vrijdag 24 juli 2020

#Natuurdichtbijhuis : mei - juli

Het is weer een poosje geleden dat er een blogbericht van mij was met foto's uit de directe omgeving.
Hier een overzicht met foto's vanaf eind mei. In de maand juni ben ik om diverse redenen niet zoveel in de buurt op pad geweest. Vanaf deze maand (juli) ga ik weer wat vaker de gebiedjes bezoeken, ditmaal voor de vlinders....


Even terug naar mei. Ik had eind mei een weekje vrij, maar we zaten nog aardig in de Corona beperkingen. Dus vooral in de ochtenden, en soms aan het begin van de avond op zoek geweest naar mooie momenten in de buurtDe kleine nijlgansjes worden groot. Na een korte afwezigheid waren ze er op een avond ineens weer.
Heel vlakbij huis dus dat is inderdaad natuurdichtbijhuis.Maar daarom niet minder leukOp een druilerige ochtend eind mei, kwam ik deze bloemen tegen....Even later kwam toch de zon erbij, en meteen zag ik de argus vlinders...deze wilde even poseren.


De Wilck


De Wilck is een weidevogel gebied, ze passen het maai beleid aan op het vogel broed seizoen. In voorgaande jaren zag ik de weidevogels zoals scholekster, tureluur en grutto regelmatig op de palen en hekjes zitten langs het pad. Dit jaar hoorde ik ze wel in het veld...maar heb amper een weidevogel gezien.
Deze haas maakte het goed, toch niet voor niets het fietstochtje gemaakt.Hij ging nog even op een mooiere plek zitten.Eind mei.....wat was alles droog en dor toen.....  (Munnikenpolder)
Gelukkig kwam daar in juni verandering in.Kievit vloog alarmerend op toen ik langs kwam, er waren vast pullen, goed verstopt....
Ik ben snel doorgelopen om de vogel wat rust te gunnen.

Polders Poelgeest


Ook eind mei, jonge bergeendjes....helaas was smorgens het licht al heel hard, en zat er geen geweldige foto in. Wel leuk dat deze bergeend familie dichtbij zat, want verder was er in deze polder ook maar weinig te beleven.


slobberende bergeendenZe zijn heel schattig, die kleine eendjesSPLASH
Deze bergeend was boos op een soortgenoot die te dichtbij kwam, te dichtbij de kleintjes. Met veel kabaal en gespetter werd deze verjaagd.KWAAAKKK
Deze kikker liet zich goed horen en blies nog even zijn wangen op. Wat een blaaskaak
En dan draaide hij zich ook nog om, en daarna even een concertje geven... (klik hieronder)

De vogels lieten het deze dag afweten,  ze waren er niet , zaten ver weg, of waren verstopt in het groen. Fotograferen in Polders Poelgeest wordt steeds lastiger, omdat rondom het pad de bomen en struiken steeds groter en dichter worden. Voor de vogels op de waterplas wel fijn, voor de fotografen wat minder.Terugfietsend door de woonwijk Poelgeest zag ik nog een zwanenfamilie. De ouder zwaan lag precies voor de kleintjes. Alleen dit zwaantje was even vrij. Mooi voor een foto.


Polderpark Cronesteijn


Het ooievaars paar..... helaas ging het mis met de jongen. Ik weet niet precies wat er is gebeurd, maar ik heb gehoord dat er een derde ooievaar, een indringer, op het nest is geweest en dat er zeker 2 jongen overboord zijn gegooid. Hoe hard kan de natuur soms zijn. Komende tijd ga ik weer kijken, of het paartje toch een nieuwe poging heeft gedaan om jongen groot te brengen.Vroege glazenmaker in vluch


Het is inmiddels juni


Rietorchis, behoorlijk verstopt tussen het riet.
Nu in juli is er geen orchis meer te vinden, het riet is alweer helemaal dicht gegroeid.


Water aardbei, een vrij zeldzaam plantje, dus leuk dat dit ook te zien was eind juni.


Blauwe knoop met een bij,  in de moerastuin van Cronesteijn staat het vol met blauwe knoop. Dit was altijd een waar vlinderparadijs. Helaas is het de laatste jaren veel minder met de vlinders daar. 
jammer...... zou het toch komen doordat de bloemen overgroeid worden door gras, riet en jonge eikenboompjes.  Ik hoop dat door goed beheer deze moerastuin weer het vlinder en libellen gebied wordt, wat het ooit was.

 Juli in Cronesteijn


De soldaatjes  hebben het er maar druk mee


Waar de vlinders het laten afweten, zit de blauwe knoop wel vol met allerlei hommels en bijen. Ik ben niet zo goed in het uit elkaar halen van de soorten, maar dit is zo'n leuke dikke hommel met een wit kontje


En wat is het licht in de zomer mooi, als de zon schuil gaat achter dunne bewolking.Toch nog een vlinder op de blauwe knoop, de dagpauwoogzweefvlieg op een distel. Ook distels staan er wel, maar minder dan voorgaande jaren  (begrazing) en terwijl ik in 2018 volop vlinders op de distels heb gefotografeerd, bleven de bloemen nu vrij van vlinders.... Waar zou dit toch aan liggen?Atalanta op een witte schermbloem die echt overal staat in Cronesteijn.


Heemtuin Leiderdorp


HeidelibelKlein geaderd witje.


Komende tijd hoop ik weer wat bezoekjes te brengen aan de heemtuin, die gelukkig weer open is, Cronesteijn, en ook de Munnikenpolder om vlinders en libellen te fotograferen. Polders Poelgeest staat ook nog op de planning, want de jonge lepelaars fourageren daar nu, en de jonge grutto's komen er ook langs voordat ze aan de lange reis naar Afrika beginnen.


15 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita.
  Het is nu wat rustiger en de meeste vogels zijn in de rui alleen zie je ze in de vroege ochtend. Mooi die jonge Nijlgansjes, Argusvlinder is tegenwoordig ook zeldzaam en Bergeenden hebben altijd ruzie. Bij deze soort bloemen moet je eens goed kijken vooral in de middag dan vind je waarschijnlijk de rups van 'n Kamillevlinder heb ze van de week ook gevonden. Bij de Ooievaars is het altijd triest en hopelijk hebben ze nog jongen gekregen. Weer 'n mooie variatie aan foto's.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's Ghita.
  Die kikker met die blaasbellen is echt super. Wat een gaaf moment.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb weer genoten van je mooie foto's en blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Ghita,
  wat leuk, dat filmpje met kikkergekwaak. Ik voelde me helemaal aan de waterkant zitten. Een echt zomers geluid.
  Verder ook een mooi voorjaarsblog. Lief, die kleine gansjes en mooi, die wateraardbei. Kende die helemaal niet.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Ghita, een schitterend blog met al dat jonge spul gehuld in dons heel fraai. Ook de zwevende vroege glazenmaker heb je prachtig vast kunnen leggen. Maar in deze ga ik voor de haas. Ik heb wat met deze dieren. Vind ze prachtig met hun grote ogen.
  Fijn dat je weer genoten hebt, dat is wel te zien aan je mooie foto's.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita,

  Weer echt genoten wat een gevarieerde serie. Die kikker geweldig met geluid lijkt wel of ze bij je is. Wat ik erg mooi vind zijn die bloemen , water aardbei nog nooit van gehoord, blauwe knoop en dan die mooie vlinders geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zie ook zo weinig vlinders, het is echt opvallend, zo jammer. Je hebt mooie foto's in je omgeving gemaakt heel fijn van kleur ook. Met hard licht is het onmogelijk om goede foto's te maken, ik begin er niet eens aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,

  Je eerste drie foto's kenmerken zich weer door die enorme zachtheid, prachtig. Die haas bij dat bankje zit er wel heel mooi bij, bijzonder dat je daar zo dicht bij kon komen. Schitterend die argusvlinder, ze zijn blijkbaar tegenwoordig erg zeldzaam, hier zie je ze nooit. Leuk ook dat filmpje en heel knap gefotografeerd die vliegende vroege glazenmaker.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk dat filmpje met de kwakende kikker.
  Verder een mooi blog met heerlijke voorjaarsfoto's.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Wat een mooie macroplaten laat je weer zien. Mooie kleuren, mooie scherpte, mooie composities. De nijgansjes waarmee je begint staan er schitterend op. Meestal is dat bij de nijlganzen een flinke opgave. Maar ook de haas, de vliegende libel, de kleine bergeendjes en de jonge zwaan heb je fraai vastgelegd. Zo zie je maar, dichtbij huis is genoeg te zien.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Dat je met al je bezoekjes aan de AWD nog tijd hebt om elders te kijken! Ondanks dat je klaagt over hety niet zien van weidevogels en weinig vlinders heb je toch nog een goed gevuld blog bij elkaar weten te schieten.De groene kikker heb ik maar niet beluisterd, ik ben al blij dat ze een jaartje niet in mijn vijver zitten ;-). Of er echt weinig vlinders zijn dit jaar durf ik niet te zeggen, het hangt een beetje van de soort af. De distelvlinder bijvoorbeeld zag je vorig jaar overal en nu moet ik de eerste nog tegenkomen. Ik richt me dit jaar hoofdzakelijk op vlinders in de vlucht en dat valt nog niet mee. De soort doet er even nog niet toe, dus daar let ik ook niet zo op. Ik ben wel jaloers op je vliegende libel.Ik probeer dat af en toe ook wel, maar wat is dat moeilijk! Knap dus dat het jou wΓ©l gelukt is.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Ghita,
  als je er oog voor hebt, is er in je eigen omgeving vaak veel natuur te zie en te beleven. Jij laat dat ook nu weer heel mooi zien. Erg gaaf zoals je bijvoorbeeld de jonge nijlgansjes gefotografeerd hebt.πŸ‘ Jammer dat het bij de ooievaars mis is gegaan...
  Groet uit Drenthe,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,

  Wat een leuke foto's op dit blog van al die schattige jonge eendenpullen. De kikker is super, precies het goede moment. De wateraardbeifoto is ook prachtig, echt een mooi bloemetje met een mooie kleur.
  Wel jammer dat er zo weinig vlinders zijn, dat merk ik ook. Gelukkig heb je nog wel insecten op de bloemen kunnen fotograferen en dat is ook mooi.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita