zondag 11 oktober 2015

Drents-Friese Wold

Een verslagje van een heerlijke midweek aan de rand van het Drents-Friese wold


Na een periode van regenachtig weer eindigde september met heerlijk zonnig herfstweer. Dan mag ik mijzelf toch een gelukkig mens noemen dat ik uitgerekend deze laatste week van september vakantie had, samen met Jeroen. We verbleven in een mooi huisje, de boshoek, op Camping Diever. Dat huisje staat, zoals de naam al zegt, aan de rand van het bos, dus we hoefden maar naar buiten te wandelen en zaten midden in de natuur.
Omdat we deze dagen vooral lekker gewandeld hebben, lag de nadruk wat minder op fotografie, maar dat wil niet zeggen dat ik geen leuke foto's heb gemaakt. Hieronder een indruk van wat wij allemaal tegen kwamen tijdens de wandelingen.


 Zwavelkopjes, we zagen ze op veel plekken in het bosOok de vliegenzwammen waren er, maar de meeste stonden verstopt in het hoge gras, deze kleine was nog redelijk te fotograferen


 Twee dagen later ging ik terug naar deze plek, maar de kleine vliegenzwam was inmiddels behoorlijk groot en overal kapot, dan maar een detailfoto hele kleine zwammetjes op een boomstronk, omgeven door varens, nog erg groen allemaal, maar toch deed het al wat herfstachtig aan in het bos.
Deze bosfoto's maakte ik in het gebied dat Berkenheuvel heet en waar verschillende wandelingen zijn uitgezet door zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer. De naam berkenheuvel was toepasselijk, we zagen best veel berken langs de paden.

De tweede dag reden we een stukje naar het Noordelijke deel van het Drents-Friesche wold en maakten twee wandelingen ( gecombineerd) rond het Aekingerzand.


 Het was prachtig weer, strakblauwe lucht, weinig wind..... En dan valt het toch weer tegen om zo'n landschap te fotograferen. Aan het begin van de wandeling zagen we nog wat spinnenwebjes met dauwdruppels tussen de heidepollen, die op enkele plekken zelfs nog paars was.


 Heide en zandverstuivingen

 En een schaap, de kudde liep niet echt bij elkaar dus we kwamen verspreid over het gebied zo hier en daar een schaap tegen.

De volgende dag was alweer een mooie zonnige dag en wandelden we vanuit het huisje in de bossen ten Noorden van Diever. En daar stond dan ineens een reegeit in het bos, dichtbij genoeg om te fotograferen. Ze keek even om en liep toen dieper het bos in.


Die middag ging ik nog even alleen op pad en fotografeerde dit winterkoninkje. We hebben opvallend weinig vogels gezien, zelfs rond het huisje zagen we ze nauwelijks ( we hoorden ze overigens wel, vooral de roodborstjes).  Nog een plukje paarse heiEn dan maak ik een grote rondwandeling, op zoek naar vliegenzwammen die mooi te fotograferen zijn......3 uur en 10 km later (had Jeroen nog even gebeld dat ik wat langer weg was) kwam ik terug bij Camping Diever....en wat staat daar op 100 meter van ons huisje...de mooiste vliegenzwam die ik gezien had ik de dagen dat we in Drenthe waren. die moest natuurlijk op de foto!

Het was een heerlijk midweekje weg, supermooi weer en op en top genieten van het prachtige Drenthe.

4 opmerkingen:

 1. Prachtig die zonnestralen door de bomen, mooie serie Ghita.
  Voor mij springt de foto : een stukje van de paarse hei er uit.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig, die zonnestralen op de foto hierboven, Ghita.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om te zien deze foto's.
  Je trof het zeker met het weer die laatste week Ghita en dat laten je foto's ook heel goed zien.
  Prachtige en sfeervolle paddenstoelen en ook je wandelingen rond het Aekingerzand zijn heel erg mooi. De zonneharp komt ook hele mooi uit in de foto die hier staat.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita