zaterdag 11 juli 2015

ijsvogels

 Ijsvogels goed fotograferen, dat staat nog steeds op mijn wensenlijstje, en kan bijna niet zonder een schuiltentje of een bezoekje aan een vogelhut. Gelukkig kon ik samen met Miranda 2 keer een ochtend plaatsnemen in een vogelhut, speciaal voor de ijsvogels die daar broeden, en konden we op deze dagen ( 19 juni en 15 juli) mooie foto's maken, ondanks de mindere weersomstandigheden op beide dagen.


Deze jonge ijsvogel was op zijn hoede, de ouder ijsvogels jagen de jongen van het vorige broedsel namelijk weg.Lastig belichten, door de witte lucht is het water ook licht en moest ik flink overbelichten om de vogel toch een beetje goed erop te krijgen. Dan was de tak aan de rechterkant van de hut toch een betere plek. En soms zitten de lichtomstandigheden heel eventjes mee en gaat de ISO omlaag, meteen een betere foto. Dit is het vrouwtje, zij liets zich regelmatig zien. Het mannetje bleef wat meer op de achtergrond.

 Maar kwam ook af en toe even langs.

In juni waren de jongen van de eerste leg uitgevlogen, in juli waren er weer nieuwe jongen.....en werd er veel vis gevangen.


 Dit is een jong van de eerste leg, de pootjes zijn nog niet zo fel oranje en de snavel is wat korter dan van een volwassen ijsvogel De volwassen vogels vinden de jongen van het eerste nest niet leuk meer, ze zijn niet meer welkom op de takken en worden verjaagd.  Het vrouwtje heeft hier een grote vis te pakken voor de jongen die op dat moment ongeveer een week oud waren. Ook de achterkant is mooi Het was genieten, iedere keer waneer een van de ijsvogels op de stok plaatsnam. En soms werd er gewoon even voor ons geposeerd, zelfs in de regen die aardig lang door bleef miezeren, gelukkig zaten wij droog in de comfortabele hut.


 Wanneer de vogels met een visje op de stok landde had je ongeveer 1 seconde de tijd om een foto te maken, vogel met vis verdween namelijk direct in de nestingang om de jongen te voeren. Maar zonder vis, wilden ze wat langer zitten, en zaten ze ook nog stil, erg fijn als je door het grijze weer heel lange sluitertijden hebt (om niet al te hoog te gaan met de ISO, wat de foto niet ten goede komt). Braakbal. Deze ijsvogel deed regelmatig haar snavel open, ik dacht eerst dat ze geeuwde maar we werden geattendeerd dat er een braakbal dwars zat, en dan is het wachten en op het juiste moment afdrukken. nogmaals met een visje.
Rond half 12 werd het rustiger en na een half uur wachten zonder ijsvogelbezoek besloten we op te stappen.
Camera was al bijna ingepakt toen deze dame verscheen.
Dus snel een foto gemaakt, uit de hand.....een mooie afsluiter van een geslaagde dag, die ondanks al het gemiezer wat mij betreft niet in het water is gevallen. Blijft nog een wens over......visoverdracht tussen man en vrouw en een paring goed vastleggen. Wie weet gaan ze nog voor een derde ronde.

De derde ronde.....

 Eindelijk een zonnige dag, maar het licht is al snel te hard... verlegen ijsvogel

 Shit happens

 samen...

 met rivierkreeftje

 met een grote vis

In de ochtend kwam er ook nog een leuke andere vogel voorbij de hut zwemmen...

dodaars

Een lange blog....met veel ijsvogel foto's, maar wel een paar onvergetelijke momenten!

3 opmerkingen:

 1. Gratulation zu dieser tollen Bilderserie
  GrĂ¼sse Frank

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige ijsvogelserie Ghita, kun je trots op zijn! En ik ben nogal gek op dodaars, dus een mooi toetje! Groet, Rineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige ijsvogelserie Ghita, kun je trots op zijn! En ik ben nogal gek op dodaars, dus een mooi toetje! Groet, Rineke

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita