vrijdag 29 januari 2016

Winter voor 1 dag in de AWD

Ik zat er al vanaf begin december op te wachten....kou, vorst en sneeuw of rijp. Toen het eindelijk rond 16 januari kouder werd heb ik snel een vrije dag aangevraagd, zodat ik op maandag 18 januari kon genieten van zo'n beetje de enige winterdag (tot nu toe) aan de westkust.


Er was niet zo heel veel rijp en met het zonnetje dat uitbundig scheen zou het ook snel verdwijnen. Dan neem ik eigenlijk te weinig tijd om een mooie landschaps foto te maken, want er is nog zoveel meer wat ik in het winterlandschap wilde vastleggen.......Het middenveld, ik hoopte op een hertje in het winterlandschap, maar de hertjes hadden geen zin in koude voeten, ze stonden allemaal op plekken waar het wit al verdwenen was.Op meer beschutte plekjes bleef de rijp wat langer zitten en kon ik even kort spelen met scherpte diepte en lichtval.

Eindelijk kwam de brilduiker wat dichterbij langszwemmen, ik had ze al een paar keer gezien, maar steeds te ver voor een mooie foto
Ja, en dit is dan zo'n plaatje waar ik naar op zoek was, een hertje in een winters landschap.
In het Zwarteveldkanaal zwommen grote zaagbekeenden, dit mannetje kwam even wat dichterbij.

Een van mijn favoriete fotoplekjes, het bruggetje over het Zwarteveld kanaal. En toch nog genoeg wit voor een winters plaatje.
Nog een hertje, in een iets minder winters landschap.
En als het dan een beetje winters eruit ziet, wil ik ook een vos in het witte landschap. Dat viel niet mee want op veel plekken was rond het middaguur het wit toch wel verdwenen.

Het licht was geweldig deze dag, een beetje sluierbewolking zorgde voor mooie zachte tinten.

De infiltratiegeulen waren deels dichtgevroren, er waren nog enkele open plekken waar de watervogels zaten, zo zag ik ook een aantal dodaars en kwam er een roerdomp overvliegen.
Een van de wilde zwanen was even op het ijs gestapt.

Weer even terug naar de vossen, op zoek naar een plekje in de schaduw waar het nog wit was en dan hopen dat ik daar een vos tref....
Dit jonge vosje ging precies op een berijpt stukje gras zitten.

En begon zich zelfs even te poetsen....heb ik toch mijn vos in het winterlandschap.


Deze twee jonge hertjes zagen voor het eerst sneeuw / rijp.....en ik ....vond ze gewoon schattig
Een groep wilde zwanen gaan op zoek naar een andere plek. Een week later was er in het infiltratiegebied geen wilde zwaan meer te vinden, ze hebben zich vast op een andere plek gevestigd. Of zou de winter toch voorbij zijn en hebben ze hun terugreis naar het noord-oosten al ingezet?
De zon gaat onder bij het Renbaanveld.

Dit was weer een dag met een gouden randje. Wat was ik blij dat ik juist deze maandag vrij had genomen. Het was weer Genieten, met een hele grote G.

30 opmerkingen:

 1. Heerlijk winters blogje, Ghita...
  Mooi gevangen hoe mooi het was!

  Grtz,
  Roeselien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. THNX, het was ook een heerlijke dag, daar had ik er nog wel meer van gewild....

   Verwijderen
 2. Hooi Ghita
  mooie foto's we krijgen vast nog wel een witte winter blijf hopen!
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al was de winter dan maar heel kort, je hebt het heel mooi vastgelegd. Idd mooie zachte tinten, vooral de foto's met de vosjes en de jonge hertjes vind ik top ! En als het rijp dan zo snel verdwijnt krijg je de tijd niet om al het moois op de foto te krijgen, hopelijk komt er nog een winterse periode , groetjes Aria

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's. Zo gaan we de winter weer waarderen! Heel erg mooi.
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat moet zeker genieten zijn geweest, ik hoop dat ook ooit nog eens mee te maken, een witte AWD. Maar voorlopig geniet ik van jouw prachtige foto's in dat mooie gebied met zijn bijzondere dieren!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat was zeker een mooie dag aan je foto's te zien! Ik ken geen plek waar het zo goed fotograferen is als daar. Altijd wel een hert, vos of mooie eenden en laat ik het landschap niet vergeten!

  groet Willie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Je hebt de wintersfeer wel te pakken. Zelf heb ik die dag ook wilde zwanen op het ijs gezien, maar geen enkele vos. Wilde zwanen zag ik een week later wel weer, al waren het er niet veel. Mooie beelden heb je kunnen maken, vooral van de vossen en de wilde zwanen.
  Koester deze winterse taferelen. Voorlopig lijkt de winter niet terug te keren.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. een prachtige dag, bedankt vh genot.....carin

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ghita,
  wenn der Winter sich immer von dieser schönen Seite zeigt ist es eine sehr schöne Jahreszeit mit sehr schönen Motiven. Tolle Serie
  Grüsse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Mooie serie van het winterwonderland van de AWD. Foto 2 vind ik erg fraai, maar ook de hertjes en de vossen in de 'sneeuw'. De wilde zwaan op het ijs is ook top. Ook het bruggetje over het Zwarteveldkanaal levert een mooie landschapsfoto op. Daar heb ik de dag daarna ook nog een redelijke winterfoto van kunnen maken. Ook nog wat andere winterplaatjes (blog volgt tzt), want de winter duurde dit jaar heus wel wat langer dan één dag, hoor ;-)
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Wat is dat natuurgebied toch mooi om te fotograferen. Je ziet zoveel mooie opnames van verschillende bloggers voorbij komen. Ook jij laat weer een schitterende reeks zien en wat is dat dan toch weer uniek zo in die winterse omstandigheden. Foto's 6,8 en 11 zijn echt super. Die vosjes vind ik echt te gek.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Top dat je vrij hebt gekregen van je werkgever om te kunnen gaan fotograferen Ghita. Je hebt prachtige beelden kunnen maken. De foto's van de vos in het berijpte veld vind ik het meest aanspreken. Heel fraai!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ben nooit zo dol op de kou maar als ik dit zie denk ik laat de echte winter maar komen.
  Fraai en sfeervol.
  Leuk ook om te zien dat de dieren hun winterjas aan hebben.

  Fijn weekend en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi dat je net deze dag vrij kon krijgen. En je hebt je lekker kunnen uitleven. De rijp voegt zeker iets toe aan je foto's. De vossenfoto's zijn wat mij betreft de mooisten.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Nou, jij hebt toch mooi kunnen profiteren van die ene winterdag! Was is het licht met wat sneeuw toch altijd mooi, dat valt me vooral op bij de hertjes, heel fijn sfeertje.
  De rijpfoto vind ik ook erg mooi, en de vosjes weet jij toch ook steeds heel mooi te fotograferen.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,

  Prachtig sfeertje daar in de Waterleidingduinen, dan ziet zo'n gebied er toch wel heel fraai uit. Mooie momenten heb je daar vastgelegd waarvan ik vind dat je vossen er toch weer uitspringen. vooral de foto's nr. 12 en 13 vind ik echt schitterend.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat is het met een beetje sneeuw toch opeens heel anders dan anders.
  Prachtige foto's heb je hier Ghita.
  Alles is mooi maar het vosje is voor mij toch weer de mooiste.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Miranda van der Leek30 januari 2016 om 16:33

  Hele mooie serie weer Ghita. Ik hou niet van sneeuw maar dagen met vorst en rijp mogen er van mij ook nog wel komen. Beter dan al die regen.....Al kan ik ook niet wachten totdat het weer lekker voorjaar is

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Ghita,
  Prachtig licht had je tijdens deze winterdag. Herten- en vossenfoto's zijn daardoor supermooi. Je afsluitend landschap is mysterieus. Heerlijk blog.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Practige dieren photos, fyne sondag, groetjes uit Belgie.

  http://retriever-louisettesblogs.blogspot.com
  http://louisette.eklablog.com

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Je hebt goed gebruik geaakt van het winterse sfeertje Ghita,rijp is toch ook een heel fraai winters verschijnsel. Knap hoe je in iedere foto het wintergevoel hebt weten mee te nemen. Een heerlijk blog waarbij ik niet een uitgesproken favoriet heb maar lekker meegenoten van de hele serie.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 22. prachtige foto's van die vosjes, zeg!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Inderdaad viel de winter dit jaar op 18 januari. Dat heb je mooi uitgezocht. Schitterende plaatjes. (Helaas kan ik niet meer onder naam Tagrijn reageren bij Blogspotters...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hai Ghita,

  Ik had gehoopt op een dag met echt veel sneeuw om ook weer eens die kant op te gaan.
  Lekker voor jou dat je net zo'n mooie dag hebt getroffen, toen het een beetje wit was in de AWD.
  Prachtig die laatste vossenfoto met de natuurlijke kaders en dat witte voorgrondje.
  De foto van de zwanen op het ijs is ook zo'n fraaie. Jammer dat je niet ietsje meer licht had, maar het standpunt maakt wel heel veel goed.
  Fijn ook die foto's van de hertjes in een beetje witte wereld.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 25. wat ziet dat mooi uit met een beetje wit zo heel anders zien de hertjes en vossen eruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. tante Jacqueline2 februari 2016 om 14:22

  bovenstaande opmerking anoniem is van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Echt wintersfeer en heel goed gezien en vastgelegd. Je hebt ook goed gebruik gemaakt van het mooie licht, dat geeft de foto's echt meerwaarde. Slim dat je een vrije dag had genomen want dat heeft veel fraais opgeleverd.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Het duurde maar kort maar wat deed het ons verlangen naar een echte winter. Ik geniet door je foto's nogmaals van deze dag! Mooi Ghita!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita