zondag 28 januari 2018

Amsterdamse Waterleidingduinen: Januari 2018

De maand is alweer bijna voorbij, dus even terugblikken op mijn fotomomenten. Dat waren er niet zoveel deze maand, want net als december was het te vaak nat, grijs en guur en dan elke keer die wind.......geen weer om er op uit te gaan. In mijn laatste AWD blog stonden al een paar foto's van begin januari. In deze blog laat ik wat foto's zien van afgelopen vrijdag.De wilde zwaan, een prachtige wintergast. Hun roep klinkt als een droevige trompet, maar toch hou ik van dat geluid. Zodra het winter wordt, kijk ik naar de wilde zwanen uit en zodra ik ze voor het eerst weer hoor ben ik helemaal blij......yes..ze zijn er weer. Het was mistig, maar de mist zou optrekken en dan zou de zon komen.

Langzaam trok de mist op, in het bos waren hier en daar wat restanten van de laatste storm zichtbaar, of was het toch een eerder omgewaaide boom..
De zwartbuikwaterspreeuw is er nog steeds. Het is mij nog niet gelukt om hem echt mooi te fotograferen. Hier moest ik vanachter een hek de foto maken, dus kon helaas niet dichterbij komen. Maar wie weet, blijft ie in februari nog hangen, nieuwe kansen.....


Roodborstje op een paaltje, net iets te ver weg voor het mooie, maar voor de blog kon ie er wel mee door.Vanuit de vogelkijkhut, wintertalingen. De mannetjes waren zich nogal aan het uitsloven en zo te zien heeft mevrouw wintertaling het voor het kiezen, maar liefst 4 mannen trokken haar aandacht.Nauwelijks wind betekent spiegelingen in het water..ik vind dat altijd zo mooi. Het zonnetje brak door dus zonde om in de hut te blijven zitten......
Een wilde zwaan in de verte, die wilde ik wel van dichterbij bekijken.

Op weg naar de zwaan ontmoette ik deze mooie hertenman, die daar rustig stond te grazen.
En daar is de wilde zwaan, zich uitgebreid poetsend. Daar kan ik zo een hele tijd naar blijven kijken. Zulke prachtige dieren. De knobbelzwaan vind ik ook erg mooi en sierlijk, maar deze zwanen hebben in mijn ogen een meer vriendelijke uitstraling.Na het poets ritueel zwom de zwaan verder. In de verte klonk het geluid van  andere wilde zwanen, die waarschijnlijk in het infiltratie gebied zaten. Deze zwaan reageerde direct door terug te roepen. Het was wel vreemd om deze eenling aan te treffen, wilde zwanen zijn toch vaak samen of met hun gezin (met de jongen van het jaar ervoor).Verderop werd er weer gepoetsten even de veren uitschudden.
En op weg naar de uitgang kwamen we deze jonge vos nog tegen, maar de lichtomstandigheden waren niet optimaal voor een heel mooie foto.

En dit was ook het beeld van deze dag....heel veel omgezaagde bomen. Heb je als boom een rode stip, dan ben je de klos. Ook met een groene stip ga je om, maar dan mag je blijven liggen. De rode stip bomen worden omgezaagd en verwijderd.  Er is hier veel om te doen geweest, tot de rechtbank aan toe .  Maar de bomen gaan gekapt worden, 1400 in totaal...

Eerder deze maand kon ik ook eindelijk weer een ree fotograferen. Ook toen waren de lichtomstandigheden niet zo best, dus geen geweldige foto, maar het zijn natuurlijk wel die mooie ontmoetingen in de natuur die je moet koesteren.


En dan is het gewoon genieten om dit mooie dier te zien.We hebben nog 1 wintermaand voor de boeg, februari. Ik hoop in mijn volgende AWD blog toch nog met echt winterse plaatjes te komen, zou het er nog in zitten: kou, vorst, rijp en misschien toch nog een keertje sneeuw? En als dat zo is nog het geluk hebben dat ik die dag niet hoef te werken....en kan genieten van het winterwonderland. Wie weet...

14 opmerkingen:

 1. Het waren grijze dagen, jammer als je graag fotografeert maar de foto's van o.a. de Wilde zwaan zijn toch erg goed gelukt. De vos kijkt je wel heel indringend aan zeg!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Ghita,
  tja, erg "fotografisch" weer is het de laatste tijd niet. Maar dat maakt blijkbaar niets uit voor de wilde zwanen, want die staan er prachtig op!
  Een ontmoeting met een ree is natuurlijk erg leuk; en hoe jij toch altijd weer een vos tegen komt...

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita
  mooie serie uit de awd de wilde zwaan heb je mooi
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Afgelopen vrijdag was ik er ook. Deze keer geen waterspreeuw opgezocht maar helaas ook geen wilde zwaan gezien. Het was wel een doel. De mooie momenten waren deze maand schaars, dus je moest geluk hebben. Er is inderdaad veel houtkap, waarbij het mij niet overal duidelijk was of dat gepland was of een gevolg van de storm. Het oogt er hier en daar wel erg rommelig door.
  Mooi dat je ook een ree hebt gezien.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi zijn de wilde zwanen geworden, wij zagen ze vorige week niet. ook zou ik heel blij zijn een ree te zien en jij hebt zelfs een foto ervan! Waterspreeuw fijn op het bemoste randje.Wat de houtkap betreft, ik denk dat daar wel goed over nagedacht wordt hoor. Tenminste in het Noordhollands duinreservaat wordt het na de kap vaak diverser voor verschillende dieren en planten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wie weet wat voor moois er in Februari op je pad komt Ghita ..
  Ik vind dat je toch een mooi Januari blog hebt ..
  De mist..de ree .. de zwanen enz enz ..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi gevarieerd blog heb je hier Ghita.
  Ook al was het grijs en nat, je foto's zijn er niet minder mooi om.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie impressie weer van de AWD onder deze omstandigheden Ghita. Het gaat hier vooral om de wilde zwaan, werkelijk een prachtige vogel en foto's. Ik kan me je fascinatie hiervoor goed voorstellen. Alhoewel je achter een hek moest blijven is je foto van de waterspreeuw ook heel mooi, ik heb hem nog nooit kunnen fotograferen. Mocht hij er in februari nog zitten dan overweeg ik toch weer eens naar de AWD te gaan.

  Groet,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het weer mag dan tegen gezeten hebben: je hebt een prachtige serie foto's gemaakt! Ja, die wilde zwanen zijn zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Die mist heeft toch wel wat in je foto hoor. Ik vind hem erg mooi Ghita. Wilde zwanen als wintergasten zijn natuurlijk fantastisch. Als ik de vooruitzichten mag vertrouwen dan komt er winters weer aan, maar in 14 dagen kan er op dat gebied nog zo veel veranderen. Ik hoop met je mee.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooie opnames Ghita.
  Foto 7 en 9 vind ik erg mooi. Mooi natuurplekje met een fraaie weerspiegeling en dat hert staat er natuurlijk ook fantastich voor zo. Super!!

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 12. tante jacqueline2 februari 2018 om 17:11

  Hallo Ghita,
  Ja, wat het weer betreft zit het voor het fotograferen niet zo mee . Ofschoon ik moet zeggen je hebt prachtige plaatjes geschoten. Vooral die laantjes en de weerspiegeling in het water. Het was weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita. Net als wij ben je voor de Waterspreeuw gegaan in de AWD. Mooi beestje hoor. Hij liet zich rustig fotograferen. De tweede foto van de mist in het bos is ook een mooie. Wij hebben vorig weekend geluk gehad met het Vuurgoudhaantje. Zo heb je niks en zo krijg je iets moois voor de lens.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zag dat ik hierop nog niet gereageerd had...wel eerder bekeken, maar alsnog: een prachtige blog! Ik heb de wilde zwanen in eeuwigheid niet dichtbij kunnen zien, dus dit is genieten.
  Ook de landschapsfoto's zijn prachtig. Het vosje en de ree erg leuk om tegen te komen! De foto van de hertenman is prachtig van kleur!
  En dan de waterspreeuw, wat een mazzel toch dat je die zo mooi hebt kunnen fotograferen. Hij zit zo mooi vrij.
  Groetjes en fijn weekend, Maria

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita