zaterdag 24 september 2022

Van zomer naar herfst in de Amsterdamse waterleidingduinen.

 Na de lange warme, droge zomer, dienden de eerste herfsttekenen zich aan, met regen en wind. De natuur was er blij mee, en ik was vooral blij met de lagere temperaturen. 

En dan is het tijd om terug te blikken op de zomerperiode. Ondanks de warmte ben ik bijna iedere week op pad geweest in de duinen, ik stemde de dagen wel af op het weer, want er was altijd wel een aangenamere dag....


Tot in september vlogen er icarusblauwtjes in de duinen. Soms, op een meer bewolkte dag, kon ik ze goed benaderen en fotograferen.


De jonge vosjes worden snel groot, hoe lang zouden ze nog blijven?


Kleine damhertjes heb ik dit jaar nauwelijks gezien. Soms in de avond trof ik er eentje op het pad.


Mister big ears


Tijgerspinnen waren er volop. Maar ze zaten vaak verscholen in het hoge gras of de pitrus, dus fotograferen van een enigszins vrij zittend exemplaar was nog wel een uitdaging. Deze heeft een juffertje te pakken.Damhert met bastgewei in de avondzon


Ja, ze waren er wel, maar wat was het zoeken. En in geen jaren heb ik zo weinig boomkikkers gezien. In augustus komen de kleine kikkertjes tevoorschijn en waar ik er vorig jaar op een ochtend nog 10 kon vinden, had ik nu met veel moeite een paar kikkertjes gevonden, waaronder deze die mooi vrij in de varen zat.


De jonge vosjes krijgen steeds meer een eigen gezicht en ik kan ze eindelijk een beetje uit elkaar halen, zoals dit vosje met de enorme oren.


En het enige meisje van de jongen van dit jaar.


Damhert stond wat lager aan het water, omdat het hert in de zon stond heb ik flink onderbelicht, waardoor het water in de achtergrond zwart werd maar het hert niet zo fel in de zon staat.


He broertje van Big Ears,  met de mooie ogen.


Eem wat ouder jong van een andere moervos. De jongen van deze moervos zijn al zo'n beetje vertrokken naar een eigen gebied. Alleen dit vosje laat zich af en toe nog zien.


De eerste tekenen van de herfst, de varens verkleuren en het bont zandoogje is behoorlijk afgevlogen.


Er is hei in de AWD. Helemaal in de zuidelijkste punt. Het was prachtig half augustus, maar niet te fotograferen omdat het hele gebied met heide is afgezet met een groot hek. Dus dat was door het gaas heen fotograferen, en macrowerk zat er niet in.


Het meisje


grote bonte specht. Ook gewone bosvogels vind ik prachtig om te fotograferen. Ik kan hier echt van genieten, en terwijl veel fotografen zich op de roodpootvalk stortten half september, vermaak ik mij prima met een GBS (Grote Bonte Specht).


Een damhertje in het bos geeft mij een beetje een sprookjesachtig gevoel.En de volgende serie.....zonder woorden. Broer en zus, zo lief samen.


Ik sluit af met mijn favoriete vosje, dat ik sinds begin mei niet meer had gezien. Wat was ik blij toen ik haar eindelijk op 11 september weer eens zag, en ze ziet er prachtig uit. Hopelijk ga ik haar de komende maanden blijven zien, want juist nu worden ze zo mooi in wintervacht. Vorig jaar heb ik in de winter nauwelijks een vos gezien, dus afwachten wat het dit jaar wordt.


En net buiten de AWD, liet het bosuiltje zich ook weer zien.

Het is nu even een overgangsperiode, de vlinders en libellen verdwijnen, de herten bereiden zich voor op de bronst en eten vooral veel en de wintergasten laten nog even op zich wachten.  Dus...als het weer een beetje meewerkt, ga ik komende tijd ook wat anders fotograferen, maar ik zal zeker regelmatig weer in mijn favoriete gebied zijn voor een lange wandeling, want wandelen is altijd fijn.

11 opmerkingen:

 1. Heerlijk om in deze maanden toch z,on mooie blog te kunnen tonen.wat staan de vosjes er weer bijzonder mooi op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Ghita,
  je broer-en-zus serie heeft ook helemaal geen woorden nodig; het zijn echt beelden zoals alleen jij ze kan maken, net als alle vossenbeelden trouwens. Verder heerlijk om met jou mee te genieten van al het moois dat je in september nog gezien hebt. Het icarusblauwtje staat er beeldschoon op; kikkertje in de varen is ook heel mooi en de bosuil bijzonder.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldige foto's Ghita.
  Zo gaaf het kikkertje op de varen, ze zijn zo klein dat je ze bijna niet ziet.
  De vosjes ook weer geweldig waarvan ik foto 10 echt super vindt.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Dit is weer genieten hoor. Wat een prachtige beelden heb je daar gemaakt.
  Ook je foto's van die vosjes zijn ook allemaal erg mooi. Ook nog eens in hele mooie poses, zoals foto's 4, 9 en 10. Super gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,

  Wat een heerlijke zachtheid weer bij veel van je platen, te beginnen met het icarusblauwtje. Een boomkikkertje op een varen is weer eens wat anders dan altijd op de bramenstruiken. Prima keuze om dat damhert flink te onderbelichten, springt er lekker uit zo tegen die donkere achtergrond. Zeker is een GBS fotograferen leuk, doe ik ook graag, maar ik zou het toch wel leuk vinden als hier in de buurt ook eens een roodpootvalk zat. Tenslotte je vosjes, ja, die zijn natuurlijk als vanouds weer fantastisch, prachtige serie van die twee Geschwister. Al weer lang geleden dat ik een bosuil in een boomholte zag. Helemaal mee eens dat wandelen fijn is, niets leuker dan struinend door de natuur foto's te maken, ik mag het ook heel graag doen.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Ook deze keer zijn het stuk voor stuk weer prachtige foto's. De foto's van het vosje met de grote oren en die van de broer/zus zijn fantastisch. Ook de (onderbelichte) foto van het hert bij het water vind is super.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Als het wat stillere perioden zijn in het duingebied laat ik mijn camera vaak thuis maar maken we wel wandelingen door het duingebied. Als ik alleen ga kan ik de tijd nemen om op mijn gemak te fotograferen wat ik wil. Jouw vosjes platen springen er telkens weer uit. Om te beginnen natuurlijk mooi dat je weet waar je ze kunt verwachten, maar het lukt je ook telkens weer om er geweldige platen van te maken. Het is natuurlijk geen verrassing dat we deels vergelijkbare ervaringen hebben in de AWD.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou ik weet niet waar te beginnen, wat een mooie serie heb je gemaakt.Dat vosje met die grote oren en broer en zus bij elkaar. De laatste hertenfoto is zo sfeervol! En natuurlijk de bosuil, erg mooi allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ghita,

  Je maakt mij iedere keer toch wel weer een heel klein beetje gezond jaloers met je beelden vanuit de AWD. Net als Kees weet je de juiste plekken te vinden en je vele zwerftochten betalen zich steeds meer uit. Duidelijk is natuurlijk ook dat je al lang geen groentje meer bent op fotografiegebied, maar een vergevorderde fotograaf. De foto's van de twee jonge vossen zijn natuurlijk fraai, maar ze worden pas echt mooi door het standpunt en de softe kleuren. Leuk ook om te zien dat je bij die laatste foto van de twee net ietsje lager zat met de camera, De voorf=grond is net iets vager daardoor. Nu op naar de paddenstoelen en de vechtende damherten, grote zaagbekken en wilde zwanen. Misschien komen we elkaar nog een keertje tegen in de AWD de komende weken.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita