zondag 7 december 2014

Zonnige Novemberwandeling in de AWD

Nog even terug naar vorige maand, toen ik genoot van een prachtige wandeling in de Amsterdamse waterleidingduinen.


Na vele dagen grijs en druilerig weer, was het tot mijn grote verbazing op vrijdag 21 november zonnig. De voorspellingen waren anders dus ik was blij verrast.
Omdat ik heel graag nog de herfstkleuren vast wilde leggen begon ik de wandeling in de Beukenlaan.
De kleurenpracht die ik daar vond, kun je in de Herfstkleurenblog terug vinden. 

Ik had zin in een lange wandeling en  besloot richting het infiltratie gebied te wandelen. Natuurlijk hoopte ik daar wilde zwanen of andere wintergasten tegen te komen.

De ochtend begon langs het betonnen kanaaltje waar altijd wel wat damhertjes zijn, hier in het mooie ochtendlicht


Nieuwsgierig jong damhertje

Eet smakelijk

Hertenman met een heel groot gewei stond te grazen in het zonnetje. Maar genoeg hertjes nu....we gaan op zoek naar wintergasten....watervogels dus.

En dan staan ineens deze twee knobbelzwanen op het wandelpad....
ik had eigenlijk geen ruimte om erlangs te gaan, ze waren ook alert....maar met veel geduld en rust kon ik ze toch passeren.Tot ik de volgende zwaan tegenkwam, maar deze liet genoeg ruimte om te passeren en ik wandelde richting het Nieuwe kanaal, een plek waar toch vaak wintergasten zwemmen.

Hier moest ik natuurlijk even een foto maken. In 2015 ga ik het weer proberen om hier iedere maand een foto te maken, ik heb dit al eens eerder gedaan en het is zo mooi om te zien hoe de seizoenen de natuur steeds veranderen.

In het nieuwe kanaal zwom een brilduiker mannetje, een wintergast. Fotograferen ging lastig, met dank aan het kantelbare schermpje kon ik toch met de camera boven mijn hoofd over het hoge riet heen deze foto maken.

Kuifeendjes kun je eigenlijk geen wintergasten noemen, ze zijn het hele jaar door in de AWD te zien, maar in de wintermaanden lijken het er meer te zijn.

Een grote zaagbekeend, mannetje. Een week eerder kon ik van grote afstand al twee vrouwtjes zaagbekken fotograferen, dit mannetje kwam ik tegen op de terugweg toen ik langs het Zwarteveldkanaal liep. Het infiltratie gebied (oa klein Zwarteveld) werd een teleurstelling. Op de plek waar ik een week eerder mijn eerste wilde zwaan dit seizoen fotografeerde, waren ze nu met groot materieel het riet aan het maaien. Tja, geen watervogel te zien. Het werk moet natuurlijk ook gebeuren, maar voor wilde zwanen hoef ik hier even niet meer te kijken, totdat de rust is teruggekeerd.

Dan toch ook nog even langs de bekende vossen

Deze keer op een andere plek, en des te mooier. Dit is de rekel die vaak in gezelschap van het oude moervosje te zien is. Ze zullen deze winter vast nog wel een koppeltje zijn.

Een ander vosje zag ik naar de waterkant lopen, altijd een mooi moment als ze water drinkt.

en vervolgens nog even naar ons kijkt.

Later zat dit vosje nog heerlijk in het zonnetje

De zon bleef uitbundig schijnen (terwijl er in de middag bewolking en regen was voorspeld), rond half 5 was ik weer bij de uitgang. Nu de dagen korter worden moet ik echt goed op de tijd letten om voor zonsondergang terug te zijn. Want zo wandelend, fotograferen en genietend vergeet je alles en dus ook de tijd.

3 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig blog weer Ghita.
  Heerlijk om te zien deze knobbelzwaan.
  Gelukkig kan je er na verloop van tijd gewoon langs wandelen, dat is altijd lastig met deze grote zwanen.
  De vosjes vind ik ook weer geweldig.
  Ik heb heerlijk even met je mee gewandeld en volop genoten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie Ghita.
  De vos vind ik prachtig altijd weer.
  Maar het hertje langs het water vind ik super !!!!
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi Ghita alleen zo'n kop geeft een spannend effect lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita