zaterdag 20 augustus 2022

Vlinders en libellen 2022

 Ze horen bij de zomer: vlinders en libellen . En om heel eerlijk te zijn vind ik deze vrolijke fladderaars het enige leuke aan de zomer. Daarom is het niet zo gek dat dit een van mijn favoriete onderwerpen is om in de zomer te fotograferen. Hieronder de vlinders en libellen die ik zowel in de Waterleidingduinen als in de omgeving van Leiden kon fotograferen.

Dit keer dus een blogje vlinder varia en een paar libellen.


De kleine parelmoervlinder zag ik veel tijdens mijn wandelingen in de duinen. Vaak zaten ze op het verharde pad zich op te warmen


of op een takje in het zand. Hier is mooi de tekening op de ondervleugels te zien.


In juni was er een korte periode waarin er veel kleine vosjes te zien waren, vooral op de distels


Waar ik gek genoeg geen enkele distelvlinder zag. Die gaf de voorkeur aan het wandelpad, de warme stenen vond hij zeker wel prettig.


Het was in ieder geval een gewillig model wat zich van alle kanten liet fotograferen. Gelukkig was het rond avondetenstijd, dan zijn er nauwelijks mensen in de natuur, want anders kreeg ik vast opmerkingen , languit liggend op het wandelpad.Soms zitten ze dan toch even wat hogerKleine vuurvlinder
Groot dikkopje op het slangenkruid


St. Jansvlinders


St. Jansvlinder nog even van dichtbij. Deze dagactieve nachtvlinder is niet zo fladderig en als je hem heel rustig nadert, dan blijft hij zitten en zo kon ik hem met mijn macrolens van dichtbij fotograferen.De kolibrie vlinder, een aantal weken was deze soort veel te zien. Deze foto maakte ik in de AWD, ik had mijn sluitertijd op 1/2000e gezet en nog was het een hele uitdaging deze vliegensvlugge fladderaar scherp te krijgen.Op wat warme bewolkte dagen zie je wel vlinders, en zitten ze vaak stil in de begroeiing, goed zoeken dus. Helaas was de wind vaak spelbreken, dus het was lastig fotograferen zo in het wuivende gras.Een van de mooiste vlindersoorten, de dagpauwoog. Hier zat hij even erg mooi met de paarse kattenstaartbloemen in de achtergrond (Heemtuin Leiderdorp)Bruin blauwtje


Keizersmantel op distel


De keizersmantel was weer in grote aantallen aanwezig in de AWD, in juli met de  bruine zandoogjes de meest voorkomende vlinder daar. Die soort heb ik wel op de foto gezet, maar niet blog waardig.


Parende keizersmantels


Boomblauwtjeklein geaderd witjeZoekplaatje, de heivlinder in het zand.Kiekeboe juffer


Gewone oeverlibel

een van de  soorten Heidelibel 

De lachende heidelibelPanorama over de AWD, vanaf een van de mooiste heuveltoppen. De meeste foto's in deze blog heb ik toch weer in dit mooie duingebied gemaakt.


Het viel dit jaar een beetje tegen met de vlinders en libellen. In de eerste helft van augustus zag ik nauwelijks vlinders, zelfs niet in de heemtuin waar bloemen genoeg zijn. Misschien door de droogte en warmte, veel bloemen zijn veel eerder uitgebloeid. Van mij mag het nu klaar zijn met de warmte, en hopelijk zie ik dan nog een derde generatie van een aantal vlindersoorten in september.

16 opmerkingen:

 1. Oh Chita wat een vlinders heb je weten te fotograferen ,hier zie je haast niets alleen af en toe een witje en jij hebt zelfs een kolibrie. super.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Hele mooie aantrekkelijke platen van de vlinders. Die kleine parelmoer en de foto van de dagpauwoog zijn echt super. Mooie libellen ook met de kiekeboe als leukste uiteraard! En mooi landschap, er staat gelukkig nog wat water in !
  Groetjes,
  Maria.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Mooie opnames heb je gemaakt. Prachtig al die verschillende vlinders. Foto 13 vind ik ook erg mooi met die kleuren.
  En wat een mooie laatste foto ook van dat landschap. Super gedaan Ghita!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Ghita,
  fijn zomerblog met (toch best veel) verschillende vlinders.
  De afsluitende panorama vind ik erg mooi.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige blog weer Ghita. Ik ben helemaal weg van je distelvlinder
  Liefs, Monique ❤️😊😘

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita, wat een heerlijk blog is dit.
  Zoveel mooie foto's van de vlinders en libellen, je hebt gelijk ik vind ook dat er heel weinig vlinders zijn dit jaar, zou goed door de droogte kunnen komen.
  Foto 2, 5, 13 en 17 zijn mijn favoriet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke foto's weer. Die parelmoervlinder op het takje (2e foto van boven) vind ik wel heel fraai. En het boomblauwtje heb je ook mooi. Krijg meteen zin om even op pad te gaan. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Even testen of ik nu wel kan reageren, de reactie hierboven (anoniem) dat ben ik ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Wat een mooie verzameling laat je hier zien, met bovendien heel goed passende achtergronden. Het moet een beetje meezitten om dit soort momenten te treffen. Je hebt daar goed van geprofiteerd. Alle soorten die je laat zien ben ik ook tegengekomen, het boomblauwtje en de kolibrie zelfs bij ons in de tuin (zelfs nu weer, eind augustus). Op sommige momenten viel het flink tegen met de aantallen vlinders en libellen, op andere had ik niets te klagen. Dat de droogte een grote rol gespeeld zal hebben lijkt zeker. Bloemen die snel uitgebloeid zijn of het door de droogte slecht doen zullen ongetwijfeld de oorzaken zijn. Het is zorgelijk en daardoor afwachten hoe het de komende jaren zal zijn.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hai Ghita,

  Geweldige verzameling zo bij elkaar. Zo te zien heb je het gros middenop de dag gemaakt en dan vind ik het extra knap. Ik heb al moeite om er eentje een beetje redelijk te fotograferen, want ze blijven bijna nooit eens lekker stilzitten. Knap dus dat je er zoveel op zo'n fraaie manier hebt weten te fotograferen. Petje af.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Nu nog een test vanaf mijn werk, andere browser

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige serie, petje af, de kolibrivlinder staat er ook mooi op en dat is een lastige klus!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita