dinsdag 20 oktober 2015

Amsterdamse Waterleidingduinen Oktober deel 1

Wat was het heerlijk begin oktober.


De herfst laat zich steeds meer zien, langzaam kleurt het duin.....groen wordt bruin, rood of geel. De vruchten in de bomen geven kleur en worden door de vogels opgepikt. De eerste groepen kramsvogels en koperwieken zag ik al over vliegen. En toch was het begin oktober nog warm genoeg voor de boomkikker.
Deze was nog van eind september, hertjes in het laatste licht, net voordat de zon onder ging

De damhertjes blijven gewoon ontzettend leuk, en misschien is dit wel het laatste jaar dat we ze van zo dichtbij kunnen bewonderen, want als er in 2016 (of al eerder) zoveel herten worden afgeschoten en de overgebleven dieren schuw worden, dan zie je ze niet meer.
 Begin oktober was het nog heerlijk weer, de boomkikkers waren toen nog te zien en warmden zich op in het zonnetje, deze zat redelijk vrij, maar wel gewoon op een takje, zo heb ik al meerdere foto's. Tja, ik wordt steeds kritischer.


 Het blijven prachtige kleine diertjes, en zo mooi op een blad had ik ze dit jaar nog niet, dus met deze foto ben ik ook heel blij...'n geluksmomentje.


 Een heggenmusje, het zat even te zingen, waardoor hij me opviel, na deze foto ging het beestje ervandoor. Nu de zomer voorbij is, gaan we de vogels ook weer wat meer zien.


 Vosje kwam even nieuwsgierig kijken, ik heb ook deze maand aardig wat vossenfoto's gemaakt, waarvan deze toch wel de allermooiste is.....alweer een geluksmomentje.


 Boos......de bronst van de damherten begint in oktober, deze grote meneer had duidelijk al wat last van de hormonen, geen hinde te zien in zijn buurt, misschien daarom wat chagrijnig


Op een andere plek..hindes genoeg. Dit was een week later, op alweer een mooie oktoberdag.


 Doornappel (datura), de zaaddozen springen open en zo wordt er voor verspreiding gezorgd van deze (giftige) planten 
Damhert, ook deze meneer is klaar voor de bronst, maar kijkt een stuk vriendelijker dan die andere grote hertenman. Toen ik op 9 oktober langs het bos liep hoorde ik al wat burlen of knörren van de hertenmannen. De bronst was begonnen, maar is meestal pas na half oktober op het hoogtepunt. En ook dit is misschien wel de laatste keer dat we dit zo mee kunnen maken, want volgend jaar zullen er bijna geen herten meer in de AWD rondlopen. Herfstkleuren, gelukkig heeft de AWD meer te bieden dan alleen hertjes, en ook hier kan ik enorm van genieten,


 Langzaam gaat het groen over in tinten rood, bruin, geel.......ik hoop hier snel weer heen te gaan om meer kleurige foto's te maken.....en de damherten niet te vergeten.
Waarschijnlijk zal het volgende AWD blogje in het teken staan van de damhertenbronst 2015. 

1 opmerking:

  1. Prachtige foto's zoals we gewend zijn Ghita.
    Dit keer springt voor mij de boomkikker er uit, zo mooi !!!
    Groetjes Tinie

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita