woensdag 10 augustus 2016

Natuur rond Leiden : Zomervaria

Gelukkig is er midden in de Randstad toch nog wel hier en daar wat natuur. Zo bezoek ik graag de gebiedjes in de omgeving van Leiden die op fietsafstand zijn: Cronesteijn, Munnikkenpolder, Polders Poelgeest. Hieronder een selectie van de foto's die ik  in mei, juni en juli hier in de omgeving maakte.



Polders Poelgeest




Een kleine plevier om een van de slikplaten. Ik kwam voorgaande jaren erg vaak in dit gebied, maar afgelopen jaar vind ik het toch wat tegenvallen wat de vogels betreft. Het lijkt wel of het water hoger staat, het allemaal meer dichtgegroeid is en de vogels toch wat verderweg zitten of er helemaal niet zijn.






Een lepelaar op grote afstand (mei)






De kievit durfde wel iets dichterbij te komen.






Koppeltje bergeenden. De bergeenden hadden gebroed in de Poelgeest polders






Begin juli waren er nog wat jonge grutto's in de polder, zij zullen binnenkort weer de grote trek naar het zuiden maken om dan eind februari weer hier terug te keren.




Munnikkenpolder




Deze polder bij Leiderdorp heb ik dit jaar pas ontdekt, het is ook een nieuw gebiedje. Leuk om te zien dat hier  kluten broedden en visdiefjes. Ook hier waren de vogels lastig te zien, maar deze overvliegende kluut kon ik nog wel vastleggen.





De molens van de Munnikkenpolder





Kluten en bergeend, ze vonden elkaar niet zo aardig






Blauwe reiger 



Cronesteijn




Ik was een tijdje niet meer langs het ooievaarsnest geweest, en eind juni zag ik dat ze 1 jong hadden. Hier bedelt het jong om voer.  Eind juli zat het bijna volwassen jong nog op het nest, maar ze zal zeer snel uitvliegen en haar eigen weg gaan. Hopelijk komen de ouders volgend jaar weer terug op het nest bij Cronesteijn.




In de zomermaanden is Cronesteijn de plek om vlinders te fotograferen





Klein geaderd witje op blauwe knoop






Dagpauwoog






Distelvlinder





St. Jansvlinder



En ten slotte een hele schattige serie, bij ons om de hoek gemaakt.....de nijlganzen hadden weer jongen en zo kon ik eind juli deze serie maken.











Dit is gewoon te schattig
















Ja, hier hoef je geen teksten bij te zetten, deze foto's spreken voor zich....



En hiermee eindigt de lange blog, ik had nog veel foto's in mijn mapjes staan die ik toch te leuk vond om niet te plaatsen. Deze serie laat toch wel zien dat we gelukkig nog mooie plekjes groen hebben in de Razende Randstad.

20 opmerkingen:

  1. Hoi Ghita
    mooie foto's wie wat bewaard heeft nog iets om te plaatsen.
    groetjes Herman.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hallo Ghita, wat een mooie serie, maar de nijlgansjes stelen inderdaad de show.
    Erg leuk.
    Groeten,
    Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie serie weer Ghita. En inderdaad die nijlgansjes zijn wel heel schattig.
    Groetjes Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer eens heel iets anders dan de AWD maar ook hier heb je weer een mooie serie van gemaakt ! De molens heel erg mooi , de vliegende kluut, de kievit heel mooi in beeld gebracht en dan de reiger een simpel plaatje maar wel heel erg mooi, het lijkt wel of er beweging in de foto zit. De macrofoto's zijn ook supermooi en dan de nijlgansjes die stelen toch wel de show ! Wat een mooie zachte kleuren de laatste foto's ! Heb je misschien een nieuwe lens ? Groetjes Adria

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelfde lens maar ik ben anders gaan fotograferen, bij voorkeur als het niet zo zonnig is, lage standpunten maken foto's (gansjes) ook zachter, en ik doe iets meer aan de nabewerking (lichter maken). De beweging bij de reiger klopt,windkracht 5...

      Verwijderen
  5. Er is inderdaad genoeg te zien in de polders in jouw omgeving. Ik vind de zachte foto's van de kuikens hier wel de show stelen hoor!

    groetjes van Ank

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Ghita,
    Het zijn vertrouwde beelden voor iedereen die wel eens in dezelfde of vergelijkbare gebieden komt. De serie van de nijlgansjes is het hoogtepunt.
    Groetjes, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Ghita,
    Prachtig om te zien dat er zelfs in het westen van Ned nog genoeg te zien is van de natuur. De foto's zijn prachtig, met hier en daar schitterende passende achtergrond.
    Groetjes
    Joost

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is toch zo jammer dat het bij nijlgansjes het tegenovergestelde van het 'lelijke jonge eendje' en het zulke lelijke en vooral onvriendelijke beesten worden. Zulke 'snoezige'plaatjes hoop ik ook ooit nog eens te maken. Het andere fotograferen is wel een verbetering. Ik weet best dat het zonder zon veel mooiere plaatjes oplevert, aan de andere kant trekt het zonnetje me ook naar buiten en dan ga je toch weer, tegen beter weten in. Gelukkig kan je in de nabewerking nog wel wat: inderdaad lichter maken en minder contrast bijv.
    Die vliegende kluut vind ik ook knap vastgelegd! Daar ben ik nog niet zo goed in.
    En wat betreft de tegenvallende bezoekersaantallen: daar heb ik ook af en toe wel last van. Misschien bloggen we teveel? Hoe dan ook: wel doorgaan hoor!
    Groetjes, Dick

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nou, ik wilde een heel verhaal schrijven, maar ik kan de reactie van Dick eigenlijk wel kopiëren, helemaal mee eens, dus zie aldaar ;-)
    Overigens stelen de kleine nijlgansjes voor mij toch wel de show in deze serie, echt superschattig en heel mooi gefotografeerd.

    Groetjes Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Ghita, Ik kom zelf ook nog nauwelijks aan bloggen toe. Zowel bij een ander reageren als zelf een blog schrijven. Bij jouw serie foto's blijven vooral de kleine nijlgansjes hangen. Wat een schatjes, prachtige foto's zijn het.
    Groeten, Gonnie

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Ghita,
    leuk, zoveel verschillende gebiedjes op fietsafstand. Je hebt veel moois gezien én mooi op de foto gezet, zoals de overvliegende kluut (knap gedaan), de blauwe reiger in de wind, kleine plevier, vlinders! Maar die gansjes stelen ook voor mij de show!. Supermooie foto's; dat softe past hier heel mooi bij.
    Hartelijke groet, Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooie serie weer Ghita, bij de vlinders fijne achtergrond en de nijlganzen och och wat schattig. Verder toch leuke soorten in de polder vast kunnen leggen. Ik denk dat je wel genoten hebt en tevreden kan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Prachtig om te zien je fotos Ghitta.
    Wat een mooie serie van de kleine Nijlgansjes, zo lief ;-))
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Ghita,
    leuke reeks. Prachtig!!
    Die jonge nijlgansjes zijn echt super!! Mooi gefotografeerd.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mooie verzameling uit de verschillende gebieden Ghita. De kluten kunnen erg agressief en territoriaal zijn tijdens de broedperiode. Mooi die nijlgansjes zeg, die heb je lekker dichtbij kunnen fotograferen vanaf een laag standpunt met veel detail.

    Groetjes,
    Ad

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Prachtige serie. We wonen hier toch zo gek nog niet in de randstad! De nijlgansjes stelen hier natuurlijk de show.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Always nice to watch beautiful photos of nature !!
    Greetings

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hai Ghita,

    Grappig dat je nog jonge nijlgansjes voor de lens hebt gekregen. Mooie plaatjes heb je er van kunnen maken. Schitterende vogels zijn het toch, zolang ze klein zijn tenminste.
    Mooie platen ook van de diverse vlindersoorten.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hai Ghita,

    Grappig dat je nog jonge nijlgansjes voor de lens hebt gekregen. Mooie plaatjes heb je er van kunnen maken. Schitterende vogels zijn het toch, zolang ze klein zijn tenminste.
    Mooie platen ook van de diverse vlindersoorten.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita