zaterdag 29 april 2017

Amsterdamse Waterleidingduinen: maart / april

Mijn vorige AWD blog eindigde met foto's van half maart, dus daar pak ik de draad weer op. Het voorjaar is een mooie tijd, het frisse groen, de bloesem, de eerste zandhagedissen, kikkers.....misschien al wat vlinders...kortom, genoeg te zien in de Waterleidingduinen.
Een van de weinige damhertjes die ik kon fotograferen, ze zijn sinds het afschot een stuk schuwer en niet meer zo benaderbaar, daarnaast zijn er nu ook veel minder damherten te vinden. Zou zomaar kunnen dat het damhert straks een bijzondere soort is die je op de foto kan zetten, want zo makkelijk als de afgelopen jaren zijn ze niet meer te fotograferen.
Fris groene blaadjes in het bos....

BoomkleverBruine kikker...
En zo had ik begin april de eerste zandhagedis van dit jaar gevonden
Zodra de zon tevoorschijn komt achter de wolken, laten de zandhagedisjes zich ook zien, ze zoeken een plekje om zich op te warmen. Voorzichtig kwam ik dichterbij om deze macro foto te maken, van kleine afstand. Bij ene onverwachte of snelle beweging zou de hagedis schrikken en snel wegschieten naar zijn schuilplek.

En een heel klein zandhagedisjeDe eerste boomkikker, het was in april nog niet echt warm (op de eerste dagen na dan, maar toen moest ik werken), maar op zonnige momenten waren de kikkertjes toch al te zien, deze zat laag op de grond en goed verstopt tussen de bladeren.....dacht hij....want met die felgroene kleur viel hij juist op tussen het bruin.
De eerste duinviooltjes zijn er ook weer, ze blijven tot in de zomer te zien, dus ik ga nog binnenkort voor een mooiere foto.


Terwijl ik het viooltje fotografeerde viel mijn oog op iets dat daar vlakbij stond. Het morieltje, een paddenstoeltje. Wat leuk, ik had deze soort nog niet eerder gezien.
April is toch wel de maand van de bloesem, ik weet niet van welke bomen, maar het is in ieder geval prachtig. Volgende maand kunnen we weer genieten van de bloeiende meidoorn. Wat is het voorjaar toch een heerlijk seizoen.


De grote bonte specht was ook goed en vaak te zien, de spechten zijn druk bezig met het bouwen van nesten en het verjagen van concurrenten.

En zo zag ik eind maart ook in de AWD een blauwborst, na eerder die week in de Groene Jonker en de Rietputten deze vogel al heel mooi gezien te hebben. Deze zat wat ver weg, maar zijn zang was goed te horen. In april was ook de fitis weer te zien en te horen en het winterkoninkje zong uit volle borst...
WinterkoninkjeSoms werd de lucht wel heel erg dreigend, en ja...daar viel wel eens een bui uit, gelukkig konden we het goed uitkienen en zaten we op het moment van deze bui droog in de vogelhut.
Waar deze dodaars even langs kwam, verder was er weinig te zien vanuit de hut, dus toen de regen ophield, was het weer tijd om verder te gaan.


Op een andere dag in april:  Daar kwam een hagelbui aan en die kreeg ik niet veel later over mij heen, gelukkig was ik toen al bijna bij de uitgang.Maar in April waren er ook vaak van dit soort lieflijke stapelwolkjes te zien...Vanaf eind maart kwamen de vossen weer wat vaker langs, 
PortetjeMooie ogen

Nieuwsgierig


Neus in de windDe knobbelzwanen hadden ook de lentekriebels, van grote afstand kon ik de zwanen paringsdans aanschouwen.

Weer een lange blog en dan heb ik nog een selectie gemaakt. De vlinders (kleine vuurvlinder en st. Jacobsvlinder) had ik wel op de foto maar niet mooi genoeg, dus die komen hopelijk in de mei blog , net zoals de nachtegaal en misschien wel de koekoek, beide soorten hoorde ik wel eind april maar ik heb ze nog niet gezien.

14 opmerkingen:

 1. geweldig mooi Ghita zo krijg ik gewoon heimwee

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige serie. Dit doet mijn verlangen er weer naar toe te gaan weer aanwakkeren!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een lekkere AWD-serie weer. Ik ben er al veel te lang niet geweest, maar nu begint het toch weer te kriebelen. Maar ja, je kan niet overal tegelijk zijn,hè? Misschien maandag even een paar uurtjes...
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  De lente biedt inderdaad weer volop mogelijkheden om mooie plaatjes te maken. Er is genoeg te zien.
  Bruine kikkers en padden waren al actief, boomkikkers worden dat langzaam maar zeker. Hagedissen zie je op warme dagen steeds meer, en ook al mannetjes in hun mooiste kleuren. Ik lees nogal eens dat damherten minder te zien zijn en bovendien dat ze erg schuw zijn. Ik heb daar nog helemaal niets van gemerkt. De vossenplaten zijn in mijn ogen de mooiste van wat je laat zien. De beelden van de zwanen vind ik de meest bijzondere omdat je de paringsrituelen niet zo vaak ziet.
  Het blijft een mooi gebied met genoeg variatie.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om zo'n variatie aan dieren te zien. Zandhagedissen, boomkikker, blauwborst zijn bijzonder. Leuk om de verschillen te zien tussen de vossen. Heel andere portretten.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. tante Jacqueline30 april 2017 om 17:10

  Hallo Ghita,
  Wat een variatie aan foto's geweldig. Die met de donkere luchten vind ik erg mooi trouwend die van de knobbelzwanen geweldig heb weer ontzettend genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Je heb weer 'n mooie serie gemaakt, vooral het landschap en de Vos heb je erg mooi in beeld gebracht, zo ook de Hagendissen, Boomkikkers en de variatie aan vogels.
  Heb er echt van genoten, moet ook weer eens gaan.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je kunt wel zeggen dat dit een welbestede dag was. Prachtig opnieuw. Bij de foto van de aankomende hagelbui kreeg ik zin om te gaan schilderen.... Wel een uitdaging.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die vosjes, zo mooi met dit lage standpunt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie van het AWD Ghita,
  prachtige foto's en wat een soorten
  je hebt het boomkikkertje alweer gezien en
  mooie foto van de hagedisjes..
  maar de mooiste foto vind ik de foto van de bloesem..prachtig!!

  groet Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een prachtige serie foto's Ghita waarmee je de gevarieerdheid van het gebied mooi laat zien. Er zijn toch weinig plekken in Nederland waar je al deze dieren en planten zo bij elkaar kunt aantreffen. Je vossenfoto's zijn weer plaatjes. Erg mooi. De foto's van de zandhagedis en de duinviooltjes zijn zeer fraai.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita
  geweldige serie van het duingebied.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. HOi Ghita,
  Wat een prachtige foto's!! Grappig die zwemmende kikker en wat mooi is die hagedis.
  Dat winterkoninkje heb je ook super weten vast te leggen met die mooie blauwe achtergrond.
  En dan die vos op foto 21 en 22, echt geweldig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita