zondag 22 maart 2015

De grote drie van de AWD

Damhert, vos en ree, de drie grote zoogdieren die je in de Amsterdamse Waterleidingduinen tegen kan komen.Afgelopen tijd heb ik nog wat foto's gemaakt in de Amsterdamse Waterleidingduinen die ik nog niet heb kunnen plaatsen.
Deze keer een blogje over de grote 3, de drie grote zoogdieren die je in de AWD tegen kan komen: Damhert (bijna niet te missen) , vos (ietje lastiger maar als je de plekjes weet kom je er vaak wel eentje tegen) en de ree ( daar moet je echt wat moeite voor doen, deze dieren zijn schuw en laten zich niet zomaar zien. Bovendien zijn er niet zoveel reeën meer in de AWD).
Vanaf de heuveltop werden wij gade geslagen.Deze foto's maakte ik op 14 februari. Het was een grijze dag met een frisse bries. Vogels lieten zich nauwelijks zien, en zelfs de damherten leken die dag verstoppertje te spelen. dit vind ik een van de mooiste plekken van de AWD, wat een uitzicht. Helaas was het deze dag te koud om er lang te blijven, dus de lunch lieten we nog even in de tas zitten, daarvoor zochten we een lager gelegen en  meer beschutte plek.
Op 22 februari begon de dag zonnig maar toen ik terug bij de Zandvoortselaan was, nam de bewolking toe. Dit damhert stond er even mooi bij op de heuvel.Even een ander soort foto met een doorkijkje.....22 februari, het zonnetje is nog wat waterig maar de bewolking zou het winnen die middag.Eerder die middag was het nog prachtig weer. Dit vosje zat lekker in de de zon.Tegenwind. Net als op 14 februari, was het ook deze dag weer wat frisjes door een aanwakkerende wind.


AlertrustGewoon mooi.....Op 6 maart was ik weer in de AWD, dit keer samen met Henk met als doel: reeën.Als de zon nog niet boven de bomen uit komt zien we deze reegeit met daarachter een rustend damhert. Mooi om het verschil tussen deze dieren te zien. De ree is altijd waakzaam en alert, het damhert trekt zich niets van onze aanwezigheid aan en blijft lekker liggen.Een andere reegeit lijkt wel naar ons te knipogen: ik heb jullie wel gezien hoor. Als je voldoende afstand houdt, je heel rustig beweegt kun je met een zoomles toch aardige foto's van reeën maken, als je ze eenmaal hebt gevonden.In de ochtendzon.
Zodra de zon echt op is, lopen de reeën het bos in. Wij besluiten om verder te gaan naar een ander gebied waar we deze dag ook nog langs wilden gaan.
In deze periode (half februari - half maart) is het in de AWD toch een beetje komkommertijd. De wintergasten vertrekken, de zomervogels zijn er nog niet en de landschappen zijn toch vooral kaal en dor. Dan is het toch een meerwaarde van het gebied dat je deze dieren tegen kan komen. En zo is er ook in komkommertijd altijd wel wat te zien in de AWD.

8 opmerkingen:

 1. Het is en blijft mooi de foto's die daar maakt Ghita.
  Ik ben weg van je vossenfoto's, zo mooi !!!!
  .Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zijn weer prachtige foto's Ghita.
  De vos is echt geweldig, die heb je perfect vast gelegd.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor mij zijn het dan de grote 2 hihi...
  Ik zie alleen de Damherten en de vosjes.
  De reeën ben ik nog nooit tegengekomen.
  Werkelijk een prachtig blog Ghita. Ik ben er vorige maand ook even geweest en genoot er ook zo van. Van je foto's is het ook echt weer even heerlijk genieten.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft genieten in de AWD en de dieren leveren zeker hun bijdrage maar het hele gebied heeft zoveel moois dat ik er iedere keer weer blij van wordt als ik daar wandel.

   Verwijderen
 4. Heerlijk om dit van zo dichtbij mee te mogen maken zeg ze zijn weer top !!
  groetjes Annie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita