zondag 29 januari 2017

Brouwersdam met een hoofdrol voor de zeehonden

Ieder jaar proberen Henk en ik een dagje naar de Brouwersdam te gaan. Eerst even de weerberichten bekijken, het getijde, de windrichting en dan......afspreken maar.Donderdag 19 januari 2017 was een prachtige rustige winterdag, volop zon en nauwelijks wind. Het was net boven nul. De rijp van een dag eerder was verdwenen, maar voor de Brouwersdam is dat helemaal niet zo erg.Het viel op het eerste gezicht een beetje tegen met de vogels. Maar wat verderop , links van de spuisluizen, zagen we toch wat....
Een groep kanoeten waarvan er eentje even wat meer vrij liep. Erg leuk dat ik de kanoetstrandloper nu ook eens goed op de foto kon zetten.

Groepje fouragerende kanoeten


En ineens vloog alles op, ik telde er 39. Nog nooit zoveel kanoeten bij elkaar gezien


Aan het einde van de middag troffen we ze nog een keer,  nu even in het warme namiddag licht, een half uurtje voordat de zon onder zou gaan.Een andere strandloper die goed vertegenwoordigd was, dat was de paarse strandloper.

En soms moet je dan even omlaag klauteren voor een mooi standpunt


Een van de weinige steenlopertjes die we zagen,die zijn hier op de Brouwersdam toch niet zoveel aanwezig als op de pier van IJmuiden. Of we hadden gewoon een dag uitgekozen dat deze soort zich niet zo liet zien. Grote afwezige was toch wel de drieteenstrandloper.......we hebben er niet één gezien.

De bonte strandlopers waren er wel, hier samen met de paarse strandloper in een ondiep plasje, op zoek naar een hapje.


Bonte strandloper
Wulp met zijn ogen dicht (maar wel moet mooie spiegeling).Het was wel een dag van mooie waarnemingen, zo kon ik de middelste zaagbek (man) van behoorlijk dichtbij fotograferen.  Ook zagen we een eidereend man, en een groepje ijseenden maar deze foto's hebben de blogselectie niet gehaald.


Deze kon nog net,de zilverplevier, voor een echt mooie foto net iets te ver weg,maar toch wel heel leuk om dit vogeltje gezien te hebben.
Bij de spuisluizen zwommen meerdere zeehonden die zo nu en dan even boven kwamen, soms met  meerdere tegelijk en soms speelden ze even samen. Maar het was lastig fotograferen, nu er een groot hek met dikke groene spijlen is geplaatst.
Aanzwemmende zeehond houdt ons goed in de gaten.


De zeehonden doken steeds onder, bij het spuien komen ook veel visjes mee dus het is dan altijd druk met zeehonden die steeds naar beneden duiken om wat te vangen. Hier had ie beet. En wat een scherpe nagels heeft ie.


Deze twee vonden elkaar wel leuk. We maakten heel erg veel foto's, ik kan gewoon niet alles plaatsen, dus dit is een kleine selectie. 


Nieuwsgierig, deze zeehond kwam even heel dichtbij de kant om te kijken wat die twee rare figuren nou aan het doen waren.....foto's maken dus. De zeehonden zorgden voor veel vermaak,  we konden daar echt wel uren naar kijken en voor mij was dit toch wel een van de mooie momenten die dag......
En de mooie dag eindigde met een prachtige zonsondergang.

Het was weer genietenEn met de kraai tegen de achtergrond van de zonsondergang sluit ik deze blog af. We hadden een paar heerlijke winterdagen in januari.Van mij had dit nog wel een paar weken aan mogen houden. Alles beter dan regen en wind en temperaturen van 10 graden.....dat is geen winter.21 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita
  een mooie serie uit brouwersdarm de laatste foto's zijn mijn favorieten.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is eigenlijk altijd genieten, daar op de Brouwersdam. Prachtige plaatjes!

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi Ghita, ben er nog nooit geweest. Geeft weer een stimulans om eens naar dit gebied te gaan.
  Groeten Cor

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Ik ben hier nog nooit geweest maar zo te zien is het wel de moeite waard! Toch nog veel strandlopers, mooie foto's waarvan ik die met scheermes en vanuit je lage standpunt een van de mooiste vind.
  De zeehonden zijn ook geweldig, vooral die met vis en de foto waar ze met zijn tweetjes op staan.
  Je eindigt met schitterende kleuren van de zonsondergang, volgens mij hadden jullie en topdag!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig allemaal! Ik val natuurlijk vooral voor je zeehondjes... Maar de vogels en de prachtige zonsondergang mogen er ook zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita,
  Een bezoek aan de Brouwersdam was duidelijk de moeite waard. Je hebt mooie waarnemingen gedaan en bovendien heb je er mooie platen aan overgehouden. De steenloper is geweldig, maar ook de andere vogels staan er prachtig op. Ook de zeehonden heb je mooi kunnen vastleggen. En dan nog een schitterende zonsondergang. Zo besluit je de dag graag.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een schitterende serie weer. Ik wilde reageren met 'wouw! Maar die staat er dus niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. tante Jacqueline30 januari 2017 om 14:22

  Hallo Ghita,

  Prachtige duidelijke foto's die zonsondergangvind ik in een woord prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita,

  Nou nou, een heerlijke Brouwersdam-blog!! Wat een mooi licht en de lopertjes staan er allemaal fantastisch op! Ik vind de foto's 6 t/m 10 met wat meer ruimte erg mooi. Ook de vlucht kanoeten zo fraai. Een middelste zaagbek dichtbij, pffft dat wil je toch! De zeehonden is ook genieten hoor, wat leuk dat ze zo dichtbij zwommen. En dan de dag als lekker toetje besluiten met de warme kleuren van zo'n zonsondergang! Super. Wat zal je genoten hebben en wat het je het allemaal mooi op foto vastgelegd.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben er nog nooit geweest, ziet er mooi uit. Daar is veel te zien en te fotograferen. Leuk de kanoeten in vlucht, de wulp is ook mooi, zou ik graag zo hebben. Grappig de zeehonden daar kun je lekker mee bezig zijn. Mooi slot de zonsondergang.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wonderful images. You are so fortunate to have shorebirds in the winter. We will not see them again until spring. Killdeer is always the earliest species to arrive and we will be looking and listening in March.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Ghita,

  Het is jammer dat het zo ver weg is, want dit is wel een fantastische locatie natuurlijk.
  Een hel;e fijne variatie en de steenloper met scheermes is wel een hele fijne. Zo zie je maar weer dat zo'n laag standpunt een foto's iets extra's geeft. Top.
  De zeehonden zijn ook zo leuk. Nog leuker wordt het wanneer ze iets anders doen, dan alleen maar boven water komen. De laatste drie foto's zijn super.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita. Leuke foto's bij de Brouwersdam. En wat een toeval die zeehonden. Wij zagen ze in Hoek van Holland en wat zijn het lieve en speelse dieren. En wat mijn voorganger René Smits ook al heeft gemeld, een laag standpunt geeft net dat extra's aan de foto's.

  Groetjes,
  Marianne en René

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel erg mooi Ghita. De Brouwersdam is ook een fijne plek om even een keer heen te gaan. Je ziet er altijd wel wat. Je strandlopers zijn heel fraai vastgelegd en de zeehonden vind ik werkelijk ontzettend leuk! Wat ik echter nog mooier vind zijn je laatste 3 foto's van de zonsondergang. Wat een prachtige en sfeervolle platen. Ik heb weer even heerlijk genoten.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Ghita,
  al je foto's zijn zo prachtig van kleur en sfeer.
  Heel erg mooi allemaal, van de eerste kanoet tot de laatste zonsondergang.
  En ja, zeehondjes zijn altijd leuk om te bekijken. Top, die foto met vis.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Ghita
  Bij de Brouwersdam is altijd wat te beleven en dat heb je wel laten zien met mooi licht.
  Je heb alles wel mooi in beeld gebracht, de laatste foto met zonsondergang en Zwarte kraai komt heel erg mooi uit.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een fijne locatie de Brouwersdam en ondanks dat het ook van hieruit een kolere eind weg is mag ik graag met enige regelmaat naar toe rijden, we combineren het vaak de Oesterdam en Yerseke waar het heerlijk mosselen eten is. Er is altijd wat te zien en ook jullie hadden zo te zien niet klagen. Jammer dat de ijseenden dan wat ver weg zaten, maar de paarse strandlopers en de kanoeten staan er prima op.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Ghita,
  Prachtige serie foto's die op de Brouwersdam heb kunnen maken.
  Mooi de steenlopertjes en de zeehonden, maar ik ben helemaal weg van de zonsondergangen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een hele mooie serie heb je weer laten zien, weer eens heel iets anders dan de Waterleidingduinen maar zeker de moeite waard, De zeehondjes zijn natuurlijk heel lief om te zien maar de zonsondergangen vind ik geweldig , wat een sfeer ! Groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een prachtige serie Ghita, de foto's zijn ook zeer sfeervol en wat een prachtig licht. De zeehonden zijn erg leuk om te zien.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een prachtig blog Ghita! Hele mooie serie, vooral die foto's van de kanoeten. Leuk dat ik je vanmiddag tegen kwam in de AWD.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita