vrijdag 15 november 2019

Anholter Schweiz

Het stond al een tijdje op mijn wensenlijstje om in de herfst naar de Anholter Schweiz te gaan. Dit is een wildpark net over de Duitse grens.  Omdat de herfstkleuren in het oosten vele malen mooier zijn als aan de west kust én omdat er dit voorjaar jonge lynxen waren geboren, hadden Miranda en ik het plan om op 9 november een bezoekje te brengen aan dit mooie park.

Onderweg zagen wij ter hoogte van de Veluwe al de mooiste kleuren. Wat is de herfst toch een prachtig seizoen (als het niet regent). Jammer dat we maar 1 dag hadden en die natuurlijk goed wilden besteden in het park, anders had een tussenstop op de Veluwe ook een optie geweest.Toen we aankwamen liepen we als eerste naar de lynxen. Helaas was het nogal donkergrijs weer en zat ik met lange sluitertijden en hoge ISO. De moeder lynx liet zich even mooi zien. De kleintjes helaas niet..


Maar soms is 5 minuten genoeg als ze heel even om een mooie plek lang genoeg stil zit.En uitgezoomd....

Een ander dier dat ik graag wilde zien, was de wilde kat..


De natuur laat zich niet leiden, en de katten kozen steeds plekjes achter de begroeiing zodat fotograferen een hele uitdaging werd.Met de herfstblaadjes in de achtergrond, maar toch vooral een takken fotoIn de middag was er een zonnetje,  maar ook nu kozen de katten de minder fotogenieke plekken.De wolven lieten zich wel goed zien...En soms best dichtbij


Toch had ik niet veel foto's waar ik tevreden over was...lelijke omgeving / achtergronden, maar het is wel het biotoop van de wolf. Dat is het verschil met een dierentuin, de dieren hebben hier echt grote verblijven.Aan het einde van de dag.....slapend....

Over naar de herfstkleuren.Aan het einde van de ochtend was het nog steeds donker en grijs, dus we besloten eerst voor de koffie en Schwartzwalder Kirsch te gaan.Het restaurant , doorkijkje met de mooie beuken in herfstkleuren.Uitzicht vanaf het restaurant...Nog maar eentje, later op de dag, toen de zon erbij kwam.Herfstplaatje
Nog meer kleur, de pauwPauw en de details van de veren en de staart.
Herfst schaapjes


En dan de opdringerige schaapjes en ezeltjes....fotograferen ging niet echt.
Met dank aan Miranda voor deze foto's. Enorm gelachen om deze dieren.Het was een hele leuke en gezellige dag, ook al was het fotografisch misschien niet zo succesvol.
We hebben genoten van de herfstkleuren, het mooie ruime park, waar je soms helemaal geen andere bezoekers zag, en van de dieren, ook al lieten ze zich niet goed fotograferen.
De zwijntjes, das, geitjes , ree en edelherten hebben de blog niet gehaald, die foto's kwamen niet door de selectie... 

We willen zeker nog een keertje terug.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita
  mooie serie met een vleugje herfst mooi.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Ghita,
  als de dieren in zo'n park flink de ruimte hebben, is het altijd maar de vraag of en hoe ze zich laten zien. Ik kan me wel voorstellen dat je het heel jammer vond dat de jonkies van de lynx niet in beeld kwamen. Maar mama lynx wilde wel even poseren.
  Verder vind ik je wilde kat (3) en het portret van de wolf (8) heel mooie foto's. De pauw (16) komt heel mooi uit met die prachtige herfstkleuren erachter. Met de landschapsbeelden erbij toch een heel fijn herfstblog.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie dag is dat geweest.wat een heerlijke serie laat je hier weer zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige serie geworden! De pauw is ook leuk zo :-) het was een heerlijke dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Wat een prachtig gebied zo met al die herfstkleuren. Ontzettend mooi en wat super gaaf dat je daar die wolven en lynxen kunt zien. Foto 2 vind ik heel mooi genomen.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben er in de herfst nog nooit geweest, zeker de moeite waard met al die mooie kleuren.
  Prachtig op de gevoelige plaat vastgelegd Ghita.
  Zo herkenbaar allemaal, jammer dat je de kleintjes van de lynxs niet zag.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita,

  Een hele mooie herfstserie met hele andere dieren dan anders .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Ik vind het een hele leuke blog al snap ik dat je het nog beter had willen hebben, maar dit is ook zeer oké!! Schitterend vooral foto 2 en 3 van de lynx. De 2e foto van de wilde kat met dat mooie licht in de ogen en de wolven, wow, super dieren. Toch heel mooi geplaat. De herfst en het buitenlands landschap komen mooi tot hun recht. En het plezier spat er van af! Gezellig hoor! Maak het extra leuk om te bekijken. oh, ja de pauwenserie is ook prachtig, wat een schitterende blauwe kleur!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Jammer dat je de lynxen niet hebt kunnen zien zoals je gehoopt had, maar wat je laat zien is heel mooi geworden.De wilde kat is vrij schuw dus het is niet zo verrassend dat je die niet zo in beeld kon krijgen als je wilde. In zijn algemeenheid is het een mooi park, zeker in het voorjaar toen ik er eens was en nu in de herfst. Bovendien prettig als het niet erg druk is. Wolven waren toen wij er waren zeer lui, wat dat betreft mag jij niet mopperen.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Jammer dat de beesten niet zo meewerkten, maar ondanks dat het toch een dierentuin is, valt dat niet te voorspellen. Het is dan toch jammer dat het zo'n end rijden is, maar jullie zullen je toch wel vermaakt hebben. Gelukkig werkte de herfst daar wel al een beetje mee!
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ghita, meestal heb ik het niet zo op met foto's van dieren in een Zoo. Maar jij maakt een uitzondering op de regel. Heel fraaie foto's van de dieren die je daar kunt waarnemen. De Lynx vind ik wel een van de mooiste. De wolf staat er ook prachtig op. Fijn dat de zon ook nog wilde meewerken.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een prachtig park lijkt me Ghita, ik had er wel van gehoord, maar ben er nog nooit geweest. Ondanks het niet al te beste weer heb je er fraaie platen geschoten, vooral de tweede van de lynx vind ik heel mooi. Jammer dat de andere soorten niet echt gelukt zijn of althans niet door de selectie zijn gekomen, behalve de gezelligheid een reden temeer om er nog eens terug te gaan.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Ghita,

  Ik ben daar een aantal jaren geleden ook eens geweest en het is inderdaad een mooie plek. Om te fotograferen was het een stuk lastiger. Juist omdat de hokken zo groot zijn, moet je enorm veel geluk hebben dat de dieren op de juiste plekken gaan zitten. Als ze al zichtbaar zijn. Ik heb toen met veel moeite 1 wolf gezien. Je tweede foto van de Lynx is wel een fraaie hoor. Ik weet nog wel dat de Lynx bij mijn bezoek alleen maar op dat houten verhoginkje lag. Hopelijk heb je een volgende keer meer geluk.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het leuke aan deze foot's is dat je niet kan zien dat ze in een dierenpark zijn gemaakt :-)
  Misschien had je de foto's zelf wat beter gewild maar ik vind ze nu ook heel mooi hoor. Mooie varia en de Lynxen en wilde katten heb je toch hele mooi kunnen "pakken". Wel geluk hebben maar dat is in al die dierenparken zo volgens mij. Ik heb er in ieder geval van genoten :-)
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita