zaterdag 15 april 2017

De Blauwborst en meer: Groene Jonker en Rietputten

Eind maart arriveren de eerste blauwborsten weer vanuit het zuiden en zoeken hun zangposten op in de rietkragen.  Ik ging twee keer op pad om onder andere de blauwborst te fotograferen.
Op zondag 26 maart met Henk naar de Groene Jonker en op donderdag 30 maart met Conny naar de Rietputten. In beide gevallen hadden we succes met de blauwborsten, maar lieten andere vogels zich niet zo goed zien. Daarom in deze blog een hoofdrol voor dat prachtige vogeltje:
De Blauwborst


De Groene Jonker:
De zon was net op en zodra de rietkragen door de zon beschenen werden, kwam de blauwborst steeds vaker tevoorschijn om te zingen.
Eerst nog wat verlegen, verstopt in het riet...
Later op een afstandje bovenin.....En wat dichterbij. Hij begon prachtig voor ons te zingen.

Genieten
Luidkeels werd er gezongen.

Hij was in de hele omtrek te horen, maar of er een vrouwtjes blauwborst interesse had.....we weten het niet. Op een gegeven moment liet de vogel zich niet meer zien en horen en vertrokken Henk en ik naar een ander natuurgebiedje in de omgeving waar de foto oogst zo tegenviel dat ik er in deze blog niets van plaats.Een paar dagen later was het alweer een blauwborsten feestje, deze keer in de Rietputten (met Conny). Ik hoorde de zang al in de verte en zo konden we makkelijk de plek vinden waar deze blauwborst zijn territorium heeft. Telkens kwam hij op dezelfde plek terug, dus ook na een rondje door het gebied, vonden we hem weer makkelijk terug.
Tussen het riet door, lastig fotograferen.

Maar wat zat ie daar mooi, en best wel dichtbij...

En even gooide hij ook zijn prachtige staart open, mooi momentje.

 Wat verderop in een boompje, ook een zangpost waar hij geregeld terug keerde.Maar het mooiste moment was toch wel toen de vogel zingend aan kwam vliegen en plaatsnam op de hoogste rietpluim, een paar meter bij ons vandaan...
Wat zat ie daar parmantig met zijn (blauwe) borst vooruit.Een paar keer hoorde ik het geluid van baardmannetjes en heel even zagen we er eentje zitten tussen het riet,maar toen ik de camera had scherpgesteld was ie alweer weg. Hopelijk is dit gebiedje er volgend jaar nog, afgelopen winter kwam het er niet van, maar komende winter wil ik er toch wel weer gaan kijken voor die mooie baardmannetjes.

Een ander zeer aanwezig vogeltje was dit winterkoninkje. Wat kan zo'n klein vogeltje veel lawaai maken.
Er werd luid gezongen.

En het staartje ging fier omhoog.
En ook de tjiftjaf liet zich horen, de gehele dag was het niets anders dan tjiftjaftjiftjaftjiftjaf.


Twee heerlijke dagen buiten in de natuur. De lente is nu echt begonnen en dat was deze dagen te merken. Ook de eerste vlinders zagen we fladderen en de vogels zingen de hele dag door.
Ik ben heel blij met deze blauwborst foto's, en dan vind ik het ook niet erg dat ik verder niet zoveel bijzondere foto's heb gemaakt op deze dagen. Die momentjes met de zingende blauwborst waren top.

21 opmerkingen:

 1. Wat een mooie serie van de blauwborst Ghita. Ze werkten lekker mee en daar heb je heel goed gebruik van gemaakt. Al met al een serie waar je trots op kunt zijn.

  Gr. René

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ghita,
  Super mooie serie foto's van de blauwborsten Ghita, prachtig om te zien in de toppen van de riethalmen prachtig foto;s.
  Mooi blog weer !
  Gr Rob

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zijn zeker top foto's, vooral boven in de rietpluim, je bent al een goede vogel verluisteraar..

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige serie, Ghita, vooral die vanuit de Rietputten. Toch jammer dat dat zover weg is en nog veel jammerder dat ook dit stukje natuur wrsch weer moet wijken voor de bouwmaffia. want nu het zo goed lijkt te gaan met de economie zal het vast niet lang meer duren voordat daar de eerste zware machines doorheen trekken. Maar goed: jij hebt de mooie blauwborst alvast in de tas en ook de winterkoning staat er erg fraai op. Mooie achtergrond heb je daarbij.
  Ik hoop dat het andere tegenvallende gebiedje niet Waverhoek is, want daar wil ik binnenkort ook even gaan kijken. Schijnen ook wat blauwborsten te zitten.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. helaas was het tegenvallende gebied wel Waverhoek Dick, maar deze foto's zijn van eind maart, nu is het waarschijnlijk wel wat drukker daar met de vogels. Geldt ook voor de Groene Jonker.

   Verwijderen
 5. Je maakt mij jaloers ;-)))
  Wat zou ik die graag voor de lens hebben.
  Prachtig weer Ghita.
  Fijne paasdagen, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Wat een prachtvogel is die blauwborst. Je hebt hem dan ook heel mooi weten te fotograferen.
  Prachtig zo met die rietstengels en dat warme licht.
  Ook dat winterkoninkje heb je mooi te pakken. Deze druktemakertjes zijn inderdaad altijd goed te horen. In mijn tuin zitten ze ook regelmatig,

  Groetjes en fijne paasdagen,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie serie weer Ghita. Het blijven schitterende vogeltjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jonge, jonge die ging er goed voor zitten de blauwborst! Super hoor. Fijne foto's heb je kunnen maken. Het winterkoninkje staat er ook prima op tegen een prachtige achtergrond.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. tante Jacqueline16 april 2017 om 13:37

  Hallo Ghita,
  Wat een prachtige serie van de blauwborst je hebt hem wel op alle manieren kunnen fotograferen . Het winterkoninkje is trouwens ook erg mooi. Het was weer genieten van de foto's laat staan als je het geluid erbij mocht horen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een bofkont ben jij.
  Je had een echt privé concert van knappe zangers.
  Wat zal dit een genot zijn geweest om mee te maken.
  Wat ook genieten is, is dit blog lezen en bewonderen.
  Wat heb je deze vogeltjes mooi vast kunnen leggen, echt TOP.

  Fijne Pasen en groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Ghita,
  leuk dat je de blauwborsten zo volop voor de lens gekregen hebt. Mooie serie. Eerst volop zingend in de Groene Jonker en daarna lekker dichtbij op die rietpluim in de Rietputten. Heel mooi staat-ie daarop. Het winterkoninkje bracht je ook nog een concert. Ook mooie beelden.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,
  Het is je goed gelukt om een aantal fraaie platen te maken van de blauwborst. het blijft één van de aantrekkelijkste vogeltjes in het voorjaar. Mooi dat je hem ook prachtig vrij hebt kunnen zien. Een winterkoninkje op de foto krijgen is niet zo eenvoudig, ze zijn ze watervlug.
  Groetjes, Kees
  PS Verander in de eerste regel over de Groene Jonker roodborst even in blauwborst :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel mooi de serie van de Blauwborsten.
  Ik had deze ook graag willen fotograferen maar door mijn rug kan ik er nog niet lekker op uit. Jij kon er echt een paar hele fraaie foto's van maken. Echt geweldig om te zien. Ook het winterkoninkje staat er heel leuk op met zijn wijd open snavel.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie momenten met de blauwborst Ghita. Een prachtige vogel die ik pas 1 keer gezien heb (toen ik geen camera bij me had). Heel trots zo op die rietpluim. Ook het winterkoninkje heb je mooi gefotografeerd.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je moet er vroeg je bed voor uit, maar zo de blauwborst in beeld krijgen is toch fantastisch! Droomplaten zijn het! Jaloersmakend mooi! De winterkoning is ook geweldig. Ik hoor hem gewoon ;-))Ik heb van deze mooie foto's genoten.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wow! een hele serie met Blauwborsten! ik moet mijn eerste nog fotograferen ;-(
  Zeer fraaie beelden Ghita,vooral die op de rietpluim, toppie.
  Winterkoninkje mag trouwens ook zijn.
  Een serie waar je heel tevreden over mag zijn, wat zeg ik? je mag hier trots op zijn!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hai Ghita,

  Een heerlijke serie met een aantal superbeelden. Nummer 11 is voor mij de allermooiste. Leuk zoals dit parmantige vogeltje op die rietpluim staat. Super.
  Nummer 9 is zoals iedereen hem graag wilt hebben, alleen moet hij ietsje schuiner staan. Zo blijft er gelukkig altijd iets te wensen over he? Knappe serie en ook fijne platen van de winterkoning.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Какие чудесные фотографии получились!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig wat een parmantig vogeltje is de blauwborst toch en dat samen met het zacht ochtendlicht maken de foto's wel heel bijzonder ! Het winterkoninkje is ook een favoriet van me niet makkelijk om ze op de foto te krijgen want ze hippen alle kanten op, toch is het je goed gelukt ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita