maandag 23 januari 2017

Ruige rijp bij Lentevreugd

Woensdag 18 januari 2017......ik werd wakker, keek naar buiten en zag alle bomen helemaal wit van de rijp. Wat baalde ik enorm dat ik moest werken en ook absoluut geen vrij kon krijgen. Voor de zekerheid toch maar mijn kleine camera in mijn tas gedaan, je weet maar nooit.
Gelukkig,  na mijn taken die echt af moesten, kon ik toch een paar uurtjes eerder weg, dus om twee uur stapte ik op de fiets naar het gebiedje Lentevreugd, bij Wassenaar. Ik hoopte dat het nog even wit zou blijven om dan de konikspaarden en Schotse Hooglanders in het winterse landschap te fotograferen.Ruige rijp ontstaat wanneer de temperatuur een aantal graden beneden het vriespunt is en de luchtvochtigheid zeer hoog (mist). Deze combinatie zorgt voor het afzetten van de vochtdeeltjes (mist) tegen de bomen, planten, gras , hekwerk , alles eigenlijk. Door de wind ontstaan de naaldvormige ijskristallen die zorgen voor dat sprookjesachtige witte landschap. Het komt niet vaak voor, ik fotografeerde het eerder in 2007 en in 2009 en in mindere mate was het er in 2012.
Lentevreugd, met de bekende bomen midden in het landschap, en inderdaad......het was niet helemaal wit meer. Snel op zoek naar de grazers.
Onderweg nog wel even proberen de rijp vast te leggen, dat viel niet mee met een cameraatje die alleen een stand Automatisch heeft, niks diafragma voorkeur, niks scherpte diepte, gewoon kiekjes maken dus.Het zag er bij de bevroren plas toch wel winters uit.

Een jonge Schotse Hooglander, al voorzien van vervelende gele oorbellen.  Het witte landschap verdween langzaam onder zijn (en mijn)voeten.

Een andere hooglander stond in het groen, maar ik zag de omgeving en achtergrond nog wel in de rijp, snel een paar foto's gemaakt waarvan ik deze toch wel heel geslaagd vind.
Ik kwam net aan op het moment dat de dieren bijgevoerd werden,ze kwamen dus allemaal bij elkaar op de voerderplek, en zo heb ik dan een hooglander en een konikspaard samen.De voeder plek is niet echt de mooiste plek van het gebied, maar ik wilde toch ook de konikspaarden nog even vastleggen. En dan toch maar proberen met de automaat stand de rijp vast te leggen. Meer dan dit kon ik er niet van maken helaas....Deze vorm van rijp komt heel zelden voor , na 2012 heb ik het niet meer gezien. Ik hoop echt dat we het deze winter nog een keer krijgen, en anders wellicht weer een paar jaar wachten...Een uurtje later was ik weer bij de uitgang en stapte op mijn fiets voor de 13 kilometer terug naar huis....

Onderweg naar huis nog even wat fotostops gemaakt, want ja.....morgen is alles weer weg...


Mooie wolken boven de berijpte bomen groep.

Ruige rijp aan het prikkeldraad.
Van mij mag deze winter nog even zo doorgaan. 
Koude nachten, mist en overdag ook rond het vriespunt, wie weet mogen we dit dan nog een keer meemaken deze winter, en dan liefst op een dag dat ik niet hoef te werken.


26 opmerkingen:

 1. Hoi Ghita,
  Je hebt je kansen toch goed gegrepen al was het dan niet met de camera die je wilde. De rijp heb je echt wel mooi kunnen vastleggen. 's Morgens vond ik het nog erg grijs, 's middags was het inderdaad aantrekkelijk weer om van alles vast te leggen. Wees maar blij dat je nog de kans gekregen hebt om eerder weg te gaan. Je hebt in ieder geval een mooie serie kunnen maken.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita
  die dag heb je toch maar mooi te pakken met die rijp het zijn ook wel heele mooie foto's geworden.
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie winterse plaatjes toch Ghita. Kleine kamera werkt prima en verder hangt het er van af wie de kamera bedient.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita, fraaie serie van het winterse gebeuren!

  gr louis

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtige serie foto´s, het was genieten!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Misschien dan geen fotografische hoogstandjes, soms is gewoon sfeerproeven ook lekker en dat heb je duidelijk gedaan.Je hebt er ook een mooi plekje voor uitgezocht. Want mooi was het zeker en dan zeggen ze nog dat we geen winters meer hebben. Best dapper trouwens, met die kou 13 km heen en weer terug fietsen. 4 km naar de AWD vind ik wel genoeg.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige foto's Ghita! en foto 13, daar ben ik helemaal weg van!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Helemaal niet verkeerd, dat kleine cameraatje, Ghita.
  Je hebt de witte winterwereld er mooi mee kunnen vastleggen.
  Ook ik vind foto 13 top, met die prachtige lucht.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bofkont dat je een paar uurtjes vrij kon krijgen. Je hebt een paar mooie foto's gemaakt. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat was het mooi hè! Fijn dat je nog even vrij kon krijgen die dag. Mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fantastisch, wat is dit mooi.
  Vanaf nu hoef jij de deur niet meer uit voor je kerstkaarten want deze zullen een aanwinst zijn in elke kaarten shop.
  Dikke complimenten.

  LG, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een prachtige dag was het he? Je hebt de sfeer mooi te pakken gekregen echt genieten is het dan. Wie weet komt het nog een keer, de winter begint pas.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een prachtige dag die prachtige foto's heeft opgeleverd. De foto's van de ruige rijp zijn echt top, maar ook de andere beelden geven goed de sfeer van die dag aan!

  groeten, Hanry

  BeantwoordenVerwijderen
 14. toppie in een woordt gr carin

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Prachtige beelden van het winterlandschap, ik vind het altijd heel mooi om te zien, jammer dat het maar zo weinig voorkomt.
  De foto's met de ruige rijp vind ik echt schitterend, zo slecht is die camera toch niet hoor.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Prachtige Sfeerbeelden Ghita!
  Wat blijft het toch een prachtig natuurverschijnsel als alles vol zit met rijp. Echt prachtig om te zien. Helaas hebben we veel te weinig van zulke momenten, jij hebt er in ieder geval toch nog heel mooi gebruik van gemaakt.


  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,
  Zeer mooie foto's!! Ondanks het grauwe, koude heb je fantastische foto's weten te maken. Mooi dat dikke rijp. En wat een mooie kleuren met die hooglander. Foto's 3 en 7 zijn mijn favorieten, prachtig!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Ghita, ook jij hebt er toch nog van kunnen genieten, al is het dan niet helemaal zoals je gewild had. 's Morgens vroeg was het heel mistig en grauw, een beetje zon is dan best welkom. Je hebt in ieder geval nog heel mooie foto's kunnen maken en die wolkenlucht boven de donkere en witte bomen en het berijpte veld is prachtig!! Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wow, wat is dat mooi met al dat rijp, hier bijna niet gezien.
  Prachtige serie Ghita.
  Fijn weekend, groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Echt onwijs gaaf Ghita! Die eerste foto is werkelijk prachtig om te zien.
  Maar goed dat je je kleine camera mee had zo kon je toch nog foto's maken hiervan.
  Ik heb helemaal geen foto's van de rijp (ook geen vrij kunnen krijgen maar er ook niet uit kunnen). Wat je hier laat zien is echt zo mooi. De schotse hooglanders zijn heel mooi om te zien. Ik hou van deze witte wereld.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 21. O ja, dit was zo's prachtige dag.... waarop ik helaas ook moest werken ;-(
  Lekker dat jij er wel nog eventjes van kon genieten, ik geniet graag even met je mee!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 22. tante Jacqueline30 januari 2017 om 14:25

  Hallo Ghita,
  Wat een geweldig mooie foto's . Heerlijk dat je er toch even van kon en mocht genieten en op welk toestel maakt niets uit. Ze zijn geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Ghita
  Wauw, wat 'n mooie opnames heb je gemaakt van 'n winters landschap met rijp, dat is echt genieten als je dat op de plaat kan zetten.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 24. These icy, snowy landscapes remind me of home!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ondanks het kleine cameraatje toch een mooie serie Ghita. Bijzonder verschijnsel inderdaad die rijp, het geeft het landschap een nog koudere uitstraling. Ik vind de nrs. 1 en 5 de mooiste.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Maar goed dat je de camera had meegenomen , je hebt er prachtige plaatjes mee geschoten ! Je hebt de rijp heel mooi op de plaat gezet, het konikspaard met de grazer is voor mij favoriet, ze staan er zo vertrouwd met elkaar op echt leuk en mooi om te zien, groetjes Adria

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita