zondag 1 februari 2015

Eindelijk winter, sneeuw in de AWD

Ik was helemaal niet van plan om deze dag naar de Waterleidingduinen te gaan. Totdat ik smorgens vroeg nog steeds een laagje sneeuw zag liggen. Vaak ligt er in de duinen meer sneeuw dan in Leiden, dus ik waagde het erop. En deze keer was ik wel met zonsopkomt in het gebied. Helaas was de zonsopkomst niet zo mooi, want er zaten net een paar wolken in de weg. Maar de rest van de ochtend....adembenemend mooi.
Bij de ingang Zandvoortselaan stond dit damhertmannetje mij op te wachten. Ik heb een jaarkaart, dus ik groette het hert, maakte een foto en wandelde verder. Ik wist niet waar ik moest kijken, alles was even mooi.

 Het bekende boompje, dat ik al vaker fotografeerde dit jaar. 

Het winterse landschap met nog de sneeuw op de takken, de zon kwam nu boven de duinheuvels uit en zal de sneeuw snel doen smelten.


Een klein damhertje, het viel mij op dat de herten zich niet zo veel in het besneeuwde landschap op hielden, maar veelal in de beschutting of in de bossen (waar nauwelijks sneeuw lag) zaten.

 Nou, mijn Kerstkaart voor 2015 is ook al klaar, ik vind dit gewoon echt zo'n Kerstkaart plaatje, ik probeerde het hertje met wat meer landschap erbij te fotograferen.


Het middenveld, ik was de eerste wandelaar die die dag over het pad liep, heerlijk om dan de sneeuw onder je voeten te horen kraken.

 En ook hier maakte ik al vaker een foto, het Zwarteveldkanaal. Het was windstil en de spiegelingen waren geweldig.

 Nog eentje dan van die mooie spiegelingen.

 Winterlandschap, de dreigende lucht op de achtergrond was vast wel een buitje, maar deze dreef over, het bleef hier droog en het zonnetje scheen uitbundig

 Mevrouw zaagbek had een kikker gevangen en die werd ik rap tempo weggeschrokt.
 Een vos in de sneeuw, dat had ik na de winter 2012/ 2013 niet meer meegemaakt, dus ook hier nam ik ruim de tijd om te fotograferen. Dat viel niet mee, wanneer de vos in een schaduwplek staat, wordt alles blauw, blauwe sneeuw, blauwe achtergrond en zelfs de vos leek wel wat blauwing. Met de nabewerking de kleurtemperatuur wat warmer gemaakt en het schuifje blauw iets naar links gehaald.

 Vos in de sneeuw.....

 De oude moervos liep mooi over een besneeuwd heuveltje

 Moervos in het besneeuwde landschap

En nogmaals dit mooie oude vosje in de sneeuw.

 Er werd wat afgesnuffeld en het is nog helemaal niet makkelijk om mooie foto's te maken van een vos in de sneeuw, de vos in steeds in beweging en het is ook steeds opletten of de achtergrond goed is, het standpunt laag genoeg...

 Moervos in haar dikke wintervacht

 Ze gaat er maar even bij zitten. Ondertussen zien we de sneeuw wegsmelten, de zon was even heel warm, dat ik even overwoog mijn jas uit te doen. Even na de middag ging de zon meer schuil onder de wolken. Ik besloot richting uitgang te lopen en kwam Henk tegen, samen zijn we teruggelopen naar de uitgang,  Pannenland in dit geval.

 Ook de kuifeend had een dikke kikker gevangen

En ter afsluiting van deze lange blog nog een landschapje, nog steeds mooie spiegelingen.
Dit was voor mij weer een topdag, wat is het toch mooi als er sneeuw ligt in de duinen. Ik geniet altijd al van mijn wandelingen in de AWD, maar met zo'n laagje sneeuw wordt het extra genieten. Deze dag was super, en mede door het zonnetje heb ik weer lekker wat energie opgedaan om de komende week weer door te komen, op naar het volgende bezoekje aan dit mooie gebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita