donderdag 25 december 2014

wintervacht, wintergasten....winterweer?
Tussen de reeks donkere dagen voor Kerst was daar op vrijdagmiddag 19 december toch weer even een zonnig moment. Hoewel het stevig doorwaaide, hoefde ik er niet lang over na te denken om nog een paar uurtjes naar de Waterleidingduinen te gaan. Samen met Henk maakte ik een mooie wandeling, met als top moment toch wel de groep van 11 wilde zwanen.
Een buizerd vloog net weg uit de rechterboom, ik was te laat met afdrukken, de vogel is nog net helemaal rechts te zien, de hertjes lijken hem ook nog even na te kijken. Op zo'n dag in december ziet het landschap er toch wel wat kleurloos uit. De duindoornbessen waren bijna allemaal verdwenen, de blaadjes zijn van de bomen, dus alles is bruin.....

Kuifeendjes zie je volop in de AWD. Hier een mannetje met daarachter een spetterend vrouwtje.

Het mannetje liet zich nog even mooi zien, het water had een behoorlijke golfslag vanwege de harde wind. Ik was dus blij dat we nog wel watervogels zaten, want bij harde wind, zitten ze toch het liefst beschut aan de kant, tussen het riet. We hebben ook nog een koppeltje zaagbekeenden en brilduikers gezien, maar ik vond deze foto's niet mooi genoeg voor de blog. Maar wintergasten zijn er zeker. Ik had voor deze middag toch wel een wens.....de groep wilde zwanen fotograferen die eerder deze week was gezien.
Deze koolmees toonde totaal geen schuwheid en was heel erg nieuwsgierig. Daar konden wij dus dankbaar gebruik van maken door een paar mooie foto's van haar te kunnen maken. Ik denk dat dit een vrouwtje is, mannetjes hebben een bredere zwarte streep (stropdas) over hun borst.

En nog eentje van dit schatje

En daar zijn ze dan, de wilde zwanen. Mijn favoriete wintergasten. Een groep met zowel volwassen vogels als jongen, prachtig om te zien.

Ik wordt hier gewoon iedere keer weer blij van als ik deze mooie vogels van een afstandje ( we blijven voorzichtig want we willen ze natuurlijk niet verstoren) kan bewonderen.

Een stukje verder zwommen er nog twee, die waren iets dichterbij.

Onderweg kwamen we natuurlijk een aantal damherten tegen. Ook zij hebben nu hun wintervacht, een grijsbruine vacht, heel anders dan de bekende lichte vacht met de witte stipjes. Deze twee jonge mannetjes stonden te grazen terwijl er vlakbij een grote vrachtwagen bezig was met werkzaamheden. Deze herten zijn totaal niet schuw.

Tweeling?

Eerder op de middag zagen we dit hertje op een heuveltop, ook vol in wintervacht. De lucht erachter is nog donker, dat zijn de wegtrekkende buien. Na een onstuimige en regenachtige ochtend, klaarde het op. Zodra wij rond half 12 de AWD binnenliepen werd het zonniger.....

En uiteindelijk was de lucht zelfs strakblauw gekleurd. Dit staartmeesje zat even 1 seconde vrij op een takje, van grote afstand maakte ik snel een foto want het volgende moment is dit vliegensvlugge beestje alweer weg.

Een mooi plekje waar ik vaak een foto maak. De blauwe lucht en het water geven toch wat kleur aan het bruine winterlandschap. Via het Nieuwe kanaal liepen we terug naar de uitgang Pannenland, waar ik meteen weer een jaarkaart voor 2015 haalde. Kan ik komend jaar weer onbeperkt genieten van al het moois in dit prachtige gebied.

4 opmerkingen:

 1. Hallo Ghita, prachtige serie foto's weer.
  Het is je toch gelukt om de wilde zwanen vast te leggen, die naar links kijken allebei vind ik echt super.
  Ook het koolmeesje staat er prachtig op, tja en dan de hertjes, die tweeling? vind ik echt geweldig, het lijkt inderdaad net een tweeling.
  De kerst is inmiddels voorbij, ik hoop dat je gezellige dagen hebt gehad.
  Ik wens je een goede jaarwisseling en een heel gezond 2015.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig die wilde zwanen Ghita maar ook je hertjes zijn weer heel mooi gefotografeerd.
  De wilde zwanen willen bij mij op de een of andere manier maar niet lukken! Top dat je er zo een stuk of 11 bij elkaar zag :-) De kerstdagen zijn inmiddels voorbij maar ik wens je een hele fijne en gezellige jaarwisseling met alle moois en goeds voor het nieuwe jaar. Dat we ook in het nieuwe jaar weer van elkaars mooie natuurmomenten mogen en kunnen genieten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Abraço de Ano Novo com votos de muita felicidade.
  Feliz Ano Novo.
  AG

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's Ghita, dat was vast weer genieten daar.
  Mooi om de vos te zien, maar ook de wilde zwanen natuurlijk.
  Fijne jaarwisseling en een gelukkig nieuwjaar.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita