dinsdag 3 april 2012

Zonnige dagen in Zuid-Limburg

De laatste week van maart bracht ons heerlijk zonnig weer. Wat hebben wij genoten die dagen in het Zuid-Limburgse Heuvelland. 

Hadden we het beter kunnen treffen, de laatste week van maart? Om juist dan in Zuid-Limburg te zijn en te genieten van het heerlijke voorjaarsweer. We hebben flinke wandelingen gemaakt en volop de lente beleefd: De vogels, de bloemen, de eerste vlinders...alles was aanwezig. We wandelden drie dagen lang in het heuvelachtige landschap rond het riviertje de Geul.
Het landschap in het ochtendlicht, het was smorgens steeds wat neveling, maar de zon scheen deze dagen uitbundig.
Lente!

De eerste wandeling....Dit soort kapelletjes kom je overal tegen in Zuid-Limburg.
en de eerste vlinder....de kleine vos. We zagen ook nog dagpauwoogjes, koolwitjes en de eerste blauwtjes (boomblauwtjes denk ik).
De buizerd wijst de weg. Elke dag zagen we meerdere buizerds. Wij volgden niet de raad van de buizerd en liepen de andere kant op.
We passeerden het gehucht Ingber, met deze leuke vakwerkhuisjes.
De eerste wandeling ging vanuit Schin op Geul naar  Gulpen. Dit is in de omgeving van Gulpen.
en....weer terug naar Schin op Geul via een andere route. We liepen door bossen en langs landerijen. Het land werd overal bewerkt. We snoven de heerlijke lucht op van kleigrond en koe (ja, dat vind ik lekker ruiken).
Bosanemoon, dit bloemetje komt maar op een aantal plekken in Nederland voor, waaronder het gebied Genhoes, dat door Natuurmonumenten beheert wordt. Deze stonden in de buurt van het kluizenaarshuisje op de Schaelsberg.
Verrassing, een nestelende boomklever. Boomklevers gebruiken vaak (oude) spechtennesten om daar hun nestje te bouwen, ze maken de opening kleiner door de randen met modder te plamuren. In het bos rondom het kuizenaarshuisje zaten veel boomklevers, die zich goed lieten horen.
Kasteel Schaloen, ik heb deze al vaak gefotografeerd, maar het verveelt nooit.
Wandelen over "holle wegen" zoals dit soort paden genoemd worden.
De tweede wandeling ging via de noordkant van de spoorlijn Maastricht- Heerlen, langs dorpen als Ransdaal, Fromberg, Wijlre. Een deel van de wandeling liep langs fruitboomgaarden. Hoe zou het er hier van de zomer uitzien, als de bomen vol met fruit zitten.
Ook de lieveheersbeestjes zijn weer ontwaakt: Lente!
Weer een wat nevelig begin van de dag.
Maar wederom werd het zonnig en warm. Rechts de Sousberg, middenin het dorp Schin op Geul en links daarvan de Dolkersberg, in de buurt van het bungalowpark. In deze mergel groeve zat vorig jaar een torenvalk te nestelen, dit jaar heb ik ze niet gezien.
 
De geelgors. Dit vogeltje hebben we heel veel gezien de afgelopen dagen in Zuid-Limburg. Leuk, want hier in de Randstad komt dit beestje niet voor. Er volgt nog een vogelblogje, waar nog een foto van deze gors langskomt.
Euverum, een schitterende boerenhoeve in het ochtendlicht. We hoorden van een hardloper dat hij een ree had gezien. Helaas, wij zagen geen ree, maar wel weer een buizerd...
Tja, dichterbij kom je niet want de buizerd ziet je en gaat er vandoor.
De donderdag begon zonnig, maar eindigde grijs en fris, de jas kon weer aan. Hier in het Gerendal zijn er heel veel lammetjes van de mergellandschapen te zien. Luid meehhhhh roepend trokken zij de aandacht. (en meehhhhh in het Limburgs is ook meehhhhh).
Kiekeboe! Dit muisje scharrelde achter ons huisje rond

2 opmerkingen:

  1. Wat mooie wandelingen en o het Anemoontje zo lekker scherp. Fijne serie om naar te kijken. Groetjes Cristien.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita