maandag 18 juli 2016

Amsterdamse Waterleidingduinen: Juli 2016

Ook in juli ben ik weer een paar keer naar de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest. Ik had nog iets op mijn wensenlijstje staan wat in juni niet was gelukt.....


Op zondag 3 juli maakte ik een heerlijke zonnige wandeling en kwam echt van alles tegen.
Heel veel juffertjes, die niet echt rustig wilden blijven zitten. Maar deze kiekeboe juffer werkte wel leuk mee.


Deze juffer probeerde zich los te maken uit de tentakels van de zonnedauw, met een beetje hulp is het haar gelukt en kon ze verder vliegen.


Terwijl ik een groot dikkopje volgde die maar niet wou gaan zitten, zag ik ineens een hele grote oranje vlinder..de keizersmantel, ook dit jaar dus weer in de AWD. Ik maakte een paar foto 's van afstand en wilde voorzichtig wat dichterbij komen. Helaas was de voorbij stampende hardloper niet zo voorzichtig en de vlinder ging er vandoor.


Vingerhoedskruid met zweefvliegje

bruin blauwtje


Kleine vuurvlinder

Boomkikker tussen de varensDe eerste heidelibellen zijn er ook weer. Dit zijn rustige libellen, anders dan de constant jagende keizerlibel. De heidelibel keert ook vaak terug op dezelfde tak om vandaar uit te kijken of er een prooi langs komt. De libel is ook goed te benaderen.


Vosje in het zand, op een prachtige zonnige dag


Jagend visdiefje


Zingende roodborsttapuit

Damhertmannetje met mooi bastgewei
Op donderdag 7 juli was ik samen met Henk een middag / avond in de duinen, met als doel....jonge vosjes....want ze waren al meerdere keren gezien,maar nog niet door ons.
Dit keer hadden we geluk, een jong vosje liet zich regelmatig zien.


En zat soms nog  heel even stil


Maar meestal was dit vosje druk in beweging


Onderonsje tussen moeder en kindMoeder en kind, altijd mooi om die interactie en hun gedrag te kunnen vastleggen. Een heel mooi moment, helaas niet op de meest fotogenieke plek
Na een paar uur genieten van het jonge vosje en het mooie weer, wandelden we terug naar de uitgang.

We hoorden de roep van de buizerd, en vonden hem in de boom, roepend....misschien is dit een jonge buizerd, want in de lucht vloog een andere buizerd, ook roepend.


Een damhertje stak voor ons het pad over...


Het was weer een geweldige middag. Iedere keer is het genieten van al het moois dat dit gebied te bieden heeft....

Groot Zwarteveld in avondzon....
Ik had voor de maand juli op meer vlinders gehoopt, nu is de maand nog niet om dus wie weet. De jonge vos kan van het wensenlijstje....
 Voor augustus blijf ik toch nog even bij de kleine fladderaars, dus ik hoop in mijn volgende blog wat meer vlindes en libellen te kunnen laten zien

16 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Het is geen topjaar voor vlinders maar je hebt er in ieder geval al een aantal. Geen St. Jansvlinders gezien? Jonge vossen heb ik dit jaar nog niet gezien, helaas. Jij laat een paar mooie platen zien, je moet het maar treffen (of weten waar ze opgroeien). Met juffers en boomkikkers lukt het meestal wel. Nu op zoek naar de baby kikkers. Er is veel te zien deze maand.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig blog, vooral die jonge vosjes! Ik heb ze dit jaar nog niet gezien. Ben er ook te weinig geweest de afgelopen tijd. De komende dagen is het mij te warm om kilometers te lopen maar ik ga er snel weer naartoe. Groetjes Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Fantastische foto's!! Geweldig hoe je die bolle ogen van die juffer zo lekker close in beeld hebt gekregen.
  En wat zijn die opnames van die vossen weer ontzettend mooi. Ik zag je er ook al mee op de site van Roots als foto van de week. Gefeliciteerd.
  Een mooie bekroning hiervoor.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita, dit zijn weer schitterende foto's mooie momenten. De vosjes zijn zo te zien erg tam, maar goed vastgelegd in hun eigen omgeving.
  Groetjes
  Joost

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita
  veel gevarieerde foto serie ze zijn geweldig en de jonge vossen blijven geweldig je hebt die dag veel gezien mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Juist dat van alles ontmoeten,
  alles wat leeft, is zó mooi !
  Puur genietend.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie gevarieerde serie!
  Vooral de boomkikker (wist niet dat die ook in de AWD voorkwam!) en de vos in het zand vind ik erg geslaagd :-)

  Groetjes, Wouter

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lekker gevarieerd weer. Toch al aardig wat vlinders, hoor. Keizersmantel heb ik inmiddels ook één keer gezien. Ga ik nog eens proberen als de ergste warmte weer uit de lucht is ;-). De kleine vuurvlinder heb ik ook regelmatig gezien, maar die zijn óf te druk óf ze gaan op een verkeerd plekje zitten.
  Jonge vossen ben ik ook al een paar keer op, uit geweest, maar helaas... dit jaar maar niet. Hoezo van je wensenlijstje? Ik kan me van jou van vorig jaar toch ook al jonge vosjes herinneren?
  Boomkikker tussen het varenblad is top!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita
  Weer 'n mooie serie van de vossen geniet ik altijd van, je heb er mooie opnames van gemaakt zo ook van de Keizersmantel en Boomkikker, en erg verstorend die hardlopers ze zien dat je aan het fotograferen ben dan kunnen ze ook wat afstand nemen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ondanks de mooie foto's van de vosjes, springt het overstekende damhertje er voor mij uit.
  Prachtig!
  Groet, Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  echt een prachtig blog om te zien.
  Geweldige mooie foto's en ook hele sfeervol om te zien.
  De keizersmantel heb je toch mooi op de foto gekregen en de juffertjes doen het ook goed. De kleine vosjes zijn wel geweldig om te ontmoeten zeg. Ik heb ze nog nooit gezien alleen de volwassen vossen. Prachtig en ik heb er hier echt van genoten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,

  Weliswaar wat gehavend die keizersmantel, maar een prachtige plaat zo op dat Jakobskruiskruid. Het bruin blauwtje is ook schitterend. Lekker geheimzinnig zo die boomkikker ingekaderd tussen de varens. Mooi dat het je gelukt is om het jonge vosje te fotograferen, op nr. 14 staat hij er heel leuk op, maar de interactiefoto's tussen het jong en het moertje is fantastisch.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. tante Jacqueline28 juli 2016 om 16:37

  Hallo Ghita,

  Prachtige serie foto's. De bloemen met vlinders zijn erg mooi. Ook de jonge vosjes. We hebben er weer van genoten.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita