zondag 28 juni 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen : Juni 2020

Juni vind ik altijd een gekke maand in de natuur, een soort overgangsmaand tussen lente en zomer..... 
En waar de natuur dichtbij huis even in een dip zit, kom ik in de waterleidingduinen wel aan mijn trekken....daar is altijd wat te zien.


GevangenHieronder een overzicht van wat ik in juni allemaal heb gefotografeerd. Ik ga weer ouderwets iedere week naar de duinen, maar laat mij nog wel wegbrengen door Jeroen, zodat ik alleen in de avond de heel rustige trein hoef te nemen.Meikever....dit jaar waren er heel veel meikevers in de AWD, zeker tot half juni waren ze te bewonderen. Vingerhoedskruid..... het staat er weer volop in juni.Zandhagedis vrouw, in mijn vorige blog was het een groen mannetje dat alle aandacht kreeg, dus in deze blog nog een foto van de hagedis dame.
knobbelzwaan met jong....de andere ouderzwaan zwom wat verderop met een ander jong.


jong zwaantje, een groot schattigheidsgehalte.KiekeboeJuffer in de zonnedauwHommeltjeOp een warme dag, begin juni zocht deze moervos de schaduw op....en ik ook.Rustend damhert..... ik geniet iedere keer weer van de wandelingen door de duinen, waar je steeds weer verrast wordt van wat je tegen komt.Struiksprinkhaan vrouwtje (met legboor)..... ze bewoog, anders had ik haar niet gezien zo tussen het groen.Damhert met bastgewei, het gewei groeit nog even door, in augustus is het bastgewei volgroeid en wordt de basthuis geveegd. Dan hebben de mannen hun gewei, klaar voor de bronst die eind september begint.De st. Jansvlinders zijn er ook weer..... Prachtige dagactieve nachtvlinderZe worden ook wel bloedropjes genoemd, je ziet wel waarom.En nog even vanuit een ander standpuntDeze rekel had ik in februari voor het laatst gezien, toen nog ik zijn dikke wintervacht. Ik moest goed kijken, herkende hem bijna niet meer.Relaxed..... ik geniet het meest van de momenten dat ik alleen met een vosje ben en hij lekker gaat liggen (slapen) en helemaal op zijn gemak is.


De maand juni is de maand van de vlinderdip. Maar in de AWD heb ik deze maand toch een aantal soorten kunnen fotograferen.

Er vliegen zelfs 3 soorten parelmoervlinders


Kleine parelmoervlinder in het zand (foto is van mei, maar even om de bovenvleugels te laten zien, om te vergelijken met de andere soorten)


De kleine parelmoervlinder, zoals de naam al zegt, de kleinste parelmoervlinder, zo'n 4 cm breed als hij de vleugels spreid.De grootste is de keizersmantel, met zo'n 6 cm spanwijdte.
Zoals ieder jaar zijn ze eind juni voor het eerst te zien, en zitten eerst vooral in de lindebloesem,  maar fladderen daarna op de gele bloemen van het jacobskruiskruid


Ik vind het een prachtige vlinder


Hier nog even met gespreide vleugels


De derde soort zit wat afmeting betreft tussen de andere twee in : de Duinparelmoervlinder. Deze foto is niet geweldig, maar laat goed de vleugeltekening op de bovenvleugels zien, zo is het verschil met de keizersmantel ook goed te zien.En nog even de zijkant, ook om het verschil met de andere parelmoervlinders te zien.
In juni komt het jacobskruiskruid weer massaal op, en de rupsen van de jacobsvlinder verschijnen dan in even rap tempo.


Op 27 juni kregen de duinen ook wat mee  van de invasie van de lieveheersbeestjes, ze zaten soms met wel vijf stuks in de planten, maar wel goed verstopt onderin of tussen het groen. Gelukkig was er eentje die wel bovenop wilde zitten.
Ook in juni: jonge damhertjes. En waar ik een groene struiksprinkhaan in het groen kan vinden , heb ik meer moeite met de hele kleine damhertjes. Dus ik hou het bij de iets grotere bambies....ook leuk en die kan ik wel vinden in de bosranden.


Ze zijn zo aandoenlijk met die grote oren en bambi oogjes.Kleine vosjes worden groot.... ik had niet verwacht ze in juni nog te kunnen fotograferen. Maar dit was wel het geval. Omdat ik toch wel erg veel foto's heb van lieve, vertederende en leuke vosjes.. zal mijn volgende blog een jonge vosjes deel 2 worden.

En ondertussen wordt het juli, wat mij betreft mogen de hittegolven weg blijven, zodat ik ook die maand weer vaak kan wandelen en fotograferen in de duinen. En mijn aandacht gaat dan uit naar de vlinders en libellen......want die horen erbij in de zomer. Voor mij ook een van de weinige leuke dingen aan de zomer..... dus ga ik daar vooral van genieten.

19 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita, wat ontzettend mooi, 3 soorten parelmoervlinders. Daar mag je tevreden mee zijn. Je 3e fto van de St. Jansvlinders is ook prachtig. Natuurlijk ook de jaloersmakende Meikever, bijzonder beest is dat toch. Je indringend kijkend vosje als laatste sluit de blog mooi af.
  Fijn voor je dat je weer elke week naar de waterleidingduinen kunt gaan nu.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Ghita,
  of jij nu kleine insecten zoals lieveheersbeestjes, de meikever, parelmoervlinders of grotere onderwerpen zoals herten of vossen fotografeert, je foto's zijn allemaal prachtig.
  Ik heb weer genoten van je leuke verslag en kijk al uit naar nog een blog met jonge vosjes.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie afwisselende blog en wat een fijne foto's van de vlinders!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hele mooie blog weer, ik kan het duin bijna voelen bij het zien van jouw foto's. Top!

  Gr. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Ook juni heeft je mooie plaatjes opgeleverd, zelfs van een juffer in zonnedauw. Dat laatste is mij bijna gelukt. Jonge damhertjes heb ik al veel gezien, liggend en rennend achter hun moeder. Ze blijven hoogtepunten van juni. Kleine zwaantjes vind ik ook bijzonder in de AWD, al heb ik ze door de jaren heen daar wel een aantal keren gezien. Vlinders, libellen, je heb de soorten die ik ook gezien heel mooi vereeuwigd. En dan natuurlijk vossen. Volgens mij lukt dat je iedere maand wel om met schitterende plaatjes te komen. En ook de meikever werkte lekker mee. Je had een topmaand.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige foto's weer hoor.............liefs. Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Wat een mooie foto's!! Je hebt weer goed je best gedaan. Die eerste twee foto's zijn meteen al geweldig. Zo mooi!! Die kever is echt bijzonder gefotografeerd. Een perfecte pose en zo grappig met die twee 'Zeeuwse spiegels' op zijn koppie.
  En dan die vosjes weer, zo mooi.
  Die laatste is echt schattig.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,

  Heel mooi blog weer, zo zacht die kleuren en achtergrond bij de eerste juffer. Schitterend die meikever zo sneaky als hij boven die boomstam uit komt. Ik zie ze hier helaas nog maar zelden. Waarom??? Sprinkhanen zie ik meestal ook pas als ik er bijna op trap, je kunt ze daarna volgen, maar mijn ervaring is dat je dat kunt blijven doen, steeds als je net de foto wilt maken springt hij weer weg. Heel mooi ook die parende St Jansvlinders. Wat goed dat je even alle drie die parelmoervlinders laat zien, zodat de verschillen meteen duidelijk zijn. Een juweeltje die duinparelmoervlinder.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ghita, Het is weer om jaloers op te worden met wat je weer bent tegengekomen in de AWD. De vlinders zijn schitterend, die soort is hier in het zuiden dan weer een zeldzaamheid. Of ik zie ze gewoon niet. De damherten zijn op hun mooist. Maar als altijd stelen die vossen de show en de foto's spreken weer boekdelen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita.
  Je weet ze allemaal wel te vinden, Juffers op de zonnedauw, Meikever is mij dit jaar nog niet gelukt,
  Ook je vlinders en Damherten staan er mooi op en dan je Vosjes echt super, ik heb weer genoten .
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb weer genoten van je blog en je mooie foto's. We komen elkaar vast wel weer tegen ins ons mooie AWD

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ghita wat is dit weer mooi wat kan jij dit prachtig het is echt genieten .

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Weer een blog als vanouds. Prachtige en typische AWD foto's. Hoewel de meikever zich andere jaren daar niet veel laat zien. Dit jaar waren er veel en niet alleen daar. Wat vlinders betreft moet nu de goede tijd komen. Ik was de afgelopen weken in de Harz en daar was overduidelijk sprake van een junidip. Daar had ik met boeken even geen rekening mee gehouden. Hopelijk ben ik niet weer te laat voor de Keizersmantels, want daar wil ik wel even werk van maken. Een Duinparelmoervlinder heb ikzelf nog nooit gezien (denk ik). Op jouw foto zit-ie overigens op het zeldzame Teer Guichelheil (voor geval je dat nog niet wist). Ik heb dat begin juni ook gezien en als dat op dezelfde plaats was, dan heb je daar ook vast veel zonnedauw gezien... Op de oude bekende plek stond het er niet goed bij.
  Leuk dat je nog een jong vosje tegenkwam. Ik ben nu bezig mijn eerste serie te bewerken en dat zijn er ook veel te veel voor één blog.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Heerlijk dat je weer volop naar jouw deel van de AWD kunt gaan om te genieten wat op je pad komt! Ik kijk op je blog altijd mijn ogen uit! Zo mooi! je juffers in het zonnedauw, de kiekeboejuffer, de schattige vosjes, en damhertjes, maar ook de vrouw hagedis en de prachtige meikever! Drie soorten parelmoervlinder, toe maar! Ik ben helemaal niet jaloers,,,,(dus wel) Alles werkelijk perfect gefotografeerd en prachtig van sfeer!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Ghita,

  Lekker hoor dat je weer gewoon zeer regelmatig naar de AWD kunt gaan. In deze periode merk je pas echt hoezeer je bepaalde dingen nodig hebt. Een prachtig overzicht weer, waar een aantal macro's wel heel fraai zijn. Het hommeltje is super, maar ook het lieveheersbeestje en het juffertje op de zonnedauw zijn erg mooi, zonder de rest te kort te doen uiteraard.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Pracht foto's Ghita.
  De juffer met / in het zonnedauw vind ik het allermooist.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hi Ghita,

  Wat is het toch iedere keer weer genieten van je foto's die je maakt in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Vooral je foto's van de (jonge) vosjes vind ik zo super en daar wil ik je andere foto's beslist niet te kort meedoen. Die van de vosjes spreken mij op de één of andere manier zo aan.
  Ik heb ook veel op je website gekeken en geniet daar ook van al je foto's en verhalen.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 18. via een andere blog, kwam ik bij jou terecht.Wat een prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Gghita,
  prachtige foto's van een al even prachtig gebied.
  Ik begin helemaal jaloers te worden op de uitstapjes naar de AWD hahahaha...
  Maar, onze vakantie is in zicht dus mss dat we er dan eindelijk weer een keer aan toe komen.
  inmiddels geniet ik hier van hele mooie en fraaie platen.
  Geweldig ook dat het weer kan hé.
  Echt heel mooi deze foto's.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita