zaterdag 15 november 2014

Herfst in de AWD, november 2014

Wat een geluk dat ik op donderdag 13 november een extra dagje vrij had genomen. Het was een heerlijke herfstdag, die een beetje mistig begon en verder stralend zonnig verliep. Deze dag ging ik op zoek naar de herfstkleuren, en daarvoor ging ik naar de Beukenlaan, want niets is mooier dan beuken in volle herfsttooi. Helaas was er ook al veel blad af gevallen, dus ik was blij dat ik deze dag nog gelegenheid had om de herfsttinten vast te leggen.
De mist trok snel op,
Dus de zonneharpen kon ik niet echt goed vastleggen.
Dit was vlakbij ingang Oase. Daar stond ik te twijfelen:
Het bos in voor mogelijke zonneharpen of langs het betonnen
kanaaltje voor hertjes in de ochtend mist...... 

Ik koos voor optie 2, of het de goede keus was zal ik niet weten, maar langs het kanaaltje kwam ik ook nog wat bedauwde spinnenwebjes tegen.

 Hele dunne draden spinnenrag op de uitgebloeide zomerbloemen.

 Een groter spinnenweb met grotere druppels, mooi om de spiegeling van het landschap in de druppels terug te zien (op zijn kop).

 Een damhertje in een mooie herfstsetting.

De Beukenlaan, de blaadjes zijn nog niet mooi goudgeel gekleurd, maar het heeft toch al wat van de herfst tinten die ik zocht.

 Wat meer uitgezoomd. Het was goed op letten, want op zo'n mooie herfstochtend lopen er overal mensen, en de Beukenlaan is toch een van de meer drukkere plekken in de AWD.

 Herfstkleurenpalet.

 Op het vinkenveld keek dit damhertje mij een tijdje aan, ze bleef rustig staan zodat ik deze foto kon maken, daarna ging ze weer door met grazen.

 Landschapjes vind ik altijd lastig, vooral als er geen mooie wolkenlucht is, ook een strakblauuwe lucht is dan niet optimaal.

Knobbelzwaan langs een van de kanaaltjes, helaas niet helemaal goed belicht, valt niet mee met de felle zon van die middag.

 Zijn vriendinnetje lag in het water en was druk bezig met poetsen van het verenkleed.

 Het infiltratie gebied, het is behoorlijk ver bij de uitgangen vandaan, en misschien is het er daarom wel zo rustig. In dit gedeelte van de AWD kwam ik dus helemaal geen andere mensen tegen.

Het pad en links en rechts ervan de infiltratiegeulen, hier wordt het drinkwater voor Amsterdam gezuiverd.


De verrassing van de dag, de eerste wilde zwaan van dit seizoen. Helaas pal met tegenlicht maar zo gaaf om deze mooie zwanensoort weer te zien. Nog even en dan komen er nog meer wilde zwanen naar de AWD. Ook de andere wintergasten: de grote zaagbekeenden, waren al aanwezig maar die foto's kwamen niet door de blogkeuring. De komende tijd zal ik zeker meer in dit  gebied gaan wandelen, voor de wintergasten.

Via het Zwarteveldkanaal wandelde ik weer terug naar ingang Oase.

Het vlonderpad dat uitkomt bij bezoekerscentrum De Oranjekom, genieten van de herfstkleuren.

In het laatste zonlicht. De dagen
worden korter, dus even na vier uur
keerde ik huiswaarts, want de zon verdween
achter de bomen.
Het was weer genieten van deze mooie dag, prachtige natuur, de rust, de vogels ( die zich helaas niet wilden laten fotograferen, op de zwanen na), de herten. Na de paddenstoelen, de bronst en de herftskleuren, is nu de tijd aangekomen van de wintergasten, de watervogels die uit het hoge noorden de AWD hebben gekozen om te overwinteren. Laat ze maar komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita