dinsdag 16 juli 2019

Heideblauwtjes

Net als vorig jaar ben ik met Henk in alle vroegte op zoek gegaan naar heideblauwtjes.
Dit mooie kleine vlindertje zit op dopheide, dus  in een gebiedje met veel dopheide is het dan voor zonsopkomst ter plekke zijn en dan goed zoeken, want als ze stil zitten, of hangen , zie je ze bijna niet.


Bling bling vlindertjes


De wekker was al om 3.30 gegaan, zoiets moet ik echt niet iedere week doen, maar het was zeker de moeite waard. Toen wij om 5:15 ter plekke waren kregen we eerst een mooie zonsopkomst te zien.Zonsopkomst met grondmistHet was een hele koude nacht geweest, en er was veel vocht in de lucht...
Dus dit doet denken aan de herfst maar de foto is van 5 juli.De vlindertjes zaten stil, nog helemaal onder de dauw druppels.Zodra de zon wat hoger staat en krachtiger wordt, drogen de vlinders en zodra ze ook voldoende opgewarmd zijn vliegen ze weg.
In het eerste zonlicht
En als de zon dan wat hoger staat zie je ineens wel de blauwtjes zitten..
We hadden dus niet zoveel tijd. En dan is het zoeken naar een mooie plek, waar een vlindertje zit
Het roze in de achtergrond is de dopheide. Het is het vlindertje van de foto hierboven, maar dan ingezoomd.Bovenop de dopheide, de vlinders zaten laag in de struiken maar klauterden omhoog om zich in de zon op te warmen.Twee heideblauwtjes


Als ze nog niet opgewarmd zijn blijven ze lekker zitten, zodat je vanuit allerlei hoeken en standpunten foto's kan maken, hier was de bokeh in de achtergrond erg mooi,  maar het struikje waar de vlinder zat kon ik wat compositie betreft niet zoveel..... Vanuit een iets andere hoek, andere lichtval en een heel ander beeld....Niet alleen de vlindertjes ontwaken, ook dit kleine sprinkhaantje zoekt het hogeropEn ook de houtpantserjuffer staat op het punt om weg te vliegen. Helaas had ik geen tijd genomen voor de juffers met dauw druppels, omdat ik te veel bezig was het het zoeken naar vlindertjes.
Ik zou nog wel eens een libel of juffer willen fotogaferen vol met dauwdruppels.Rond zeven uur is de zon al zo warm dat de vlinders hun vleugels spreiden.
Hier een mannetje op een dunne stengel.Een vrouwtje op de dopheide, klaar om weg te vliegen. En ook dit mannetje gaat er elk moment vandoor.

Rond half acht fladderden overal mooie kleine vlindertjes.
We hebben in het begin flink moeten zoeken, maar nu ze allemaal vlogen , waren er toch best veel heideblauwtjes in dat gebiedje.

Niet alle foto's waren naar wens, achteraf had ik toch somminge dingen anders willen doen, maar je hebt weinig tijd, en neemt toch de foto's van die momenten. Volgend jaar gewoon weer.
De uren daarna wilden we nog ergens anders voor vlinders en libellen, maar dat viel tegen.
Nu heb ik nog 1 wens op fladder gebied.....de weidebeekjuffers. Die heb ik nog steeds niet naar tevredenheid gefotografeerd..... wie weet lukt het deze zomer nog en anders heb ik weer een mooie wens voor 2020.15 opmerkingen:

 1. Een mooi blog weer Ghita, prachtige vlindertjes zijn het toch. Die met de mooie bokeh in de achtergrond zijn top zeg. Het is idd jammer als je zo moet opschieten, ik herken dat wel dat je dan thuis denkt had ik maar iets meer tijd gehad om nog even goed te kijken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijke blog met schitterende foto's, dit inspireert echt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt er veel voor over gehad maar het resultaat mag er zijn.prachtig

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's zeg...........liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Great and exciting pictures👍

  Ottar

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Ghita,

  Je zonsopkomst is bijna buitenaards mooi, wat een super fijn moment en beeld.
  Ook je vlindertjes zijn fantastisch.
  Zo mooi en fijntjes.
  Ook hier kunnen we weer genieten met de grote G.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo GHita,
  Ja, de zonsopkomst is geweldig . Je vlindertjes zijn fantastisch en je hebt er veel voor moeten over hebben om zo vroeg op te staan maar het resultaat mag er zijn.
  Het was weer echt genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Ik heb dit nog nooit gedaan, vroeg jut de veren voor bedauwde libellen en vlinders. Maar wat mis ik veel als ik deze prachtige dromerige platen zie!!! Echt super mooi. De bloeiende hei en het heideblauwtje is ook een prachtige combi voor een mooi kleurenpalet.
  Errug mooi gedaan!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,
  Een hele opgave moet dat geweest zijn, maar beslist de moeite waard. Ik laat het echter graag aan anderen over. Het is een prachtige serie geworden.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Ghita,
  dat waanzinnig vroege opstaan heb je niet voor niets gedaan.
  Prachtig, zo'n bedauwde omgeving, en dan die mooie vlindertjes. Beeldschone platen, met voor mij nr. 13 als absolute topper, wat een heerlijke kleurtjes.

  hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita
  geweldige serie is dit.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita, de zachte kleuren het dromerige is prachtig en hele mooie composities. Door het vroege opstaan krijg je het prachtige zachte licht. Dat is mijn probleem dus. Moeilijk om vroeg op te staan. Maar we gaan het een keer proberen.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Dat vroege opstaan kan hele fraaie platen opleveren, zeker als alles bedekt is met dauwdruppeltjes. Zo vroeg opstaan is beslist de moeite waard, vind ik, maar dat zal niet iedereen met mij eens zijn.
  Zoals zo vaak moet je je best doen om een goede compositie rond het vlindertje te vinden. Wil je heldere kleuren, zoek je bokeh-bolletjes? Het speelt allemaal mee. Wat mij betreft mag je best tevreden zijn met deze platen. De moeite van het vroege opstaan zeker waard geweest.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wow, dat is het vroege opstaan zeker waard Ghita.
  Geweldig mooi zoals je alles hebt gefotografeerd.
  Mooie zachte kleuren en heel sfeervol.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ook de heideblauwtjes heb je mooi kunnen pakken Ghita :-)
  Mooi ook de foot met de ochtendmist. Echt heel sfeervol en zo mooi.
  Daarnaast nog mooie juffer, sprinkhaan en blauwtjes.
  Echt een geniet blogje
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita