donderdag 30 november 2017

Amsterdamse Waterleidingduinen: November 2017

November, een maand van herfstkleuren, maar ook van veel regen en wind. De keren dat ik naar de AWD ben geweest heb ik ook hier en daar wat met buien en wind te maken gehad, maar dat hoort erbij. Hier een overzicht van wat ik deze maand heb gezien.Op een regenachtige vrijdag was ik toch op pad gegaan, en trof ik dit hertje met in de achtergrond de herfstkleuren
Op de druilerige dagen waren er wat minder dieren te zien, dus richtte ik mij meer op de landschapjes, ook mooi.
Terwijl ik schuilde voor alweer een regenbui, kwamen merels en koperwieken in de boom naast het schuilhuisje om de besjes daar te pikken. Het lukte mij vanaf mijn schuilplaats om de koperwiek  te fotograferen.

Een groep spreeuwen, ik heb er deze maand heel veel gezien, soms in grote groepen, maar helaas hebben ze geen mooie wolk voor mij gemaakt.Vosje in het mooie licht van de late middag. De dagen worden korter dus het wordt goed opletten met de tijd, want het is toch nog best een stukje lopen naar de uitgang.
Maar dit jaargetijde heeft als voordeel dat het licht mooi zacht is.
En de ochtenden kouder en vochtiger, met ineens mistflarden die omhoog kwamen vanaf het grasveld.Blingbling varensHertje in de herfst setting

De Beukenlaan, het duurde lang voordat de beuken hun herfstkleuren kregen, en op dat moment waren er al twee herfststormen geweest, dus was veel blad er al vanaf gewaaid.
Maar toch, dit zijn toch wel de mooie momenten, en dat vind ik het fijne van de herfst, deze kleuren op een zonnige dag.
Doorkijkje op het VinkenveldHerfstvosRelaxed vosje met in de achtergrond natuurlijk weer de herfstkleuren, ik wacthte net zolang tot ze op deze plek ging liggen, want ik wilde die kleuren in de achtergrond.


Nieuwsgierig damhertje...
Op weg naar de uitgang, was daar ineens een hinde die een duik nam
De mooie rode blaadjes en de laatste vruchtjes van de kardinaalsmuts
De wisselvalligheid was er wel in November, en dan moet je geluk hebben dat de buien net boven de AWD langs gaan.Het leverde wel mooie spectaculaire wolkenluchten op, hier een hagelbui, die gelukkig ook overdreef.
En daar zat ineens deze vos op het pad....Wat verderop mijn eerste zaagbekeend van dit jaar, een mannetje....


Spetterende kuifeend
En dan nog even langs de pubers. De jonge vosjes, die ik in april voor het eerst fotografeerde worden groot.En gaan steeds meer op hun ouders lijken, vooral dit vosje is sprekend haar moeder
En dit mooie rekeltje heeft het nog prima naar zijn zin bij de andere jonge vosjes, en werkte ook goed mee.


Nog eentje dan omdat ie er zo mooi voor ging zitten..

Soms gaan ze gewoon precies op het juiste plekje zitten...


Vlak voor zonsondergang kon ik bij de aalscholverkolonie nog een mooie aanbeeldwolk fotograferen.

En zo wordt het alweer december, ik wacht nog op de eerste wilde zwaan, in de afgelopen jaren had ik die begin november al op de foto maar dit jaar heb ik ze nog niet gezien. December......dus meer wintergasten, rijp en misschien de eerste sneeuw? We zullen het zien.

17 opmerkingen:

 1. Heerlijke foto´s, die van de vosjes hebben weer mijn hart gestolen.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtig overzicht van de afgelopen maand Ghita, het leek vaak niet echt weer om eropuit te trekken, maar jij laat zien dat het eigenlijk altijd de moeite waard is om gewoon te gaan. Schitterende luchten heeft het je opgeleverd, maar ook heel fraaie opnamen van de vossen. Ik vind het altijd leuk te merken hoe je bijna ieder vosje daar kent en herkent, toch wel bijzonder. Een mooie blog is het geworden en met jou hoop ik ook binnenkort de eerste wilde zwanen weer te fotograferen. Ik heb ze weel al weer gehoord en zien overvliegen, maar nog geen foto's kunnen maken, ik verheug me er weer op.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ghita
  mooie foto's ja, vossen blijven toch leuk om te fotograferen ook al zijn ze tam.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. HOi Ghita,
  Wat een prachtige opnames heb je weer weten te maken in de AWD. Prachtige natuur beelden en zo ontzettend gaaf. En wat zijn je vossen opnames ook weer super. Foto's 13, 14, 26 en 27 vind ik echt te gek. Heel mooi gedaan Ghita!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Chita wat laat je weer een prachtige fotosessie van de vosjes zien het is heerlijk met je mee genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je Bas, het zijn ook erg leuke vosjes, en hele goede fotomodellen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. tante jacqueline1 december 2017 om 08:02

  Hallo Ghita,
  Prachtige foto's weer .Vooral het doorkijkje op Vinkenveld en de laatste foto. Wat grappig die hinde die door het water gaat .De vosjes hebben weer echt voor je geposeerd geweldig allemaal weer genoten van je talenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie foto's die november daar samenvatten... Ik val helemaal voor je mistflarden-foto. Zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben weer onder de indruk van je foto's en wat je allemaal hebt gezien in de AWD Ghita. Heel fraai!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Je hebt een geweldige maand beleefd, een serie om in te lijsten. hoor! Wat een geweldig mooie foto's van de vossen (foto 27 is mijn favo!!) en hertjes en super mooie landschapsfoto's van de beuken in de herfstkleuren, blingblingvarens en de schitterende wolkenluchten. Ik kon weer heerlijk meegenieten van je november beleving!
  fijn weekend en groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Het was wat behelpen in november, maar gelukkig waren er genoeg mooie momenten. Je moest dan natuurlijk wel de tijd hebben om ervan te kunnen profiteren. Jouw vosjes hebben je weer verwend. De beelden zijn opnieuw schitterend. Wilde zwanen zijn al gesignaleerd, al heb ik er zelf nog niets van gezien. Grote zaagbekken en een brilduiker heb ik inmiddels wel gezien, dus het begin is er. De mooie luchten heb ik ook gezien maar niet vastgelegd. Volgende week zal je wel zien hoe ik november heb ervaren. Jouw overzicht mag er in ieder geval zijn.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hi Ghita,

  Het was wederom een waar genot om deze wandeling te bezoeken op je blog.
  Op deze manier lijkt het net of ik de vosjes zelf zie opgroeien :-)
  Wat is het toch mooi in jouw achtertuin, en al helemaal door jouw ogen.

  Fijn weekend en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 13. many beautiful and exciting pictures of birds and animals in beautiful autumn nature, here you have had an exciting and nice trip.

  Ottar

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Ghita,
  naast je vossen en herten, mogen je landschappen er zeker ook zijn. Foto 12 is een topper; heel mooi! Spetterend kuifeendje is heel leuk. Was weer heerlijk met je meegenieten.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooie gevarieerde blog, er komt van alles langs maar de vosjes zijn nog steeds favoriet bij mij , zo mooi van kleur en de vosjes staan er prachtig op ! Maar ook bv de bling bling varen, het beukenlaantje, bomen met grondmist allemaal heel mooi om te zien, prachtig ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Weer een prachtig AWD-blog Ghita, je ziet er blijkbaar altijd wel fotografische tafereeltjes. Een paar heel fraaie herfstlandschappen maar vooral je vossenfoto's spannen weer de kroon, heel mooi vooral nr. 24 steelt mijn aandacht.

  Groeten,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita