zondag 7 oktober 2018

Amsterdamse Waterleidingduinen, ode aan een betonnen kanaaltje

Een extra blog tussendoor met foto's uit mijn archief.
Vanaf deze maand wordt in de Waterleidingduinen het betonnen kanaaltje gedempt.
Het gaat ondergronds......
Nu zul je denken, zo bijzonder is dat kanaal toch niet, een lelijke betonnen bak.
Ja...bij het zien van dit kanaaltje, inderdaad, een betonnen bak met gaten en scheuren, denk je nog niet direct aan de mooiste natuurfoto's.
Toch heb ik hier de afgelopen jaren de prachtigste foto's gemaakt en hele mooie natuurmomenten beleeft...Als ik de info goed begrepen heb, blijft dit eerste stukje nog wel intact, tot aan het bruggetje.De bekendste bewoner van het kanaaltje...de blauwe reiger,  die zit hier dus al een hele tijd als ik kijk naar het jaartal in bovenstaande foto.... hoe oud kan een reiger worden, al zou hier al die jaren dezelfde reiger hebben gezeten.
Zijn watervalletje blijft, maar of de reiger het na het droogleggen van de rest van het kanaal nog leuk vind hier.....we zullen het zien, als in maart de werkzaamheden klaar zijn.
Deze winter nog hadden we de waterspreeuw een lange tijd  aan de randen van het kanaaltje. Soms zat ie op een andere plek, maar het kanaaltje was favoriet (maar niet van de fotografen :-) )even op de kant, op sommige stukken was de rand begroeid met mos.....In 2011 was er ook een waterspreeuw die lange tijd overwinterde langs het betonnen kanaaltje.

Mistige ochtendenDampende kanaaltjes....dit soort beelden zullen we gaan missen.Sfeerplaatje met zonnestaaltjesEn dan waren er de herten: water drinkend


melk drinkend
to jump or not to jump ? that's the question.....
deze sprongen niet over het water, maar ik heb het menigmaal wel zien gebeuren, en heb het enkele keren kunnen fotograferen.oeps, haalde ze het of niet....ik weet het niet meer.Deze redde het wel, en zo had ik een vliegend hert in de sneeuw.En soms is het plons


Ten slotte een van mijn mooiste foto's, in de vroege ochtend gemaakt aan het begin van het kanaal.
Het gedeelte dat niet zal verdwijnen.


Hertjes op een mistige zondagmorgen....


Als het kanaal onder de grond is verdwenen en het water via deze ondergrondse pijpleiding zijn weg vervolgd, zal bovengronds een breed graspad komen......
meer info op de site van waternet : klik hier

19 opmerkingen:

 1. Mooie serie , leuk blog. Mooie foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is zoals je schrijft: in wezen is het oerlelijk, maar er was altijd wel wat te beleven. Voor mij was het één van de vaste routes vanaf De Oase verder het duin in (of terug). Ik zal het de komende winter mijden en wie weet ligt er in maart iets heel moois. We zullen het zien.

  Groetjes, Dick

  PS: ik zal ook eens mijn archief induiken....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja, ook mijn route liep hier vaak langs, ik vergat ook de vlinders nog te noemen, want die waren er ook altijd....waaronder de dikkopjes op het vingerhoedskruid en de keizersmantels.... gelukkig zitten die ook veel op andere plekken, daarom heb ik ze hier niet genoemd.... we zullen zien wat het gaat worden, mijn route zal hier in ieder geval niet meer langs gaan komende maanden.

   Verwijderen
 3. Leuke blog en foto's. Wordt ook even wennen voor de vaste bewoners.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Ghita,
  Prachtige serie foto's, geweldig zo met de mist er bij.
  Foto 1,5,9,11 en 12 vind ik echt geweldig.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita,
  Bijzonder dat ze dit gaan droog leggen. Je hebt daar inderdaad prachtige foto's gemaakt.
  Foto 5 en 9 vind ik echt super.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen allemaal weer! Hoewel ik al een jaartje of 9 in het AWD kom is dit deel pas sinds vorige jaar winter bij me in beeld gekomen. Uiteraard door die waterspreeuw toen. Het deed me allemaal erg 'jaren 70 industrieel' aan zoals zoveel in het AWD (Oranjekom bijvoorbeeld) dat doet. Gezien de staat is het niet zo raar allemaal.

  Groet, Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach ja, dat gaat dan verdwijnen en ja wat een mooie momenten met de waterspreeuw. Goed dat je deze blog hebt gemaakt, de blauwe reiger heb ik daar ook verschillende keren gefotografeerd. Zal toch heel anders worden als het klaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. prachtig Ghita het is weer genieten

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier kan je met recht zeggen "gelukkig hebben we de foto's nog"
  Wat is dit mooi zeg, vooral de mistige morgens, maar ook alle foto's die je maakte van de dieren rondom het kanaaltje en dat kon je juist doen omdat het kanaaltje ze aantrok.
  Erg jammer dus dat dit nu gaat verdwijnen.
  Pracht serie uit je archief.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Ook ik hoor bij degenen die hier veel mooie herinneringen aan hebben. Het zal vreemd zijn om er geen kanaaltje meer te zien. De sfeervolle momenten (nevel, sneeuw), ontmoetingen met damherten (springend over het water of er juist in), diverse voedsel zoekende vogels, enz. laat jij hier ook mooi zien. Het is niet nodig om het te dramatiseren maar wennen zal zeker nodig zijn.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Misschien komt er iets anders voor terug waar je dan ook weer van die prachtfoto's kunt maken. Een reiger kan trouwens tussen 30 en 35 jaar worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ghita,

  Geweldig de nevelige foto's . Heeft iets aparts.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Een mooi eerbetoon aan het kanaaltje! Wat heb je daar mooie foto's weten te maken!
  Zo sfeervol! Het is het enige stukje van de AWD waar ik meerdere keren geweest ben(vanaf ingang Oase en dan via het Vinkenveld door naar het duin.) We zullen moeten afwachten wat het nu weer gaat worden, Hopelijk vind de Waterspreeuw het prima zo en blijft die komen!
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Ghita,
  Je heb er wel weer mooie herinneringen aan over gehouden met hele mooie opnames gemaakt bij het kanaaltje, ook ik liep er altijd langs.
  Ben benieuwd als de Waterspreeuw weer komt waar hij gaat zitten, het is goed dat er waarnemingen zijn.
  Vind de mist bij het kanaaltje erg mooi zo ook de Damherten die er over springen.
  Groetjes Loes.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  werkelijk een schitterende ode aan het kanaaltje van de AWD. Het is wel jammer dat het weggaat maar wie weet wat ervoor terugkomt. Zal ook wennen zijn want vaak was het een route om weer op te zoeken en weer terug te lopen.
  Je foto's zijn echt onwijs mooi.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw, wat een onwijs mooie foto's heb je gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita