dinsdag 30 augustus 2011

Edelherten in het Wildpark 't Aardhuis

Door de mooie blogs van Petra (Ladysunshine) was ik zeer benieuwd geworden naar de edelherten die in het wildpark "het Aardhuis" wonen. Dus ik maakte een lange reis per OV richting Hoog Soeren om daar met eigen ogen deze prachtige dieren van dichtbij te bekijken.
Daar komt het öpperhoofd

Om vanaf een afstandje de boel te observeren.
een nieuwsgierige hinde komt even een kijkje nemen.
Even later arriveert de roedel. Welke man zou de baas zijn?
Wat een prachtig gezicht, het zijn echt indrukwekkende dieren, die edelhertmannen.
De mannetjes kunnen wel 250 kg wegen, de hindes zijn met 150 kg en stukje lichter.
Even lekker liggen hoor....
Het reukvermogen van de edelherten is heel goed ontwikkeld, ze kunnen menselijke aanwezigheid op grote afstand waarnemen. Daar hadden deze herten weinig last van, zij zijn gewend aan de mensen die vanuit de observatiehut staan te kijken. En er was voedsel, wat veel interessanter was natuurlijk.
Hier is het mannetje weer met het aparte gewei.
Edelherten zijn planteneters en herkauwers. Het gewei van het edelhert wordt in februari  afgeworpen, waarna meteen weer een nieuw gewei wordt opgebouwd, eerst nog omgeven door basthoud welke na 4 maanden wordt weggeschuurd. Dan is het gewei helemaal volgroeid en klaar voor de bronst, die half september begint.
Echtpaar edelhert.
 
Het was de moeite waard om eens naar het Aardhuis te gaan, vooral voor de fotografie vanuit de observatie hut. Verder worden er rondleidingen gegeven, is er een tentoonstelling en zijn er wilde zwijntjes (achter een hek), de omgeving is mooi. Het geheel deed mij toch wat aan een dierentuintje denken, en dan ben ik er heel eerlijk in dat ik liever herten echt in het wild tegenkom. Maar ja, om mooie foto's te maken is dit wel een perfecte locatie. Zeker goed te combineren met een bezoekje aan de Veluwse bossen rondom Hoog Soeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita