maandag 20 november 2017

Natuur rond Leiden: herfst

Het is weer tijd voor een blogje natuur uit eigen omgeving. In de maanden september, oktober en begin november ben ik een paar keer op pad geweest om hier in de buurt de herfst vast te leggen. Beginnend met de paddenstoelen en zwammen, de mistige ochtenden en dan op zoek naar de herfstkleuren.


Eind september en begin oktober bezocht ik een paar keer het landgoed rond Huys te Warmont (bos van Krantz). Dit bos staat bekend om de vele paddenstoelen. Ik had foto's gezien van vliegenzwammen die daar gemaakt waren, en die wilde ik ook nog wel mooi fotograferen.
Eenmaal in het bos viel dat toch flink tegen, weinig licht , dus zowel hoge ISO als lange sluitertijden, gelukkig kon ik mijn camera op de grond leggen en met de zelfontspanner de foto's maken zodat er zo min mogelijk kans op bewegingsonscherpte was door het afdrukken.
Op zoek naar een mooie achtergrond. Bij het fotograferen let ik niet alleen op mijn onderwerp, ik kijk ook steeds meer naar de achtergrond en soms draai ik met de camera om het onderwerp heen tot ik een achtergrond had gevonden die ik mooi genoeg vond.  Dit zag ik door de lens, toen ik later op keek naar het blauw....bleek dat een zeildoek over een bootje te zijn.Het blijft toch wel een van mijn favoriete paddenstoelen.

Huys te Warmont zelf is ook leuk om te fotograferen.
Porseleinzwammen, deze zaten vrij hoog tegen een boom, lastig fotograferen, hier stond ik er recht onder en fotografeerde naar boven toe.Hetzelfde groepje zwammen, maar dan van opzij, ik draaide net zolang tot ik een beetje herfsttinten in de achtergrond had.
Ook altijd leuk om te fotograferen, die kleine rode koolzwammetjes / amethistzwammetjes.
Je moet ze even zoeken in het bladerdek, en dan even wat blaadjes opzij schuiven om de zwam een beetje vrij te krijgen.Dit was een groter exemplaar en hier gaat de vergelijking met rode kool wel goed op...

Een pruikzwam, dit was een kleintje die op een omgezaagd stuk boom groeide. De enorme pruikzwam die al jaren te zien is aan de boom bij de parkeerplaats is gesloopt door een stelletje .......... 
Daar kan ik best boos om worden, waarom moet zo'n stukje natuur kapot gemaakt worden, voor de lol...De kleine pruikzwam, nog even van opzij
 Vlakbij de vliegenzwamen was ook een bruin met witte stippen paddenstoel. Dit is de pantherameniet, een zeer giftige paddenstoel.We laten Warmond en de paddenstoelen achter ons. Op een mooie zondagochtend in oktober was er mist voorspeld gevolgd door een zonnige dag.....
Vlak voor zonsopkomst was ik in park Cronesteijn.De mist leek wel steeds dikker te worden. Ik hoorde enkele keren een ijsvogel, maar zag hem niet.
Overal dauwdruppels in de spinnenwebjes, viel nog niet mee om dat scherp te fotograferen, bijna alle foto's van de druppels verdwenen in de prullenbak.
De zon komt op en breekt door de mistige laag.....
Het kleurt even mooi oranje.....de mist verdween nu snel.
Een fazant in het weiland
en zonneharpen in het bos.
Het begint langzaam te kleuren..
En de zwaan is toe aan de ochtend poetsbeurt. 
Inmiddels was er een felle zon, een strakblauwe lucht en werd het drukker in Cronesteijn, voor mij tijd om naar huis te gaan.


Op 9 november ging ik nogmaals naar Huys te Warmont, dit keer voor de herfstkleuren.De kleuren beginnen te komen, maar er was ook al veel blad afgewaaid...
De jonge beuken waren nog best wel groen, dus misschien nog een keertje terug.....
Huys te Warmont omringt door herfstkleuren
Maar even een collage van de verkleurende blaadjes (beuk en ???)
Door de vroege herfststormen waren er ook al veel bomen zonder blad, dus was het onmogelijk om een echt gekleurd beeld te maken met de verschillende herfstkleuren van rood tot geel tot bruin. Ik heb het idee dat ik vorig jaar toch meer de herfstsfeer vast heb kunnen leggen, maar ja, dat was ook op de Veluwe, daar lijkt het toch altijd wat mooier dan hier in het westen.Het was deze herfst echt de momenten pakken, als het niet hard regende en waaide probeerde ik er toch even op uit te gaan, ook hier in de omgeving, omdat het ook altijd leuk is om de natuur in de herfst hier in eigen omgeving te laten zien.

12 opmerkingen:

 1. Prachtig, Ghita! De herfst is ook prachtig en jij hebt dat heel mooi vastgelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat een mooie opnames. Prachtig al die paddenstoelen.
  Die porseleinzwammen heb je ook heel erg mooi weten te fotograferen. En wat een fantastische foto is nummer 15. Echt super met die kleuren en de mist. Prima gedaan!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastisch Ghita, beide soorten (porselein en vliegenzwam) kom je hier weinig tegen dus daar geniet ik nu maar even maximaal van.
  Maar opeens krijg ik ook biologie les.
  Bruin met witte stippen.... ja ja in de chocolade gedoopt zeker :-)
  En die pruikzwam.....wonderlijk en gaaf om te zien.

  Overigens waar een blauw zeiltje al niet goed voor is.
  Wat een dijk van een foto is dat geworden zeg.
  Mooi, lief en licht en die achtergrond past er perfect bij.

  Je moet echt nog eens terug hoor want dit smaakt naar veel meer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi herfstblog, Ghita.
  Je laat hier (wat mij betreft) de mooiste paddenstoelen zien: vliegenzwam, porseleinzwam (zo mooi van onderaf!) en de rode kool.
  De blaadjes begonnen dit jaar echt laat met verkleuren. Leuk dat je in de collage nog verschillende herfstkleuren kon laten zien.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. A beautiful and varied series of photos I liked everyone👍🏻

  Ottar

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Je bent weer lekker bezig geweest. Het zijn mooie terreinen om eens rond te kijken. Vooral vliegenzwam nr 3 is een plaatje geworden. De pruikzwam bij de Oase is klein gebleven. Hij kon niet beschadigd worden, want daarvoor zit hij te hoog. Maar de groei is er wel uit. De fazant (nr 17) is ook een schoonheid. Nu het vandaag zo hard waait verwacht ik dat er erg veel blad van de bomen zal verdwijnen. Hoe dan ook, je hebt de herfst tijdig mooi vastgelegd.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Prachtige sfeervolle serie Herfstfoto's!
  ZO mooi van kleur, licht en scherpte. Mooi gebied!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige en afwisselende serie Ghita, waarvan nr 3 beslist tot mijn favorieten behoort maar ook de fazant in het mooie licht scoort hoog!'

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai Ghita,

  Wat een mooie gevarieerde reeks beelden zet je hier neer. Erg goed van je dat je constant bezig bent met die achtergronden, want het geeft een grote meerwaarde aan je foto's. Mooie herfstbeelden ook. Wel jammer dat er nog zoveel groen te zien is in de eerste twee foto's. Tsja, ieder jaar is weer anders.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je hebt een prachtige paddenstoelserie neergezet. Fraaie lage standpunten en warme kleuren.Ook de bomenlanen in herfstkleur zijn heel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat is dit heel; mooi ,Ghita het is echt genieten.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita