zondag 29 maart 2015

zonsverduistering 20 maart 2015

Op vrijdag 20 maart was er een gedeeltelijke zonsverduistering, die voor een groot deel schuil ging achter de bewolking. Ik beleefde deze duistere dag in de Amsterdamse Waterleidingduinen, toch heel bijzonder om mee te maken.


Vrijdag 20 maart, er werd aardig weer voorspeld, een klein beetje bewolking en behoorlijk wat zon. Al vanaf het moment dat ik hoorde dat op deze dag een gedeeltelijke zonsverduistering plaats zou vinden had ik al het plan om dan in de duinen van het AWD te zijn. Want ik wilde meemaken hoe de natuur op dit verschijnsel reageerde. In 1999 zat ik op mijn werk, maar deze dag zou ik het gaan beleven in de natuur.....
Helaas was het die ochtend zwaar bewolkt en was er heel weinig licht.....al voordat de zonsverduistering begon.


Een drinkend damhertje aan de waterkant is altijd wel leuk. Verder heb ik op deze dag opvallend weinig damherten gezien. In het gebeid Kippendellen vond ik ze heel erg schuw. Eerst keken ze me aan ( zoals ik van ze gewend ben) maar op het moment dat ik mijn camera richtte, gingen ze ervandoor.....vreemd.


Rustende knobbelzwaan. Tijdens de zonsverduistering koelde het flink af, het werd zelfs koud. En het bleef ook fris deze dag, door het wegblijven van de zon. Dus niet de eerste vlinders waar ik op hoopte. De wintergasten heb ik niet meer gezien, wel hoorde ik meerdere tjiftjafs. Dat zijn voor mij toch wel de lentebodes.En de heggenmusjes die vaak zingend op een top van een boom of struik zitten, voor mij ook een teken dat de lente er toch echt aan komt.


Nog weinig kleur in de natuur...Heel even kwam er wat meer licht en kon ik deze rustende kuifeendjes mooi fotograferen.Deze koolmees wilde ook wel even meewerkenHet vosje had weinig interesse in een fotoshoot, dus ik liet haar verder met rust en wandelde door naar de Zandvoortselaan, ik was benieuwd of de aalscholvers alweer op de nesten zaten.Een mooie donkerbruine spitser in het gebied Kippendellen. Dit jonge mannetje was niet schuw, maar de hindes sloegen al snel op de vlucht.


Op de eilandjes zaten verschillende aalscholvers. Er zaten ook wat aalscholvers in de bomen en een enkeling zat op een nest, maar het was niet te fotograferen, het licht was echt beroerd en er zaten veel takken in de weg. Ik ga nog wel een keertje terug op een mooie zonnige middag.Ik kan het me nog niet voorstellen: een AWD zonder damherten......
Ik blijf iedere keer genieten van deze dieren, en ik blijf ze ook met plezier fotograferen. Dit groepje stond vlak bij de uitgang Zandvoortselaan.
Hoewel het op fotografiegebied een beetje tegen viel, was het toch een heerlijke dag. Niets is fijner dan even lekker alles van de drukke werkweek los te laten en helemaal op te gaan in de omgeving. De AWD is voor mij echt de plek om helemaal tot rust te komen. Dus ook deze donkergrijze dag was weer de moeite waard. 

5 opmerkingen:

 1. Je hebt dan toch maar gezien Ghita, mooie foto .
  Hier zag je alleen dat het toch donkerder werd buiten.
  Mooie serie heb je gemaakt, favoriet: de vos voor mij.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het zo op de foto net een maatje. Leuk dat je dat nog hebt kunnen zien! Ik heb er helaas niks van gezien.
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie serie foto's heb je toch kunnen maken in de AWD.
  Het vosje vind ik prachtig.
  Je hebt in ieder geval een foto van de zonsverduistering kunnen maken.
  Hier was het gewoon zwaar bewolkt.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het vosje blijft toch een mooie beestje. Je hebt er weer aardig wat kilometers weten te maken, en om daar de zonsverduistering mee te mogen maken. Weer genoten...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita