dinsdag 2 september 2014

De lepelaar

Een blogje met 1 vogelsoort in de hoofdrol; De lepelaar.


Deze keer een blog met 1 vogel in de hoofdrol: De lepelaar.
De lepelaar hoort tot de orde van de reigerachtigen en familie van de ibissen. De vogel is zeer goed te herkennen aan de lepelvormige snavel.
Deze snavel gebruikt de lepelaar om onder water met maaiende bewegingen prooidieren op te jagen en vervolgens met een snelle beweging uit het water te happen.


Drie lepelaars op rij.
Een volwassen lepelaar loopt statig door het water.
In de vlucht lijken de vogels iets op de zilverreiger, maar de hals word niet in de voor de reiger kenmerkende S gehouden. Deze formatie lepelaars was ook nog aan de snavels goed te herkennen in vlucht.
Lepelaars broeden in kolonies, in het riet of in bomen.
Foto van begin mei. Deze lepelaar is nog bezig met nest materiaal, maar de jongen waren al geboren. De lepelaar heeft 1 legsel van ongeveer 3 eieren. De jongen worden in April geboren.Op deze foto is de mooie kuif ook goed te zien. Deze lepelaars broeden in de bomen (Spaarnedam) maar ze kunnen ook nestelen in de rietkragen van gebieden zoals de Poelgeest Polders.
Foto van mei 2012. Vanaf mei waren de lepelaars ook in poelgeest te zien, ze hebben dan een gele vlek in de hals en een gele keelvlek, dit is alleen in de broed tijd te zien.
Waarschijnlijk hebben ze hier in de polder ook gebroed, want een paar maanden later waren er jongen te zien...
Twee jonge lepelaars tussen de grauwe ganzen.
Lekker spetteren.
In 1970 was deze soort in Nederland bijna uitgestorven, nu komen er toch steeds meer plekken waar ze broeden. Er broeden nu ongeveer tweeduizend lepelaars in Nederland.
En ik ben blij met zo'n gebiedje als de Poelgeest polders, lekker dichtbij huis. Ik geniet toch steeds weer van de vogelsoorten die er zijn, en ook in dit gebied is het aantal lepelaars toegenomen, dit jaar zijn er op een bepaald moment zelfs 20 geteld. Een goed teken, het gaat goed met de lepelaar.
Hopelijk komen ze volgend jaar weer terug, want nu gaan ze vertrekken richting warmere oorden.

6 opmerkingen:

 1. Mooie foto Ghita, de andere foto's zijn ook geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beautiful photograph, fantastic birds. I am greeting

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Zeer mooie foto's!! Schitterend hoe je deze lepelaars in deze prachtige poses op de foto hebt gezet. Grappig ook dat ze je zo in de gaten staan te houden.
  Vind die foto met die 3 lepelaars naast elkaar ook erg mooi.
  Knap gedaan Ghita!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Indrukwekkend mooi!
  Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Leuke serie over de lepelaar. Mooi zo met volwassen en jong exemplaar samen op de foto. Ik blijf het heel apart vinden om die grote vogels in bomen te zien nestelen. (Op de foto, ik heb het in het echt nog niet gezien).
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita