zondag 15 juli 2018

Amsterdamse Waterleidingduinen: juni

Ook juni was een mooie maand, maar vaak op mijn vrije dagen net weer wat minder (regen en /of wind). Toch ben ik weer een paar keer de duinen in geweest en zelfs in de miezer regen wat foto 's gemaakt...... hieronder het juni overzicht.


Damhertjes, mannetjes krijgen hun bastgewei, de vrouwtjes hoogzwanger. Juni is de maand dat de damhertkalfjes worden geboren, maar ik heb ze nog niet goed op de foto kunnen zetten. Die kansen komen nog wel in juli, ook al zijn ze dan niet meer zo heel klein. Mooie man met bastgeweiVingerhoedskruid op een druilerige dag, met veel gemiezer en wind....
Zonnedauw gaat ook in bloei, het kleine bloemetje rolt zich uit, het valt niet mee om de zonnedauw mooi te fotograferen.Vossen, dat gaat mij een stuk beter af, zeker als het model goed meewerkt.
Even krabbelen....Lief onderonsje, tussen de moervos en een jonge vos van vorig jaar (van een andere moervos)Mooi om het gedrag te observeren......
juni.....de tijd van de zoemdende insekten is aangebroken. Deze hoornaar had het te druk met andere dingen dus wij konden van veilige afstand fotograferen. Een hoornaar is niet agressief, tenzij je tussen hem en de nestingang staat.Een eitjes afzettende keizerlibel, het veertje dat in het water lag werd als houvast gebruikt.
Juni is ook de tijd van de sint Jacobsrupsen. Ze zijn volop te zien. Maar als ik dan een foto maak heb ik toch moeite met bepalen wat nu de voorkant of achterkant van zo'n rups is, zeker als ze stil zitten.Op een dag met veel wind en soms bewolking en wat regen, kon ik wel wat vlinders fotograferen, zoals dit groot dikkopje.en de zuringspannerHet bruin zandoogje was goed vertegenwoordigd in de duinen, veel meer dan vorig jaar. Dat geld ook voor de dikkopjes die ik vorig jaar amper heb gezien, en nu  op 1 wandeling al zeker 10. Deze zandoogjes......wel honderd denk ik.....overal in het duin fladderen ze, maar ze blijven vaak laag in het gras. Af en toe komen ze op een bloem zitten.En dit is ook de maand van de st. Jansvlinder.Een voordeel van het miezerige weer.....ze vlogen niet weg. Toen het iets later droog werd en even wat zon erbij kwam zag ik ze een voor een opvliegen uit de begroeiing.
De drie stadia van de st. Jansvlinder.....rups, pop en vlinder


En ineens zag ik een grote oranje vlinder langskomen....yes...de keizersmantel. En er waren er veel, toen ik er eenmaal eentje had gezien, zag ik ze overal. Op een dag telde ik meer keizersmantels dan damherten.


Ze zaten eerst vooral hoog in de bomen, soms wel 10 bij elkaar. Maar ook vaak kwamen ze nectar drinken op de gele bloemen van het st.Jacobskruid. Ben wel heel blij dat ik al veel vlinders heb gezien. Hopelijk wordt het een mooie vlinderrijke zomer.
En ik eindig de blog met de dieren waar ik mee begon..
Damhertjes Relaxte hinde.......zonder kleintje..
Mijn eerste kleine damhertje dit jaar was een mooi donker hertje, moeder is in de buurt maar stond buiten beeld.  Ik hoop komende tijd nog betere foto's te maken, hier was het licht heel slecht en zaten er wat sprietjes in de weg.Op naar de zomer maanden, juli en augustus, waarbij ik toch vooral op zoek ga naar de vlinders en libellen in dit gebied.  En de kleine damhertjes komen ook nog aan bod. Ieder seizoen, iedere maand is er zoveel te zien in de Waterleidingduinen, dat verveelt echt nooit.

17 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Mooie gevarieerde serie die je laat zien.
  Gaaf dat vosje dat zich zit te krabben. En wat een fantastische foto van die libel (foto 10).
  Ziet er grappig uit zo op dat veertje. Net een klein surfplankie waarop hij staat.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige serie laat je zien, mooi zo de serie van de rups en de vlinder op foto 17.
  De vossen zijn ook super om te zien.
  Ik heb genoten van je blog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita,
  Veel van de beelden die jij hier laat zien heb ik niet kunnen maken. Nou ben ik natuurlijk veel minder vaak dan jij in de AWD (in juni slechts 2x). De keizersmantels zag ik al vroeg dit jaar, toen waren ze nog gaaf, maar het kruiskruid stond nog niet in bloei en zochten ze nectar tussen het mos. Niet fotogeniek dus. Afgelopen week zag ik er wel veel,aar veel al aardig afgevlogen. In juni waren er wel heel veel libellen, maar een ei-afzettende Grote Keizer heb ik niet gevonden. Ik weet niet of het aan mij ligt,maar afgelopen week zag ik amper nog libellen. Wat is er mee gebeurd? Ik vind je foto van de zonnedauw een topper, de mooiste van deze serie.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dick, inderdaad, vorige week zag ik ook veel minder libellen. Wel een aantal heidelibellen, maar de Viervlek waren verdwenen.

   Verwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Met vlinders zal het wel goed komen in juli, ik heb al behoorlijk wat verschillende soorten gezien. Mooie reeks van de St. Jansvlinder. Met vossen scoor je altijd hoog, ook deze keer weer. Heb je "mijn" vos herkend? Damhertkalfjes moet kunnen lukken, er zijn er genoeg. Wat libellen betreft vind ik dat je vooral veel grote keizerlibellen ziet, de andere soorten inderdaad wat minder.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie gevarieerde blog heb je weer gemaakt. En ik ben het met je eens, er is in iedere maand zoveel te genieten. De kleine bambi's zijn nu vooral in de avonduren lekker speels en wat een vlinder-variatie is er op dit moment te zien. Ik kom je vast nog wel tegen de komende tijd. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig gevarieerd overzicht van de maand juni! Prachtig, die Keizersmantel zeg! En ook mooi om de 3 stadia van de St. Jansvlinder te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Ghita,
  ik heb weer genoten van je overzicht.
  Extra complimenten voor je collage van de drie stadia van de St.Jansvlinder, mooi gedaan. Ei-afzettende keizerlibel is ook top. En de vosjes, herten, vlinders... Je hebt weer veel gezien.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Ik geniet van al dit moois, vooral van de hertjes en de vosjes, zo mooi gefotografeerd. De drie stadia van de St.-Jansvlinder is geweldig om te zien. Nu weet ik waar ik op moet letten!! De Grote keizerin die eitjes afzet langs een veertje...zo leuk en lekker anders. Ook het zonnedauw vind ik heel mooi. Dat de Keizersmantel er weer zijn is top. Je hebt er gelijk al van kunnen profiteren. Die zuringspanner staat er ook supergoed op hoor, wat een plaat! Ik vind alles bijzonder mooi met als favorieten de foto's 2, 6, 8, 13, 15 en 20.
  Het was weer geweldig gaaf om dit te bekijken.
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtig weer Ghita, vooral de 3 stadia van de st Jansvlinder en de ei afzettende libel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. These photos are absolutely amazing! I love the pictures that you took of the foxes, they are so adorable! Loved seeing this post! Hope you have a wonderful rest of your day. Thanks for the share.
  World of Animals

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ze zijn weer mooi Ghita.
  Of het nu de vos is of de zonnedauw, je hebt ze stuk voor stuk prachtig vastgelegd.
  De Keizersmantel zou ik ook graag voor de lens hebben.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtig overzicht Ghita, zo'n blog frist ook meteen je geheugen even weer op. Voor mijn gevoel hebben we al maanden geen regen gehad, maar dat is dus niet zo (ook niet in Drenthe). Ondanks dat je telkens de wat mindere dagen trof heb je toch werkelijk prachtige opnamen kunnen maken.
  De vossen zijn een favoriet onderwerp van jou en dat is ook te zien, wat een mooie opnamen, het resultaat van er veel tijd aan besteden neem ik aan.
  Prachtig ook alle vlinders en de eitjes leggende grote keizerlibel, volgens mij is het vele mooie weer vooralsnog in het voordeel van de insecten, mits het nu niet al te lang meer zo droog blijft.
  Fraai ook de opnamen van de herten en die foto's van de jonkies gaan er ongetwijfeld nog komen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauw wat is dit hele mooie foto's om te zien. Vossen zijn prachtig beesten. Natuur heeft de water nodig ook voor de dieren. Droogte lijkt mij vreselijk voor de dieren. Vlinders heb jij ook prachtig foto's kunnen maken. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooi blogje Gitta, wat heb je veel soorten vlinders gezien. Die zuringspanner is ook leuk en de diverse stadia van de Sint Jansvlinder super hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Een prachtige serie platen heb je weer geschoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita,
  werkelijk weer een prachtige serie van de AWD. Net als jij heb ik vaak op mijn vrije dagen regen en/of veel wind maar mijn afgelopen vakantie heb ik zelden zo mooi gehad met weer als dit jaar. Zelfs nu is het nog heet maar dat zal je zelf ook voelen.
  Prachtige foto's en ik vind vooral de zuringspanner geweldig om te zien. Heel mooi op de foto met zijn antennes. Ook de andere foto's zijn weer meer dan mooi. Ik heb echt zitten genieten.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita