dinsdag 19 november 2019

Amsterdamse Waterleidingduinen: oktober -November

Omdat mijn laatste AWD blog geheel in het teken van de damhertenbronst stond, heb ik nu een blogje met foto's van oktober (de bronstmaand) en november.
Helaas leek het, los van de bronst een beetje komkommertijd in de duinen.
De herfstkleuren waren er nog net niet, er waren nog geen wintergasten  (althans, ik heb ze nog niet gefotografeerd tot half november) en zelfs de vossen lieten zich vanaf begin november niet meer zien.

Dit blog wordt dus een allergaartje, van wat zomers lijkende foto's uit oktober tot het begin van de herfst in november. Sunset foxAtalanta, aan de rand van het bos waar de bronst plaatsvond, zag ik deze vlinder nog in het zonnetje zitten.  Ook de kleine vuurvlinder was nog tot eind oktober te zien, net zoals de heidelibellen.Een padje....piepklein, maar met de macro voorzetlens goed te fotograferen. Terwijl ik met dit kleintje bezig was, klonk het burlen op de achtergrond.


Vosjes,
In oktober heb ik nog verschillende vosjes gezien, tijdens het wandelen of op de bekende plek waar ze zich vaker laten zien.Soms heb je geluk dat je tijdens een wandeling een vosje tegenkomt dat je al heel lang niet hebt gezien.  Nog in oktober, met de gele bloemetjes
Ze worden steeds mooier in hun wintervacht. Heel jammer dat ze juist nu wat minder te zien zijnPrachtig in wintervacht en met een volle staart. Dit vosje is weer helemaal bijgekomen, want afgelopen zomer hadden de jongen veel van haar gevraagd, wat was ze mager en wat zag ze er slecht uit. Gelukkig, het zijn sterke dieren, en ze is er heel goed bovenop gekomen.
Zen moment: mij wordt wel eens gevraagd hoe ik die vosjes weet te vinden.
Vaak vinden ze mij. Ik zit gewoon ergens en geniet van de stilte om mij heen. Dan ineens is zij er, vaak gaat ze ietsje verderop liggen en een enkele keer valt ze zelfs in slaap. Van die momenten geniet ik enorm.   
Collage van 27 oktober, toen de foto oogst zo mager was, dat dit het enige was , wat ik ervan kon maken.
8 november, de herfst zou er nu toch volop moeten zijn in het bos. Maar ik vond het in de Beukenlaan nog behoorlijk groen.


Wat is het toch mooi om op een rustige, zonnige herfstdag door het bos te wandelen.
Deze beukenblaadjes waren wel verkleurdDamhert op een heuveltop.... 
Ik blijf het prachtige dieren vinden


Deze twee heren zijn bijzonder alert, kort voordat ik deze foto maakte klonken schoten.
Tja, het afschot seizoen is weer begonnen, dus de damherten zijn hun leven niet veilig.
Er wordt gezegd dat het er nog steeds teveel zijn. Nou dan houden ze zich ergens schuil, want afgelopen jaar heb ik, op de bronst periode na, heel weinig herten gezien. En als ik ze zag gingen ze op de vlucht. De bijdragen van de damherten in mijn blogs waren een paar jaar geleden veel groter.Nog eentje van de mooie damhertmanGoudhaantje, het kleinste vogeltje van europa en supersnel, zit bijna nooit stil, dus dit was een lucky shot. 
vinkjeJong hertje bij het laatste licht, vlakbij uitgang Zandvoortse laan (foto van oktober)
Hopelijk gaat de tweede helft van november en begin december meer brengen op fotografie gebied. Ik ben benieuwd of de wilde zwanen zich gaan laten zien, aangezien het gebied waar zij altijd als eerste zitten op dit moment uitgebaggerd wordt, de infiltratie geulen staan droog.
En het is te hopen dat het vanaf half november wat beter weer wordt, droog, koud met mist en rijp.... 
We zullen zien.

13 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Je hebt weer prachtige foto's weten te maken. Mooi zo die beelden van dat bos met prachtige kleuren.
  Ook die herten staan er fantastisch op met die stoere poses.
  Maar foto 8 van dat vosje is echt helemaal top. Erg mooi vind ik die.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Chita wat heerlijk om zo met je mee te lopen door deze twee maanden heen,wat een prachtige momenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Allegaartje of niet, toch gewoon super leuk!

  Gr. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toch een prachtige serie, mooie verzameling, ik heb weer even genoten. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou Ghita, dan moet ik ook maar eens gewoon ergens gaan zitten en dan komt er misschien een vosje :-) De laatste keer, een paar weken geleden, ook geen een gezien. Vond het eigenlijk een beetje saai, weinig herten, niet veel paddenstoelen... Jij hebt het goudhaantje mooi te pakken en de vosjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Ghita, rustige tijden, paddenstoelen nog wat restjes, vogels minimaal ja dan wordt het moeilijk maar de foto's van de vossen zijn weer prachtig en inderdaad wat zien ze er mooi uit in hun wintervacht. De damherten staan er ook weer fraai op.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Het is maar net wat je wilt fotograferen in de AWD. Paddenstoelen zijn er weinig meer, met vogels is het rustig, met insecten uiteraard ook. Met landschappen kan je hoe dan ook je hart ophalen als je dat wilt. Damherten zie ik altijd veel, vrijwel iedere keer tussen de 50 en 100. Het zal wel met het deel van de AWD te maken waar je komt. Van schaarste aan herten heb ik nog niets gemerkt, alleen van een trieste daling van het aantal reeën. De vossen gaan er mooi uitzien, hun paartijd komt eraan en dan moeten ze op hun mooist zijn. Jammer dat het infiltratiegebied tot eind van het jaar het zonder wintergasten zal moeten doen door de werkzaamheden. Hopelijk krijgen we in 2020 weer genoeg kansen om wilde zwanen te zien.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig vosje in tegenlicht Ghita en dat geldt ook voor de afsluitende foto. Ook je vos met de groothoek mag er zijn en bij de daarop volgende heb je een fijne zachte voorgrond gecreëerd. Jammer dat ze zoveel damherten afschieten, het zal misschien voor het bioligisch evenwicht van het gebied nodig zijn, maar het stuit je als natuurliefhebber toch tegen de borst. Leuk dat je een vrijzittend goudhaantje kon fotograferen, het zijn snelle rakkertjes die bijna nooit stilzitten. Ik hoop dat zich dit jaar weer een waterspreeuw laat zien in de AWD, dan wil ik zeker een keer van de partij zijn.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Ondanks de komkommertijd toch een mooi en gevarieerd blogje. De foto's die er voor mij uitspringen zijn de eerste en de laatste zonsondergangfoto's, het padje en de verkleurde beukenbladeren. De bomen verkleuren inderdaad laat dit jaar, maar nu is het toch echt wel aan de gang. Een nachtvorstje wil dan wel helpen. Ze zeggen dat je dan een strenge winter krijgt... (reken maar op niets!). Ook mooi dat jij je eerste goudhaantje al binnen hebt. Blijft altijd topsport om ze zo vast te leggen. De vink vind ik trouwens ook een mooie foto.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Je openingsfoto én de laatste foto zijn echt hele mooie sfeerfoto's!
  Mooi ook je vosjes, jaloersmakende platen. Het goudhaantje, zo schattig en de vink staat er ook mooi op. Leuk dat je de kleine pad zo mooi tussen het gras en mos kon fotograferen (tijdens het burlen ;-) De damherten heb je weer heel mooi op de foto gezet. Je moet wel mazzel hebben dat ze zo vrijstaan. Het beukenblad en het beukenlaantje hebben je ook al van die mooie sfeerplaten opgeleverd, ik geniet ervan. Zie hoe jij er ook van genoot en het zo met ons deelt. De collage geeft een mooie impressie van zo'n dag. TOP
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Pracht foto´s Ghita.
  Vind ik meestal de vos het allermooist, nu foto nr. 12.
  Indrukwekkend heb dit bos in beeld gebracht, erg mooi om te zien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een allegaartje zeg je maar wat voor allegaartje!!!!
  Echt weer hele mooie platen en vooral foot 10 en 12 van de bomen vind ik schitterend om te zien! natuurlijk ook de vosjes en die zijn altijd om te genieten ;-) Je zag ook nog heel wat damhertjes en dat is een goed teken. Ik hoop deze komende winter eindelijk weer eens naar de AWD te gaan want nog langer wegblijven daar kan echt niet!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hai Ghita,

  Nou tot nu toe werkt het weer niet echt mee he? Maar heel af en toe heb je er een lekkere dag tussen zitten en dan moet je maar net vrij hebben. Prachtig hoe de vossen er op dit moment uitzien. Nou maar hopen op wat sneeuw voor de echt mooie platen. Je laatste foto is een hele fraaie. Erg mooi zo met die zon precies tussen de twee bomen. Leuke foto van het goudhaantje. De tekst klopt alleen niet helemaal. Het vuurgoudhaantje is toch echt het kleinste vogeltje.

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita