zondag 6 september 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen : Augustus

 De maand augustus was vooral heet....te heet, en de laatste week nat en onstuimig. Dit, en het het extra werken, zorgden ervoor dat ik alleen 2 keer een zaterdagmiddag naar de  waterleidingduinen ben geweest. Ik had de ontspanning van het wandelen en fotograferen in de mooie natuur te hard nodig, dus op de dagen dat de temperatuur even rond de 25 graden was heb ik het erop gewaagd. Want eigenlijk vind ik dat nog steeds te warm om actief  te zijn....Een tevreden jonge vos.... op een mooie middag lag hij daar zo relaxed in het zand.

Geen roze sprinkhaan waar iedereen die ik in de duinen tegenkwam naar op zoek leek, maar wel een mode bruinrode variant van de blauwvleugelsprinkhaan.


Een hedelibel

En nog een rode heidelibel

En nog een, ze waren er volop, en het leuke is dat deze soort steeds weer naar de zelfde uitkijkpost (tak) terugkeert. Ze vliegt op, maakt en rondje en land weer op de tak. Dus dan is het gewoon heel rustig dichterbij komen,  een mooi standpunt kiezen met een rustige achtergrond en afwachten.


Een van de weinige boomkikkers dit jaar.  Dit is een grote die de voorkeur had voor de minst fotogenieke plekken waardoor het vooral takkenfoto's werden.


Een heel klein boomkikkertje tussen de varens, dit was het enige kleintje dat ik deze zomer heb kunnen vinden. Formaat: iets groter dan een duimnagel, dus het is goed zoeken in het groen.


Ik hou van bewolkte zomerdagen, want dan kan ik een juffer rustig benaderen en fotograferen, ze vliegt niet meteen weg, en heeft dan ook niet van die glimmende ogen door het weerkaatsen van het zonlicht.Mooie damhert man, met een prachtig volgroeid bastgewei tussen de gele bloemetjes.


En een vosje tussen de gele bloemen.


Datzelfde vosje op een ander plekje.


Puttertje (m)in een rietstengel


Jonge knobbelzwaanTafeleend en kuifeend (allebei mannetjes)


Watermunt


Parende kleine vuurvlinders


Bambi

Spitser in de avondzon

Een van de jonge vosjes...is nu echt volwassen. Dit is een rekel en nog in de herfst zal hij vertrekken en zijn eigen plek moeten vinden in de duinen.


Dit is het moervosje, inmiddels ook volwassen. Zij zal misschien nog blijven in de omgeving waar ze is geboren en opgegroeid.Het derde vosje uit het nest, ook een rekel.....zal waarschijnlijk net als zijn broer binnenkort zijn eigen weg gaan. 


De beide zaterdagmiddagen begonnen bewolkt, redelijk warm en door de hoge luchtvochtigheid behoorlijk benauwd. Maar wel met mooi fotografie licht. Beide dagen werd het aan het eind van de middag zonnig, zodat de jonge vosjes bij een avondzonnetje zijn gefotografeerd.
Het was weer genieten met een grote G, en ik was achteraf heel blij dat ik die beide dagen toch ben gegaan, ondanks alle twijfel vanwege het kleffe weer.... 
19 opmerkingen:

 1. Wat een mooi blog zoals altijd Ghita.
  Wat staat het vosje er ook weer mooi op, maakt mij altijd een beetje jaloers ;-))
  Extra mooi ook de blauwe juffer tussen het groen.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je een mooie serie gemaakt! Op een of andere manier nebben jouw vossen foto’s altijd een diepere lading. Ik denk eraan te kunnen zien dat ze je emotioneel diep raken. Met boomkikkers heb ik ook ervaring. Vooral met hun kont 🥴

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Wat een gave foto's!! Je eerste foto vind ik echt super mooi. Wat een fantastisch beeld is dat.
  Ook je andere opnames van die vosjes zijn erg mooi.
  En wat heb je die hertjes ook ontzettend mooi kunnen fotograferen.

  Gefeliciteerd ook met je foto in de nieuwe Roots agenda. Super leuk!!
  Wel jammer dat de prijsuitreiking niet doorging, maar dat mag de pret voor ons niet drukken, toch?!
  Heb ook meteen een leuke ansichtkaart uit die agenda.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed dat je gegaan bent ondanks de warmte , mooi licht had je en de omgeving met de gele bloemetjes is ook prachtig.De eerste foto is ook gaaf, heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En in die laatste week van Augustus .. toen het weer omsloeg , hadden wij vakantie , werd ik ook niet blij van whahaha en zo is het eigenlijk ook nooit goed ..
  Groetjes Ria B

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's! Vooral de vosjes vind ik zeer aandoenlijk! En de boomkikkers ... toch gevonden ... top! Blijft voor mij nog een wens :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een geweldig blog Ghita.
  De vossen zijn echt geweldig, gelukkig is het weer nu een stuk beter wat de temperatuur betreft.
  Met dat hete weer ga ik ook niet weg hoor, ik heb in de maand augustus alleen twee keer de zonsopkomst gefotografeerd verder helemaal niets.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele mooie blog weer! Ik deel je voorkeur voor bewolkte dagen, we kunnen er niet genoeg van hebben :)

  Gr. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt je maand heel mooi weten te benutten,wat is dit weer mooi Chita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtig blog Ghita en goed dat je er toch op uit bent gegaan met de warmte. Je hebt daardoor weer mooie platen kunnen maken van de vossen. De rode krekel is ook zeer geslaagd. Uiteraard de libellen en juffers heb je mooi weten vast te leggen. Spijtig dat je weinig boomkikkers hebt gezien. Dit heeft vast ook met de te hete dagen te maken.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Je moest je momenten wel kiezen, want met die hitte was de lol er wel snel af. Wat heb je weer geweldige foto's van de vosjes kunnen maken. Ik ben ze niet tegengekomen, waarschijnlijk op de verkeerde plaatsen geweest. De damherten waren op hun mooist. Na het vegen zijn de mannen klaar voor de bronst. Ik ben benieuwd. Met boomkikkers had ik nauwelijks meer geluk gehad dan jij: ik zag 2 kleintjes i.p.v. 1, maar volwassen exemplaren ontbraken. Het blijft vreemd.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Ghita,

  Ik ben toch bang dat de plek van de Boomkikkers teveel verstoord wordt door allerlei mensen. Niet alleen wordt er overal doorheen gebanjerd en als je niet uitkijkt dan stap je zo op zo'n klein kikkertje. Mensen die zo'n kikkertje even oppakken en daarmee het doodvonnis tekenen van het diertje. Tsja, ik vind het nog steeds raar, dat zo'n plek niet afgeschermd wordt. Je foto van het kleintje in de varen is prachtig. Maar er zitten meer pareltjes tussen. Het juffertje dat direct na de boomkikker in de varen komt en ook de twee foto's daarna zijn super. Zowel het damhert als het vosje tussen de gele bloemen hebben jou prachtige beelden opgeleverd. Heel fraai.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige openingsfoto Ghita, hij kijkt je zo doordringend aan. Bijzonder zeg die afwijkende kleur van de blauwvleugelsprinkhaan, wat moet dat kleurenspektakel opleveren als hij opvliegt. Knap dat je die gevonden hebt. Jij noemt het takkenfoto's die van de boomkikker, maar dat is nou eenmaal zijn habitat, het is bijna ondoenlijk om dat uit beeld te houden. Mooie foto's ook. Prachtig dat damhert tussen de gele bloempjes en een goede keuze wat mij betreft om een licht vignet om dat vosje te maken, springt ie er lekker uit. Ik vind die jonge vosjes van dit jaar eigenlijk best bijzonder, ze hebben meer dan andere jaren een echte hondenkop.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Ghita,
  je hebt die twee middagen toch weer veel moois gezien.
  Je vossenfoto's zijn beeldschoon, zoals altijd. Maar het damhert tussen de gele bloemen is een beeldschone foto; prachtig ook dat fluweelzachte gewei. Het kleine kikkertje tussen de varen vind ik een leuke. En je rode blauwvleugelsprinkhaan is natuurlijk heel bijzonder.
  Kortom, weer een genietblog.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Mooi!
  Vooral het Damhert en de vos tussen de geleb loemetjes en foto 17 en 18 van het rekeltje.
  Het boomkikkertje tussen de varens is ook al zo'n juweeltje. Je bent er ook wel een kei in om sfeerplaten te maken!
  Ik heb er weer zeer van genoten!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw Githa, wat zijn je foto's weer prachtig. Ik ben toch zooo "jaloers" op je foto's van de vosjes. Echt zo mooi! Ook de foto's van de boomkikkers vind ik heel bijzonder. Het was weer genieten.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,

  Wat bijzonder die bruinrode blauwvleugelsprinkhaan. Er is nog zoveel te ontdekken in de natuur, leuk dat je die foto hebt gemaakt. Ook mooi vind ik de foto's van het damhert tussen de gele bloemen en de Boomkikker is ook al zo goed gelukt tussen de varens, prachtig.
  De vossen stralen een heerlijke rust uit.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een mooie foto van je lens, Githa. Je legt hun mooie momenten helder en duidelijk vast. Een pluim voor dat.

  Groeten van mij in Indonesië.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Ghita,
  Ik vind tegenwoordig alles boven de 21 graden al te warm om iets actiefs te doen. Fietsen gaat nog net, maar struinen in de duinen doe ik niet meer. Maar ik ben dan ook wel wat ouder... Ik ben er zowel in augustus als september slechts één keer geweest, hetgeen niet betekent dat ik niets gefotografeerd heb... Maar dapper hoor, dat je toch gegaan bent. Het heeft je weer als vanouds een fraaie serie beelden opgeleverd en goed om te lezen dat ik niet de enige ben die geen boomkikkertje heb kunnen vinden. De truc met de heidelibellen kan je trouwens ook prima gebruiken om te proberen ze vliegend vast te leggen. Een mooi project voor volgend jaar?
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita