zondag 31 oktober 2021

Natuur rond Leiden: van zomer naar herfst

 Het is alweer even geleden dat ik een blog bericht plaatste over de natuur rond Leiden. In deze blog gaan we nog even terug in de tijd, want ik had nog wat zomerse foto's in het archief staan, die ik nog wel wilde delen voordat ik echt overga tot de herfstplaatjes.


Op dit moment is het volop herfst en de paddenstoelen kwamen afgelopen weken ineens heel snel uit de grond. We moesten er lang op wachten want de septembermaand was het nog zomers warm en droog. 

Dat brengt mij nog even terug naar de zomer. De vlinders waren minder talrijk dan vorig jaar, maar toch kon ik ze ook nu weer fotograferen in de directe omgeving van Leiden


Terug naar augustus, toen de vlinderstruiken in de stadsparken in bloei stonden en ik daar mijn favoriete vlinder, de distelvlinder, aantrof.


Dichterbij huis, namelijk in de struik voor ons appartement, was het kortstondig druk op de vlinderstruik. Hier een atalanta met een kleine vos.De kleine vos, heel bijzonder dat ik deze mooie vlinder na jaren weer zag in west-Nederland.Een heide libel in de Leiderdorpse heemtuin, het paars in de achtergrond is kattestaart.


Vlinders en libel in de heemtuin en de stadsparken (augustus).AtalantaEven met de macrolens, de kleine vuurvlinder (Heemtuin Leiderdorp, september)


En een mooie citroenvlinder, die eind augustus / begin september volop te zien waren.Een vroege fietstocht voor werktijd leverde deze mooie sunrise op, bij een van de molens bij Hoogmade.


Eind september begint het paddenstoelen seizoen, maar wat waren er nog weinig. Dit was een heel klein porseleinzwammetje op een losse tak.
Prachtvlamhoed.


Bij gebrek aan zwammen, dan maar creatief met kastanjes (we keken in oktober de serie "kastanjemanden", waar deze poppetjes in voorkwamen).Een heleboel vliegenzwammen bij elkaar, dan is het lastig fotograferen, of je kiest er eentje en gebruikt de rest in de bijrol.


Deze was zo schattig met het scheve hoedje.porseleinzwammen in een boom, recht omhoog gefotografeerd. Ze waren er vanaf half oktober weer volop.


piepkleine geweizwammetjes


rodekoolzwam met een beestje.


jonge vliegenzwam met een hap eruit.en nu samen op de fotoVliegenzwam, toch wel de meest tot verbeelding sprekende paddenstoel ( eind oktober, Huys te Warmont).


Mycena


En nog een close up van de rode kool zwam ( Amethist zwam).


Ik zie nu de bomen snel verkleuren, maar er is ook al heel veel blad van de bomen gewaaid hier in het westen. Hopelijk laat de wind ze nog even met rust en kan ik de komende 2 weken nog even genieten van de kleurenpracht.  En wie weet pak ik dan ook nog wat gezwam mee als ik die tijdens de wandelingen en foto-uitstapjes tegen kom.


17 opmerkingen:

 1. Een prachtig zomers / herfstblog Ghita.
  Mooi om al die vlinders nog te zien, zou jammer zijn als je ze niet geplaatst had.
  De paddenstoelen staan er ook erg mooi op, mooi sfeertje erbij ook.
  Mooie soorten had je ook voor de lens.
  Hier zie ik maar heel weinig paddenstoelen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita, wat leuk dat je nog wat verschillende vlinders kon fotograferen aan het eind van het seizoen, vooral de kleine vuurvlinder vind ik mooi mar helaas zie ik die steeds minder, jij hebt hem nog mooi weten vast te leggen. De paddenstoelen zijn ook mooi vastgelegd waarbij ik de creatieve vliegenzwammenfoto wel heel goed gelukt vind, mooie warme kleuren ook. Maar ook de porseleinzwammetjes waar je bijna het licht dor heen ziet schijnen door het aparte standpunt.
  Kastanjemanden heb ik ook gezien, ik vond hem erg goed maar ik heb alleen kastanjes aan de kat gegeven als speeltje en nog geen poppetjes gemaakt ;-).
  Trouwens de foto van de vroege ochtend is ook prachtig.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige foto's van de verschillende vlinders Ghita.
  Goed dat je die toch nog laat zien.
  De paddenstoelen en dan vooral de vliegenzwammen zijn prachtig, dit is wel mijn favoriete paddenstoelensoort hoor.
  Ik hoop dat ze nog even te zien en te fotograferen zijn, hier heb ik geen enkele vliegenzwam gezien helaas.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Prachtige foto's!!
  Fantastisch die vlinders. Maar ook je paddenstoelen zijn erg mooi. Je hebt ze met mooie frisse en heldere kleuren weten te fotograferen.
  Het rood knalt van het scherm. Die porseleinzwam en rode kool zwammen vind ik ook erg mooi.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ghita, prachtige kleurrijke foto's . Die vlinders op de paarse vlinderstruik geweldig. Trouwens de paddenstoelen zijn ook erg mooi en is altijd weer even leuk. Rood met witte stippen.
  Was weer genieten op weg naar de herfst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Ghita, wat een heerlijke prachtige herfstfoto,s ik zit hier heerlijk mee te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk serie Ghita, zoals te doen gebruikelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi blog met prachtige foto's van alle paddenstoelen, een lust voor het oog!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is weer een prachtige blog geworden en zoals altijd met hele mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita
  mooie serie van de herfst,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Van vlinders naar paddenstoelen; een fijn blog Ghita.
  Ik vind je vliegenzwam met scheef hoedje het leukst en foto 22 het mooist.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  De diverse zwammen lieten zich inderdaad nogal laat zien, sommigen zelfs helemaal niet waar ik ze toch wel verwacht had. Vliegenzwammen bijvoorbeeld heb ik nog steeds gemist, geschubde inktzwammen daarentegen staan bij mij de in buurt overal, helaas nogal veel vergezeld van hondenpoep. Kastanjes heb ik overigens niet verzameld, wel Kastanjemanden gekeken. Fotonr 14 vind ik de meest opvallende tussen veel mooie paddenstoelenplaten.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,

  Mooie overgang van de zomer naar de herfst met de vlinders en paddenstoelen. Leuke serie vlinders, ik wist overigens niet dat de kleine vos zo sporadisch voorkomt in het westen. Paddenstoelen zijn er intussen weer volop, ik vind je porseleinzwammen op nr. 16, ondanks dat er weinig kleur in zit, zeer geslaagd. En ik kijk iedere keer weer met bewondering naar die amethisten, die zie ik hier weer zelden. Vooral de laatste is prachtig met die onscherpte.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hi Ghita,

  Wat een schitterende foto's weer. De foto's van de vlinders doen mij nu alweer terug verlangen naar de zomer. Maar goed, alles op zijn tijd dus nu eerst de prachtige herfstkleuren en natuurlijk de paddenstoelen. De foto van de vliegenzwam met het scheve hoedje is echt super. Het heeft iets aandoenlijks. De kleuren van je foto's zijn erg mooi en sfeervol; helemaal top!

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dit is genieten Ghita. Foto's zoals ze horen te zijn. Mooie kleuren en ragscherp. Een fantastische herfstimpressie. đŸ‘Œ
  Groeten uit Stieltjeskanaal,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Ghita,

  Prachtige openingsfoto. Zo vaak wordt je niet verwend met zo'n mooi groepje dat lekker dichtbij elkaar staat en dan in verschillende stadia. Heel mooi. Vanaf het kastanjepoppetje worden het echt kunstwerkje en daarbij vooral de foto van het geweizwammetje. Ook erg mooi is de onscherpte in de foto van al die vliegenzwammen. Goed idee om de focus op 1 exemplaar te leggen.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita, prachtige foto's van de vlinders! Ik ben ook blij dat we weer meer de Kleine vos zien. De vliegenzwammen, mycea en de porseleinzwammen vind ik allemaal de mooiste foto's de eerste lekker helder en super scherp, daarna krijgen je foto's een lekker dromerig sfeertje. Prachtig gespeeld met scherpte en licht. Het kastanje poppetje is leuk!
  Groetjes Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita