dinsdag 1 maart 2016

Het voorjaar kondigt zich aan: sneeuwklokjes en krokussen

Tussen alle regenbuien en stormdepressies door ben ik een paar keer in de omgeving van Leiden op zoek gegaan naar de lentebodes: sneeuwklokjes en krokussen. Ik vond ze op een paar plekken: rond het kasteel Oud Poelgeest en in het stadspark Plantsoen.
Ik trof in Poelgeest vooral gesloten sneeuwklokjes aan. Deze vond ik wel mooi met de druppeltjes.


Een andere sneeuwklokjes soort, deze waren wel open. Het was een bewokte dag en ik probeerde wat softe foto's te maken. Veel overbelichten ging niet goed met al dat wit, maar ze lopen niet weg, dus ik kon wat experimenteren met witbalans en belichting.
Dat heb ik nou altijd met macrofotografie, ik ben een uur aan het prutsen en dan ineens heb ik het, dan heb ik zo'n foto waarvan ik zeg...ja, dat is het....en als ik het dan weer probeer..krijg ik het toch niet meer zo. Maar gelukkig, deze heb ik en ik ben hier wel blij mee, want hier heb ik dat softe effect waar ik naar op zoek was.

Spelen met scherptediepte blijft leuk, hier had ik een klokje scherp en zijn grote broer onscherp, de grote broer stond trouwens op de voorgrond.
Nogmaals de paarse krokusjes, vanuit een iets andere hoek, ik vond de waterdruppel die vast zat tussen de twee bloemen wel leuk.
Drie op een rij, spelen met scherptediepte, omdat ik links nog wat ruimte had die niets toevoegde aan de foto, heb ik er een vierkante uitsnede van gemaakt.

In de middag kwam even de zon erbij, ik was inmiddels van Poelgeest weer naar Leiden terug gefietst en vond in het park nog een leuk groepje waarvan ik 1 klokje in de spotlight zette.


Een week later. Na heel veel regen op donderdagavond / nacht, was het vrijdag weer een stralend zonnige dag. Deze krokusjes zaten nog vol druppels maar stonden wel vol in de zon.

Even de macro lens gepakt voor een close up van een ander groepje krokussen. Keuze genoeg op een grasveld vol bloemen (en helaas ook hondendrollen)....

Ik blijf die druppels toch erg mooi vinden, dus nog maar een druppel foto. Voor het mooie licht was het net iets te zonnig ( tja, is de zon er eindelijk....is het weer niet goed :-)  )
Deze krokussen waren wat kleiner en ook al verder open, ik ben zelf maar voor schaduw gaan zorgen zodat het geheel toch wat zachter overkomt....

En nog eentje vanuit een heel laag standpunt, tussen de grassprieten door.

Heerlijk om dichtbij huis dit soort foto's te kunnen maken. Bij mij duurt het altijd even voordat ik de smaak te pakken heb,dan pruts ik eerst een uur en vind ik alle foto's mislukt. En als ik bijna besluit het voor gezien te houden maakt ik die foto die wel goed is, en dan ga ik door, en geniet ik weer.


21 opmerkingen:

 1. Petje af hoor, je hebt weer geweldig mooie foto's gemaakt, echte beautys ! Heel mooi gespeeld met scherptediept en gebruik gemaakt van de druppels op de bloempjes, echt top ! Moeilijk om de allermooiste te kiezen.....maar ik ga toch voor de krokussen met de waterdruppel tussenin, heel origineel en soft weergegeven. Dankjewel voor de inspiratie, groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ghita,
  die Fotos sind sehr schön, zarte Farben und sehr schön zu sehen wie der Frühling einzug hält..
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat een genot vh oog.... bedankt weer xoxo carin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie serie; vooral de laatste vind ik erg mooi.
  gr Astrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijke serie weer. En heel mooi gedaan, zeker de laatste! Dat vind ik vaak lastig om tussen sprietjes door te fotograferen. Dan stelt ie op alles scherp, behalve op het onderwerp dat ik in gedachten heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. tante Jacqueline2 maart 2016 om 08:31

  Prachtige foto's vooral die druppeltjes op de bloemen en eens heel iets anders dan vogeltjes, vosjes, enz. geweldig. Ghita die van Jan is verkeerd heb weer eens iets fout gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een hele fraaie serie, softe macrobeelden, Ghita! Leuk om te lezen hoe je aan het stoeien en proberen bent. Herkenbaar! Maar met resultaten waar je best trots op mag zijn.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een super serie Ghita.
  Stuk voor stuk zijn het plaatjes met een mooie dromerige, romantische en lieve uitstraling.
  Dikke complimenten.
  Laat de lente maar komen ik ben er nu klaar voor.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Het kost inderdaad geen moeite om langdurig op een klein oppervlak bezig te zijn. Spelen met afstand, scherptediepte, witbalans, compositie e.d. kost nu eenmaal tijd. De prullenbak wordt vaak goed gevuld, maar het geeft wel een kick als er een stel mooie resultaten tussen zitten. Zonder nu op details in te gaan vind ik dat je hier veel moois laat zien.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Wat heb je dat mooi gefotografeerd. Prachtig die krokusjes met die lila kleuren en die waterdruppeltjes daarop. Foto 5 vind ik echt super.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een heel fraaie serie Ghita. Dit is genieten!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een zachtheid Ghita, heel mooi. Prachtig die softe krokusblaadjes en vooral de vierde foto van het sneeuwklokje vind ik zeer geslaagd. De "hardere" krokussen zijn ook mooi, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar het softe.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja, het is best wel moeilijk de macrofotografie. Maar als je eenmaal lekker bezig bent is het heel verrassend. De paarse krokussen zijn erg mooi geworden vooral de softe. De softe drie op een rij sneeuwklokjes zijn ook fraai en die met het hele lage standpunt is ook super. Dat zijn dan weer heel wat veren....:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. IK herken me wel in je opmerking dat je er eerst in moet komen. Heb ik ook altijd. Gewoon beginnen en doorgaan levert dan vaak toch wel mooie resultaten op. Zo ook bij jou als ik deze serie zie. Ik vind foto 5 het mooist. Mooi zacht van kleur en een prachtige compositie.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat heb je weer mooi gedaan Ghita, pracht foto's.
  Ik ben er nog niet aan begonnen, maar als ik dit zie dan moet ik er toch eens op uit ;-))
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Ghita,

  Mooi dat je hier het verschil laat zien tussen teveel licht en net het juiste licht. Die krokussen aan het begin van je serie en die op de laatste foto zijn zoveel mooier dan die met die druppels. Niet door de scherpte, maar het zachte licht maakt die foto's zoveel prettiger om naar te kijken. Ook je sneeuwklokjes zijn erg mooi en vooral die foto met het ene klokje in de spotlight. Goed gezien.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooi,leuk ook dat je de verschillen laat zien, zelf ben ik het nog steeds aan het ontdekken. Poelgeest kom ik graag.En wat heerlijk, de lente is in aantocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita, Vaak denk je: mooi weer, ik ga fotograferen. Maar juist de zon moet je van je onderwerp afhouden. Zon in de achtergrond doet het juist weer erg goed. Je kunt het verschil ook heel goed zien in je foto's. Mooi krokussen met druppels en sneeuwklokjes. Het voorjaar komt er echt aan.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Krokussen en sneeuwklokjes zijn heerlijke onderwerpen, ieder jaar weer, maar het valt vaak best nog tegen om er echt iets moois van te maken.
  Leuk dat je het ontdekt hoe mooi een onscherpe bloem in de voorgrond kan uitpakken ( foto 4) maar jammer dat je daar net een sneeuwklokje met modder te pakken hebt.
  Bij nr 8 en 12 heb je het zonlicht heel subtiel toegelaten waardoor het prachtige zachte en toch sprankelende foto's geworden zijn.
  Nr 9 is voor mij de topper, erg mooi van kleur en een hele sterke compositie.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Schitterend! Tja, zo moet ik dat dus doen, dacht ik.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita