maandag 7 maart 2016

Lentevreugd

Lentevreugd is een voormalig stuk bollengrond uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het ligt in Wassenaar aan de westkant van provinciale weg N441, tussen de Pan van Persijn en Rijksdorp. Het terrein is bestaat uit  een kleine 100 ha  kwelgrasland met sloten en poelen. Er lopen Schotse Hooglanders en Konikspaarden voor de begrazing van het terrein.
Op een ietswat grijze maar windstille vrijdag (26 februari) fietste ik richting Wassenaar. Bij binnenkomst in het gebiedje valt je oog meteen op de twee bomen.Al snel kwam ik de eerste Schotse Hooglander tegen. De kudde had zich wat verspreid en liep deze ochtend door het hele gebied.


Er loopt een wandelpad door het gebied, aangegeven met paaltjes.  En zo kun je ineens midden op het wandelpad een jonge Schotse Hooglander tegenkomen.


Wat verderop stond nog een koe met een kalfje, dit kalfje was nog kleiner dan degene die ik eerder tegen kwam. Ik bleef op gepaste afstand en dan ben ik blij met een flinke zoomlens
Want dan kun je ze ineens zo in beeld krijgen.

Het kalfje was nieuwsgierig en kwam wat dichterbij. Ik hield vooral moeder koe in de gaten maar zij bleef rustig. Het kalfje verloor de interesse in mijn camera en liep weer terug naar haar moeder.Kusje? Zo'n lief momentje. Wel jammer van het hekwerk ( het Panbos, dat naast Lentevreugd ligt) op de achtergrond.


Ik liep verder en had geluk, ook de Konikspaarden waren vanaf het wandelpad te zien, ik moest even een stapje van het pad af voor een iets beter zicht op dit paard meteen schattig veulentje.

Ze kleuren helemaal bij hun omgeving, als ze niet hadden bewogen, waren ze mij waarschijnlijk ook niet opgevallen.

Een ander veulen, wat verderop op het pad. Wat een schatje.


Er moest ook even gedronken worden.....


Veilig naast mama,maar toch ook weer heel nieusgierig.


Vanuit het riet kwam nog een Konikspaard met veulen aangewandeld.

Zij aan zij
en zo liepen zij voorbij

Er werd even een drinkpauze ingelast, daarna liepen de twee verder en voegden zich bij de andere paarden van de kudde.


Weer terug bij de Schotten...
Even was daar een zonnetje, maar de wolken op de achtergrond wonnen het deze dag van de zon.

StoerLentevreugd, een mooi gebiedje, waar ik nu echt wat vaker naar toe wil, mijn vorige bezoek was al meer dan 2 jaar geleden. Ik neem mij nu voor om in mei weer te gaan en hoop dat wat meer vogels te kunnen fotograferen, want die lieten zich vandaag nauwelijks zien.


15 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Wat een mooie foto's!! Prachtig die kleuren van die Schotse hooglanders.
  Tof dat je daar ook een kalfje bij hebt gezien. Ze zijn zo schattig met al die lange haren voor hun ogen. Foto 3, 16 en 17 vind ik echt te gek.
  Die poeperd van dat kalfje werkt al goed zo aan die hoop te zien..haha..!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fotogenieke jongens die hooglanders. Mooi! Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een geweldig mooi gebied met echte mooie lente foto,s

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig dat jonge spul. Je merkt dat de lente nu echt aan het beginnen is. Je hebt er een leuk blog over geschreven.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  ook al is het nog wat aan de vroege kant, het zijn wel beelden die de lente aankondigen. Zowel de Koniks als de runderen heb je heel mooi kunnen fotograferen. De jonge dieren brengen hierbij wat extra's.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig die jonge dieren een prachtig gezicht en je hebt er mooie foto's van gemaakt. De schotse Hooglanders vind ik er wel uitspringen ook door de kleuren maar het drinkende veulen is ook heel mooi!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita
  Dat is weer genieten van het jonge grut, laat de lente maar komen.
  Je heb ze er mooi op staan zowel de Hooglanders als de Konikspaarden, je heb er weer 'n variatie van opnames gemaakt om met genot naar te kijken.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijke serie weer Ghita.
  Stuk voor stuk denk je bij het zien aaaaaah wat een schatjes dat jonge spul.
  En dan die foto (laag standpunt) van de schotse hooglanders, wat is dat een gave plaat zeg.
  Je gekozen standpunt maakt de opname tot een beauty.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lentevreugd... het zit in de naam. Hier word je vrolijk van. Mooi de blauwe lucht bij de Schotse Hooglanders. Vertederend de "moeder met jong" foto's.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  wat een sfeervolle moeder-en-kind serie. Al helemaal lentesfeer zo.
  Foto 6 is werelds - wát een koppie. Foto's 7, 8 en 12 zijn aandoenlijk; heel mooi om te zien, die volle aandacht voor elkaar.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Wat een geweldige serie van Lentevreugd ...die jonge beesten staan er echt werelds op zeg. Ik heb er nu spijt van dat ik zelf daar te weinig aandacht aan hebt besteed. Voor je het weet zijn ze weer groot. groetjes Henk

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nou het gebied deed zijn naam wel eer aan, wat een hoog schattigheidsgehalte met die jonge beestjes,
  De kleine kalfjes zijn echte droppies, wat een mooie verterende koppies hebben die toch. Maar ook de opnamen van de paarden vind ik erg mooi, ze zijn ook mooi in harmonie met hun omgeving. Prachtig blog en ikben benieuwd wat je er over een paar maandenzult zien.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. tante Jacqueline14 maart 2016 om 15:06

  Erg mooie serie Ghita. Die jonge beestjes het is altijd zo lief.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat schattig zijn ze allemaal, heerlijk. Dat er zo vroeg al veulens zijn, echt leuk. Jammer dat de zon er maar even was want dat maakt toch wel een heel verschil in de kleuren van de foto's maar ja, daar doe je niets aan. Echt een leuke serie met een hoge aaibaarheidsfactor.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een leuke dierenserie! Vooral 8, 13, 14 en 15 van de Koniks vind ik prachtig, maar ook het groothoekeffect bij foto 16 levert een schitterende foto op.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita