donderdag 8 september 2022

Weekendje Zuid-Limburg

 Na een lange, veel te warme zomer, waarin ik veel en lang heb gewerkt, waren we echt toe om er even uit te gaan. En omdat in het eerste weekend van september de formule 1 ervoor zorgt dat ik de dagen ervoor ook niet in de AWD kan komen, leek dit weekend heel geschikt om naar de andere kant van het land te gaan. Ons geliefde heuvelland....Zuid Limburg.

Parende icarusblauwtjes met groothoeklens

Een weekend is kort, we komen op vrijdagmiddag aan en maandagmorgen vertrekken we weer, dus de twee weekend dagen hebben we goed benut met mooie wandelingen, een bezoekje aan de bakker, de rustmomentjes en voor mij een behoorlijke beproeving om de oranje luzerne vlinder vast te leggen.


De wandelingen:

Zaterdag vertrokken we iets na negen uur voor een mooie wandeling. Inmiddels kennen we de omgeving al aardig en komen we op plekken die ik al tientallen keren heb gefotografeerd. Hieronder een kleine impressie van de wandeling van zaterdag van bijna 18 km.


Soms valt de telefoon foto beter uit dan die met de camera....dit uitzicht zet ik iedere keer weer op de foto, omdat ik het zo mooi vind. Het doet denken aan Toscane, en nu met de droogte helemaal. Wat waren de velden geel en bruin gekleurd. En elke tractor veroorzaakte een flinke stofwolk.Veel maisvelden onderweg, de maiskolven zagen er nog goed uit, maar verder was alles bruin en dor.


mooie kleurschakeringen in de velden


De wandeling, screenshot van mijn telefoon, ik heb die Fitbit app nog niet helemaal door hoe ik een mooi, en meer gedetailleerd kaartje eruit kan toveren.


Zaterdagmiddag, na de wandeling, ging ik nog even vlakbij het bungalowpark op zoek naar vlinders. Terwijl ik zo bezig was, stapelden de donkere wolken zich op, maar het bleef droog.

Op zondag bleef het bij een ommetje, al om half elf liepen we te puffen in de zon. Tja, boven de 25 graden vinden wij het niet zo fijn meer. Dus we besloten via de bakker terug te gaan naar het huisje en de rest van de middag lekker in de schaduw wat te lezen en te relaxen, dat is ook vakantie.
Kasteel Schaloen

Al snel tijdens de wandeling werden wij links en rechts gepasseerd door hardlopers. Ook de wielrenners waren er volop. Dat is echt het nadeel van in het weekend gaan....drukte...overal....


rondje om de kerk :-)


De vlinders

Omdat begin september nog wel een tijd is dat sommige vlinders er nog zijn, had ik ook daarop ingezet voor de middagen. Vlakbij het huisje is een veldje met bloemen, soms afgesloten door een hek, maar nu was het open. Ik zag wilde peen staan en hoopte dus op een koninginnenpage. Die was er niet helaas. Wel zag ik meerdere oranje luzerne vlinders vliegen.

Maar ohh, wat zijn dat adhd vlinders, ze zitten echt nooit stil. Nog erger dan de icarusblauwtjes die ook veel aanwezig waren en ook heel druk.....


Ik had al snel door dat parende icarusblauwtjes wel stil blijven zitten. En als ik ze dan heel rustig benader, dan kan ik zelfs met mijn macrovoorzetlens van dichtbij foto's maken.


Ook wel lastig want het scherptegebied is klein met zo'n voorzetlens, en dan is het goed opletten dat beide vlinders (oogjes ) scherp zijn.Dit was een ander paartje, van de openings foto bij het hek, maar nu met macrolens.

De zon verdween achter donkere donderwolken en ik zag meteen dat de luzernevlinders meer rustmomenten kozen. Eindelijk, ik was al een uurtje bezig met observeren en volgen, dus nu was het mijn kans.


En ook dan is het een kwestie van geduld, want ze kiezen vaak de verkeerde plek, laag in de vegetatie, in een rommelige omgeving, op de grond of achter sprieten. Deze zat wel heel even mooi op de klaver.


En wat later ging een vlinder drinken van de gele bloemen, die nog niet uitgebloeid waren, die drinkmomentjes zijn de kansen, dan zitten ze wat langer stil. Maar voorzichtigheid blijft geboden, rustig naderen want anders zijn ze weer weg.

Alles bij elkaar heb ik er toch wel anderhalf uur aan besteed om deze vlinder te fotograferen. Geduld en niet opgeven. Gelukkig was ik helemaal alleen in dat veldje en dat is wel zo rustig.Er waren ook veel kleine vuurvlinders, die veel toegankelijker waren dan de blauwtjes en luzerne vlinders. Gek genoeg zag ik helemaal geen dagpauwoog of atalanta vlinders, die soorten heb ik deze zomer heel weinig gezien.Nog een uitzichtje op Oud Valkenburg om deze blog af te sluiten.

Op maandag diende de hitte zich weer aan dus wij gingen vroeg terug rijden naar Leiden. Helaas was het daar net zo warm en mogelijk nog kleffer dan in het Zuiden.  
Het was een heerlijk weekendje weg, even de accu opladen. Genieten van het samen eruit zijn, wandelen, fotograferen, lezen.....kortom een vakantiegevoel, wat van mij wel wat langer had mogen duren.11 opmerkingen:

 1. Om in Limburg te vertoeven is geen straf wat een schoonheid en wat hebben jullie genoten op de temparatuur na dan maar het was hier ook niet om te harden maar even naar Limburg lekker samen dan kan je er weer even tegen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Limburg is ook mooi op een paar dagen te vertoeven en te wandelen, maar met de hitte van deze zomer blijf ik het liefste tuis, dan gaan we wat later in het jaar met vakantie.
  De telefoon is voor landschappen echt perfect om foto's mee te maken, dat heb ik ook al ondervonden.
  Je hebt wel de vlinders prachtig vast gelegd vind ik, dit jaar heb ik weinig vlinders gezien wel wat witjes maar verder weinig andere soorten.
  foto 11 en 13 zijn mijn favoriet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,

  Mooie impressie van het zuid-Limburgse met zijn flora en fauna. Een gebied dat wij ook goed kennen, van hieruit loont het de moeite om er een dagje naar toe te rijden, ik kwam er voor mijn werk nogal eens en we hebben er destijds een piz-cursus gevolgd. En die bestond o.a. een week lang uit wandelingen maken door de velden met stegelkes (draaipoortjes), erg leuk.
  Mooie foto's maakte je er, bijzonder die eerste met de groothoek. Fijn dat het je toch nog lukte om de luzernevlinder te fotograferen. Kasteel Schaloen, ons ook bekend, is erg mooi. Wel jammer van dat hete weer, wij houden er ook niet van, gelukkig is het weer voorbij.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hai Ghita,

  Wat een geweldige eerste foto zeg. Daarmee heb je bij mij voor inspiratie gezorgd. Bijna altijd worden de vlinders gefotografeerd zoals verderop in jouw blog. Heel mooi ook natuurlijk, vooral die vuurvlinder. Maar die eerste foto is vanuit een mooi standpunt en dat hek en de lichte sluierbewolking voegen een hoop toe in zo'n foto. Echt eens iets heel anders dan normaal. Heel gaaf. Pfff 17 kilometer wandelen..... Mij niet gezien. Wat een geluk dat die Jeroen van jou ook van wandelen houdt. Mooi landschapsfoto's met die laagjes erin. Inderdaad een mooi plekje om te fotograferen. Hele mooi foto ook van de maiskolf. Je moet er maar op komen omdat zo vast te leggen. Top.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie serie foto's. Ik vind vooral de plaatjes van de luzernevlinder mooi. Deze is eigenlijk nieuw voor me. Ik dacht dat het een citroentje was.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Zuid Limburg is ideaal voor een vakantie, zeker als je van wandelen houdt. Bovendien kan je er culinair ook goed aan je trekken komen. Als het niet te druk is vinden wij het daar ook heel prettig voor een actieve vakantie.
  Je hebt ook nog tijd gevonden om met vlinders bezig te zijn. Zowel de icarusblauwtjes als de luzernevlinder hebben voor mooie platen gezorgd. De blauwtjes horen bij de vlinders die ik de afgelopen maanden het meest heb gezien.
  Het is duidelijk dat het weekendje aan jullie verwachtingen heeft voldaan.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heerlijk om daar even naartoe te gaan, prachtige foto's laat je zien en jullie hebben toch nog hele einden gelopen. Fijne foto's van de vlinders,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Met je landschapsfoto's laat je wel uitstekend zien hoe mooi Zuid-Limburg is Vooral de tweede foto is een juweeltje. Wat aantrekkelijk! Gefeliciteerd met je prachtige vlinderfoto's. De parende Icarusblauwtjes heb ik dit jaar gemist. Hier heb je ook mooie achtergronden te pakken, super. Ook je geduld met de Oranje Luzernevlinder is rijkelijk beloond! Mooie foto's! De foto van de kleine vuurvlinder is ook een toppertje, Ik heb eens een fietsvakantie gedaan in Zuid-Limburg, wat een mooi stukje Nederland! Ik kan me voorstellen dat je er graag komt. Stoer dat je zulke grote afstanden loopt!!! pffft als ik het lees word ik al moe, haha!
  Ik heb genoten van je mooie weekendje-uit verslag!
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige serie! Klinkt als een heerlijke tijd en echt even vakantie! Top!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het mag dan een kort uitje geweest zijn, zo te lezen hebben jullie wel genoten. En je geduld is wel beloond, want die Luzernevlinder staat er heel mooi op. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Ghita,
  heerlijk, zo'n weekendje weg. En tussen het wandelen door is het je ook nog gelukt om mooie foto's te maken. Je vlinderbeelden zijn prachtig, vooral foto 12. Je openingsbeeld met de groothoeklens is ook mooi, weer eens anders. En extra complimenten voor foto 2; die is héél mooi.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita