dinsdag 24 juli 2018

Natuur rond Leiden: Mei, juni

Ik loop een beetje achter met de blogjes, dus even terug in de tijd...
In mei gebeurt er van alles in de natuur. Zoveel dat ik niet alles kan vastleggen. De kleine gansjes in de poelgeest polders heb ik dit jaar laten gaan, want je kan niet overal tegelijk zijn. En ook in juni heb ik in eigen omgeving wat plaatjes kunnen schieten

Hier een impressie van de natuur in de omgeving van Leiden in de maand mei

Daslook in polderpark Cronesteijn.


Het bos staat er ieder jaar vol mee, prachtig op te fotograferen. En gelukkig hou ik wel van uien en knoflook lucht....want daar moet je wel tegen kunnen.Steeds weer op zoek naar een originele benadering van het onderwerp.Weinig vlinders in mei.....dit klein geaderd witje was even zo aardig om te blijven zitten.
De Katwijkse vossen familie, helaas was de afstand te groot voor acceptabele foto's dus ik hou het bij een overzichtsplaatje.Een fietstochtje naar De Wick, bij Hazerswoude leverde niet veel weidevogelfoto's op. Ze waren er wel , ze lieten zich goed horen in de nog ongemaaide weilanden. En toch nog een weidevogel op een paaltje / hekje....de tureluur.

Inmiddels is het eind mei en ga ik op de fiets wat dichter bij huis kijken. De Achthovense polder is ook een prachtig gebied.


Met boerenzwaluwen
En op de terugweg zat de grutto op een paaltje wel heel dichtbij het pad. Ik had dat plekje op de heenweg al gezien en hoopte dat daar een weidevogel zou gaan plaatsnemen.En de grutto had het prima daar op zijn paal...Langzaam ging de kop tussen de veren......mijn aanwezigheid vond hij geen probleem...Slapen?  Nee, het oogje bleef open en bij elk geluid van een andere grutto was deze vogel weer alert.En zat ie weer rechtop op zijn paal....Zelfde grutto, zelfde paaltje, ander standpunt en je hebt een heel andere fotoen nogmaals, zelfde grutto op hetzelde paaltje vanuit een andere hoek.

Ik had de molen al lang gezien,  maar dacht pas later aan deze foto, waarvoor ik wel een beetje om de grutto heen moest draaien om het juiste standpunt te vinden en zo  de grutto en de molen in beeld te krijgen... Hoe Hollands wil je het hebben. De grutto vond het allemaal prima.


In juni viel het fotografisch een beetje tegen...


Een nijlgansjeEn in Cronesteijn worden de jonge ooievaartjes volop gevoerd.

En vlinders......
die fotografeerde ik eind juni in de Leiderdorpse Heemtuin en in polderpark Cronesteijn
Klein geaderd witje, st. Jansvlinder, bond zandoogje, landkaartje, dagpauwoog, klein koolwitje, bruin zandoogje, citroenvlinder en gehakkelde aurelia.


Het viel niet mee om met de felle zon en harde wind de vlinders te fotograferen. Opvallende afwezigen: de atalanta en de kleine vos...vooral die laatste zie ik de laatste jaren steeds minder.


In mei en juni ben ik niet naar de Poelgeest polders geweest, een gebied waar ik eerdere jaren toch vaak was in het voorjaar. dit jaar kwam het er niet van, maar in juli en augustus valt daar nog wel wat te zien...dus wie weet komen er in de volgende  Natuur rond Leiden blog wel weer wat meer vogels langs. En vlinders en libellen.

14 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Wat heb je weer mooie foto's gemaakt.
  Mooi die bloemen in je eerste twee foto's. Ook die foto van die vosjes is echt super. Mooi zo op dat open gedeelte tussen al dat groen.
  Maar wat mooi zijn je opnames van die Grutto. Die laatste ervan vind ik heel bijzonder met dat silhouette van die molen op de achtergrond.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat een mooie serie foto's heb je kunnen maken.
  Die vosjes zijn echt super om te zien, volgens mij vlak bij het hol van ze.
  Ook de grutto's heb je perfect vast gelegd, kortom een mooie serie waarvan ik heb genoten.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Ghita,

  Zoals altijd laat je weer een heerlijk blog zien waar ik echt van kan genieten.
  Mooi en gevarieerd, van macro naar overzicht, geweldig toch?

  En ik dacht wel eens ergens gelezen te hebben dat jij niet van de bloempjes was ;-)
  Nou ik zou ze toch maar gewoon blijven fotograferen want wat een juweeltjes.

  Top blog je weer Ghita.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Je hebt weer veelmoois gezien. Her daslook, vooral foto twee vind ik schitterend. Maar vooral de Grutto, de voerende Ooievaar en de jonge Nijlgans vind ik hele mooie foto's. De vosjes zo bij elkaar in het groen, vind ik juist leuk!
  Ook je collage van de vlinders is fraai!
  Weer genoten hoor!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig! Liep in het park steeds voorbij aan het daslook. Maar wat een fotogeniek spul is dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een heerlijke foto's. Prachtige foto's van het Daslook maar ook de Gruttofoto's zijn jaloersmakend mooi.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Je kan niet overal aandacht aan besteden, maar zo te zien ben je niet tekort gekomen. Daslook heeft mooie beelden opgeleverd, de grutto hele fraaie platen (en origineel met een molen op de achtergrond). En die vosjes? Velen zullen er jaloers op zijn. Je hebt ze wél gezien! De vlindercollage is een knappe afsluiting.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi blogje weer Ghita. Om te beginnen met de twee daslookplaatjes: heel fraai. Niet makkelijk om daar steeds weer een andere draai aan te geven. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de grutto's op een paaltje. Jij had duidelijk een goed meewerkend voorwerp, waarbij je redelijk ongestoord je gang kon gaan. En dan ook nog de mazzel met die molen in de achtergrond. Je moet dat wél zien, natuurlijk. Mooiste foto van dit blog.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,

  Je hebt toch weer een mooie serie bij elkaar geschoten zo. De eerste foto van de Tureluur vind ik erg mooi, ook de Grutto met de molen, heel goed opgemerkt. Ik hoop dat dat Hollandse plaatje in de toekomst blijft. Je vossenfamilie vind ik eigenlijk wel leuk zo als overzichtsfoto.
  Wat vlinders betreft kom je er nog niet echt slecht af hoor. Volgens mij is het een erg slecht vlinder jaar, ik heb bijvoorbeeld nog geen gehakkelde aurelia gezien. En idd veel minder Kleine vossen en dagpauwogen dan normaal.

  Fijn weekend,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marianne, dagpauwogen heb ik hier in de omgeving wel heel veel gezien, maar wat je zegt, gehakkelde aurelia nog maar 1x eentje gezien, andere jaren veel meer. En kleine vossen ...die heb ik nog helemaal niet gezien terwijl dat een paar jaar geleden een van de meest voorkomende vlindersoorten was. Toch wel jammer dat het ook met de vlinders slecht gaat.

   Verwijderen
 10. Ha Ghita,
  wat leuk, zo'n meewerkende grutto. Mooie serie heb je kunnen maken met heel verschillende foto's. Overige beelden zijn natuurlijk ook mooi, vooral de daslookbeelden. Het geaderd witje op de witte boemen is een mooi sfeerbeeld.
  Vlindercollage is leuk gedaan, leuk zo al die verschillende vlinders.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  je bent niet de enige die op achter loopt hoor. Ik denk zelfs dat ik al mijn foto's maar bewaar voor volgend jaar want ik loop dit nooit meer in.
  Prachtige serie en ook het licht wat je had is prachtig om te zien. Gaaf hoe de ooievaar haar jong aan het voeren is en ook je collage van de vlinders is onwijs mooi!
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi dat je deze foto's toch nog laat zien Ghita.
  Ze zijn zeer de moeite waard. Overzichtsfoto van de vosjes vind ik super!
  Fijn weekend, Geert
  www.stieltjeskanaal.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jij loopt achter schrijf je, nou helemaal geen straf hoor.
  Ik krijg spontaan het voorjaar in mijn bol.
  En dan werkt het weer momenteel ook nog mee dus ik zeg genieten maar.

  Fijn weekend en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita