woensdag 31 december 2014

De mooiste foto's van 2014

Het is weer tijd voor het jaarlijkse overzicht van mijn mooiste foto's per maand. Voor enkele maanden was het een hele opgave, ik kon gewoon geen keuze maken. Daarom niet 12 ( 1 per maand) maar 14 foto's in dit overzicht.

Januari leverde niet veel foto's op die in aanmerking kwamen voor het jaaroverzicht. Ondanks een mooi moment met een baardmannetje dat ik voor het eerst kon fotograferen en een prachtige vossenfoto (maar later in het jaar had ik een nog mooiere vossenfoto) viel mijn keuze op dit prairiehondje, een foto die ik maakte in Diergaarde Blijdorp. 

Februari: Het voorjaar begon vroeg, wegens het gebrek aan winter.  Zo kon ik al in februari krokussen fotograferen. Geinspireerd door een aantal medebloggers probeerde ik te spelen met scherpte diepte en camera instelling om dat mooie zachte effect te krijgen. Deze foto vond ik heel geslaagd en was daarmee mijn favoriet van de maand februari. De foto komt uit de blog met lentebodes.

In maart bezoek ik altijd het park rond kasteel Oud Poelgeest omdat daar de bosanemoontjes volop in bloei staan. Maart was een maand die mij veel mooie foto's opleverde en daarom naast deze van het anemoontje nog een foto...

Tijdens onze vakantie in Zuid-Limburg fotografeerde ik deze bellenblazende strontvlieg op een bloem van de sleedoorn.  Ik was lekker met mijn macrolens aan het oefenen en hier heb ik een heel kleine scherptediepte gekozen waardoor de voor en achtergrond lekker wazig worden.

April: een grutto in het avondzonnetje in de Poelgeest Polders. Het voorjaar is het moment om deze polders te bezoeken. De grutto's zijn hier aan het opvetten na hun lange reis uit Afrika, de kieviten zijn er om te broeden, futen hebben er hun nesten en voor het fotograferen van jonge gansjes kun je hier ook terecht. 

Mei: De zandhagedis is elk jaar in de waterleiding te bewonderen op zonnige dagen. Ze komen dan uit de beschutting om zich op een boomstronk of steen op te warmen. Het was een van de dieren op mijn wensenlijstje en ik was dan ook heel blij dat ik dit prachtige mannetje met zijn groene kleur zo kon fotograferen. Mijn foto van de maand mei. In deze maand kon ik ook voor het eerst een appelvink fotograferen in vogel Boshut Hoenderloo. Het was een prachtige ervaring, maar de foto van de hagedis vond ik net ietsje mooier.
Juni: Het is inmiddels een vaste gewoonte om in juni met Loes naar de Westerheide te gaan om reeën te fotograferen. Het mooie veldje met de witte bloemetjes in dan het decor......maar dit jaar was het veldje maar deels ingezaaid, en liep deze prachtige bok naast het veldje. Voor mij toch een mooi moment, want niet eerder had ik een ree zo goed kunnen fotograferen.

Juli: dit was voor mij een topmaand omdat ik twee soorten van mijn wensenlijstje kon strepen. In de Waterleidingduinen fotografeerde ik voor het eerst de keizersmantel. Deze prachtige grote vlinder was de voorgaande twee jaar ook al in de AWD, maar toen heb ik hem steeds niet gevonden. Deze zomer heb ik de vlinder meerdere keren, op verschillende plekjes in het gebied gezien.....en gefotografeerd. Met bovenstaande foto ben ik heel blij. Daarom is dit mijn eerste favoriet van juli.

Juli 2: Ik zei het al, juli was een top maand. Ik kon steenuilen fotogaferen! weer een wens van mijn lijstje afgevinkt. Samen met Miranda had ik een top avond ik de hut van Glenn Vermeersch. Naast deze mooie steenuil kon ik namelijk ook nog een jonge steenuil fotograferen en we observeerden wij hoe het jong gevoerd werd. Een superavond die een van mijn mooiste blogs van 2014 opleverde.

Augustus: Alweer een mooie maand en weer een soort om van mijn wensenlijstje aan te vinken. Vorig jaar had ik de boomkikker al eens vastgelegd, maar dit jaar kreeg ik meerdere kansen en deze zat zo dichtbij dat ik zelfs met de macrolens een foto kon maken. Een geweldig natuurmoment en mijn favoriete foto van augustus en ook een van mijn mooiste blogs van afgelopen jaar.

September: De bekendste vos van Nederland. Maar dit is wel een van mijn mooiste vossenfoto's ooit. Ik heb er heel wat gemaakt maar dit moment had ik afgewacht. Ik zat al laag bij de grond toen ik de vos zag aankomen en ik hoopte dat ze naar de duindoornstruik ging. Dat deed ze en vervolgens hoopte ik op het moment dat ze over de struiken heen zou kijken. Het was maar 1 moment maar genoeg om deze foto te maken, want na dit moment kwam ze langs de struik naar mij toe gelopen. 

Oktober: Alweer een vinkje op het wensenlijstje. Een mooie foto van een ijsvogel. Vanuit de hut bij Glenn Vermeersch kregen Miranda en ik meerdere kansen om deze prachtige vogel te fotograferen. Wat een ervaring. En we gaan zeker nog terug naar deze hut, want natuurlijk wil ik nog beter, nog mooier, nog meer. Maar deze ijsvogel is wel mijn foto van de maand oktober geworden, meer foto's van de ijsvogel zijn op mijn blog van die dag te vinden.

November: ik twijfelde tussen de porseleinzwammetjes met de lichtjes in hun hoed, een echte herfstfoto, en deze dauwdruppels in een spinnenweb....ook een echte herfstfoto. Ik koos deze druppels, de zachte achtergrond, de mooie druppels ( met het landschap op zijn kop erin) vond ik net wat meer bijzonder dan de zwammetjes.

December: een maand die vooral grijs en onstuimig was.....met een paar zonnige momenten. Ik twijfelde tussen bambi in tegenlicht en deze zonsondergang. Het is de zonsondergang toch geworden, een mooie afsluiter van het jaaroverzicht. En dat wensenlijstje van 2014.....er is veel afgestreept maar voor 2015 blijft er genoeg te wensen over, dus ik heb gewoon weer een nieuw wensenlijstje. Hopelijk wordt 2015 weer net zo'n prachtig fotojaar als 2014 was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita