die paarden heb je ook heel mooi gefotografeerd.
  En wat moet dat super geweest zijn dat je die jonge spechtjes zo hebt gezien. Erg leuk!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jammer dat je bij Arkemheen zulk druilerig weer trof, en ja, ook hier in de polder viel het me op dat er minder grutto's en tureluurs waren ;-(
  Je dat werd wel helemaal goedgemaakt door de Zwarte Specht, gave beelden!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ghita,

  Om eerlijk te zijn snap ik niet dat jullie nog naar arkemheen gaan. Je mag bijna nergens meer in rijden en dat beperkt je toch enorm. Het aantal weidevogels neemt wel af, maar ik denk dat jullie toch ook wel pech hadden met de weersomstandigheden. Gelukkig maakte het middagprogramma een hoop goed. Zwarte spechten zijn super en top dat je ze zo mooi hebt kunnen fotograferen. Super.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heb jij dan een betere weidevogel locatie voor ons René.....dan onthouden we die voor volgend jaar :-)

   Verwijderen
 10. Maar al met al toch een hele mooie en ook nog gezellige dag lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi blog weer Ghita,
  herkenbaar helaas ook met het teruglopende aantal weidevogels :(
  Super dat je van de zwarte specht hebt kunnen genieten en natuurlijk gaaf hebt gefotografeerd!
  Groet uit het (te) zonnige Stieltjeskanaal,
  Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita
  Wat 'n mooie serie, ja die weidevogels dat is bij ons ook 'n probleem nu die boeren gemaaid hebben zijn er veel pulletjes weggemaaid, en dan geven ze de vos de schuld, vooral in midden Delfland is het erg daar maaien ze erop los zonder te kijken wat er rond loopt, en dan nog kiezen ze voor de nationale vogel van Nederland de Grutto, nog effen zie je ze helemaal niet meer.
  Maar jij heb nog 'n pul kunnen fotograferen.
  Dan de Zwarte Specht, wat 'n geluk dat je die gezien heb en ook nog mooi in beeld gebracht, zo ook de Bonte Vliegenvanger.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wooooo, een Zwarte specht zo op de foto dat is echt supergaaf. Ook zo leuk dat je bij de kleintjes de rode kruin al ziet. Ik kan me voorstellen dat je hier van genoten hebt!
  De weidevogels, ik denk toch ook dat, hoewel het er inderdaad slecht mee gaat, ze zich minder goed lieten zien door het weer. Wel fijn dat er pullen waren, dat geeft hoop.
  Echt een heel gaaf blog Ghita!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  het klopt van de Grutto's en tureluurs. Ook hier waar ik altijd zoveel grutto's vlakbij had zie je de populatie afnemen. De Tureluurs zijn er nog wel veel maar de Grutto's worden echt minder.
  Je foto';s zijn heel erg mooi en je kon deze grutto mooi van dichtbij fotograferen :-) Ook de zwaluwen, paarden en schapen zijn erg leuk. Maar...... ik ben best wel jaloers op die zwarte spechten zeg!!!! Zo gaaf en dan nog jongen ook! Echt superleuk.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. De Veluwe heeft ruimschoots te tegenvallende polder goedgemaakt. Wat een prachtige belevenis moet dat zijn geweest bij de zwarte spechten. Heel mooi om je foto's daarvan te zien!

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Weidevogels vind ik altijd bijzonder, maar het accent ligt hier toch op de zwarte specht, een soort die je niet makkelijk voor de lens krijgt. Je hebt je kans hier prima gepakt met nr. 14 als de mooiste, vind ik.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Thank you for posting such a great article! I found your website perfect essay writing service of needs. It contains wonderful and helpful posts. Keep up the good work. Thank you for this wonderful. Also check Roblox Gift Card

  BeantwoordenVerwijderen
 18. It contains wonderful and helpful posts. Keep up the good work !. Thank you for this wonderful Article! I also have something for you. you can Check here

  BeantwoordenVerwijderen
 19. The content is almost interesting! I have completely enjoyed reading your points and have come to the conclusion that you are right about many of them. You are great, and your efforts are outstanding! we also work on one gaming software it will useful for you to if want to read this then kindly visit here Dolphin Emulator

  BeantwoordenVerwijderen
 20. เล่นผ่านเว็บ pg slot แจกเครดิตฟรี50 ไม่ต้องฝาก ทดลองเล่นโดยไม่ต้องฝาก เล่นได้แบบไม่มีขีดจำกัดตลอด 24 ชั่วโมง รวมทั้งเบิกเงินในปริมาณ รับเครดิตง่าย ๆ ไม่ต้องฝากก็เล่นได้

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita