dinsdag 9 mei 2017

Kennemerduinen

Mijn vaste blogbezoekers weten wel dat ik zo'n beetje woon in de Waterleidingduinen. Ik kan wel zeggen dat dit gebied een gezonde verslaving is.  Maar zo nu en dan vind ik het ook leuk om eens een ander gebied te bezoeken. Zo maakte ik op 28 april een korte wandeling met Henk in de Kennemerduinen. Ik had nog een kaart van het gebied dus dat kwam mooi van pas...


Het eerste dat opviel waren de vele zingende vogels, natuurlijk het is voorjaar, maar ze hadden er deze dag veel zin in. We hadden in de auto nog even een flinke plensbui afgewacht, voordat wij op pad gingen.We werden luid toegezongen door deze grasmus die mooi bleef zitten. Ook volop te horen: de fitis en de nachtegaal...
Landschapje, ongemerkt ga ik toch vergelijken met de AWD, en wat ik meteen al zei..hier zie je geen herten. Ik vind dat toch wel een meerwaarde van de Waterleidingduinen, dat je op je wandeling toch altijd wel een hertje ziet. Al zal het er daar over 3 jaar net zo zijn als hier......dan is het zien van een hert een kwestie van geluk.
Knobbel zwaan in een van de grotere plassen / meertjes die je in het gebied tegenkomt, op de achtergrond wat andere watervogels waaronder veel krakeenden.
Bij een ander watertje, zagen we deze regenwulp, wat kleiner dan een gewone wulp en een kortere snavel.
En daar zagen we de eerste geoorde fuut, redelijk dichtbij, hij keek even opzij....En ja hoor, nog een geoorde fuut, die net onder water dook en verdween....


om een stukje verderop boven water te komen, samen met een andere geoorde fuut......Helaas was net op dat moment het licht even wat minder, maar wat een geluk dat we dit mochten zien, het baltsen van de geoorde futen.Dan zit je zo te kijken en te genieten, dat je de knop van je camera vergeet in te drukken.....En voor je het weet is het dan alweer voorbij.

En nog even een fuut van dichtbij
En wat later die ochtend nog even het koppeltje samen, we hoopten op nog een dansje maar ze zwommen zij aan zij steeds verder van ons vandaan.
 De buien bleven in de buurt, al leek het hier wel wat op te klaren. 
Een van de vele wijngaard slakken.

Op een paar plekken zag ik een groepje duinviooltjes
En ook op de terugweg werden we toegezongen door de heggenmus

En de roodborst tapuit, die helaas net te ver weg zat voor een echt mooie foto, maar goed, het was mijn eerste dit jaar, dus vooruit, die mag wel in deze blog.


Een prachtige ochtend met als topper natuurlijk de geoorde futen, ik had ze een keer eerder gezien, jaren geleden in de Groene Jonker, maar echt mooie foto's had ik nog niet. Hier was ik dus superblij mee. Ik hoopte deze ochtend ook nog vlinders te zien, maar of het door de wind kwam, de lage temperatuur, de wolken of omdat er ook in deze duinen weinig bloemen zijn...........geen vlinder te bekennen deze ochtend.

16 opmerkingen:

 1. Mooie foto's Ghita!!
  Ontzettend mooi die futen in het water. En wat een prachtig natuurgebied met die witte wolken er boven. Mooie opname van die slak.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je mag dan vreemd zijn gegaan de foto,s van die dag mogen er zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor één keer per jaar zijn de Kennemerduinen best aardig. Maar ik vind het meer een gebied om te wandelen dan om te fotograferen. Niet omdat er geen damherten zijn (die mis ik niet echt), maar je mag er niet struinen... Maar ja... de AWDuinen hebben geen geoorde futen, dus ben ik er dit jaar al een paar keer geweest. Er zit steeds een paartje redelijk dichtbij, vermoedelijk hetzelfde paartje als wat jij hebt zien baltsen. Ik heb wel een paring gezien (tussen de takken), maar broeden is er nog steeds niet bij. Het zijn schitterende beesten.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kom de laatste tijd graag in de Kennemerduinen, vind het een heerlijk gebied om te wandelen en te fietsen, en op dit moment doet het Vogelmeer zijn naam echt eer aan. Heb er ook al een paar keer genoten van de Geoorde Futen en de vele andere vogels.
  Overigens zag ik gisteren ook veel vlinders hoor, het lag duidelijk aan de temperatuur dat jullie niets zagen.
  Mooie serie GHita, de grasmus staat er erg mooi op, en het zonnetje werkt mooi mee bij de geoorde futen, ze zijn prachtig! jammer dat het licht je in de steek liet bij het baltsgedrag.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ps Je duikende fuut is ook top! bij mij zijn ze allemaal bewogen, wat gaat dat vreselijk snel.

   Verwijderen
 5. Ha Ghita,
  je openingsfoto is erg mooi.
  Maar de geoorde futen stelen natuurlijk de show. Wát een leuke vogels zijn dat toch. En ook nog baltsen. Jammer dat het licht daar even niet meewerkte, maar evengoed top om te zien.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,

  wat een mooie blog...de liefde hangt in de lucht, je ziet het aan de balts
  van de geoorde fuutjes..daar heb ik nog nooit een foto van gezien, wel vaak van de gewone fuut maar nog niet dan dit kleine soort, prachtige serie en blog Ghita, 2 duimen omhoog

  groet Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijke serie Ghita.
  Die futen wow wat gaaf om het paringsritueel zo vast te kunnen leggen.
  Maar ook de kleine viooltjes en de slak zijn fraaie om te zien.
  En het landschap....., wat een bofkont om zo'n gezonde verslaving te hebben :-)

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. tante Jacqueline12 mei 2017 om 07:53

  Hallo Ghita,
  Wat een mooie gevarieerde serie , die futen erg mooi maar de duinviooltjes en de landschapjes zijn ook geweldig. Het was weer genieten . Wat ben je toch een bofkont dat je dit allemaal van zo dicht bij mag meemaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie blog, vooral je futen vind ik erg mooi maar ook de wijngaardslak- mooie kleur, valt bijna niet op in zn omgeving- de duinviooltjes ook een mooi plaatje en dan de landschapjes, ook die zijn mooi en prachtig van kleur ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De geoorde futen zijn toch wel erg leuk om tegen te komen. een reden voor mij om daar eens heen te gaan. grasmus is ook mooi en de wijngaardslakken...ik zag er vrijdag heel veel in de duinen bij Egmond, leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi om te zien Ghita, zo heb je van alles wat.
  De geoorde futen zou ik ook wel voor de lens willen, mooi hoor.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De AWD is en blijft ook een geweldig mooi gebied om te vertoeven Ghita dus niet zo vreemd dat je daar dan zo vaak bent ;-) Bovendien is het ene van de gebieden waar je "bijna' overal mag komen dus heel aantrekkelijk.
  Dit gebied waar je nu geweest bent is ook heel fraai. Je zag de geoorde futen en daar heb ik toen ook zo van genoten toen ik daar was. Je openingsfoto van de grasmus is echt een hele mooie, maar ook de andere vogeltjes mogen er zijn net als de mooie viooltjes en de slak.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Ghita,

  Het stond ook op mijn lijstje, maar ik kom er maar niet aan toe. Uiteraard ook om de futen. Je hebt er een paar hele mooie foto's aan overgehouden. Wat een ongelofelijke pech dat net tijdens het baltsen het licht zo waardeloos was, want de actie heb je er toch mooi op staan. Tsja, zo blijft er iedere keer wel iets over om nog een keertje terug te gaan. Nou maar hopen dat er kleintjes komen. Lekkere foto ook van de grasmus.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Ghita,
  prachtig gebied zeg en je bent met gave foto's thuisgekomen. Vooral de geoorde fuutjes vind ik mooi (gefotografeerd)
  Groet, Geert

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita