dinsdag 3 juni 2014

Arkemheen: op de palen

De blog met foto's van een mooie middag Arkemheen

Typ in Google de zoekopdracht "grutto op paaltje"en je hebt 162.000 hits. Echt origineel is zo'n foto dus niet. Maar toch wilde ik die middag in de Arkemheenpolder beslist een foto van een grutto op een paaltje. Samen met Henk en Cees reden we die middag door de polder, Cees kent het gebied goed en weet de beste plekjes te vinden.
Al meteen bij het stoomgemaal Hertog Reijnout had ik mijn grutto-op-paaltje. Het gras stond erg hoog, dus het paaltje was bijna niet meer te zien.

 Grutto-op-hekje, een variant op de bekende grutto op paaltjes foto. Helaas kun je vanuit de auto niet altijd het mooiste standpunt innemen.

.

 Hier kwam het avondzonnetje er even bij, de grutto is prachtig, wat een kleuren, maar ja, het hek waar ie op zit is natuurlijk oerlelijk. Tja je kan niet alles hebben. En al zitten ze voor je klaar: grutto-op-paaltje/hekje-fotografie is nog niet zo makkelijk.

 Wat een muggen. Deze grutto bleef rustig staan, als een mug te dichtbij zijn snavel kwam was het ....HAP....weg mug.

 De andere paalzitter, of beter gezegd paal staander, was de tureluur. Deze stond heel ontspannen op 1 poot. Zelfs een beetje saai, want hij bleef maar staan en sloot zelfs af en toe zijn ogen.

 Heel even kwam het tweede pootje erbij, maar al snel ging ie weer door met het wereldrecord op 1 poot staan.

 Er was concurrentie, deze tureluur hield het nog langer vol op 1 poot.

 We gaan verder en komen weer een paalzitter tegen, de boerenzwaluw.

 En nog maar eentje, ander plekje in de polder, ander paaltje. Hier scheen het zonnetje nog uitbundig.

Jonge grutto. En dit is dus de aanleiding van al die grutto's op paaltjes. Vaak gaat van het echtpaar een grutto op de paal, terwijl de ander het kleine spul in de gaten houdt. Bij gevaar gaat de grutto op paal tekeer, soms vallen ze zelfs auto's aan, of fietsers. Als er gevaar om de grond is, vliegen de grutto's en tureluurs massaal op, luid roepend en proberen door aanvallen naar beneden de boosdoener (vos, hermelijn) te verjagen. Bij gevaar vanuit de lucht schromen ze ook niet om het gevaar aan te vallen, alles over voor het kleine grut.

Een al wat oudere kievitpul, kieviten zaten er wel in de polder, maar niet op mooie plekken, de kieviten doen niet mee aan het paal- en hekzitten, zij blijven in het gras bij de pullen en vliegen soms boos op. Ook kieviten kunnen bij gevaar uitvallen doen naar mensen die toevallig te dicht bij de kleintjes komen.

Ook de ekster liet zich mooi zien en hij wilde meedoen met het paal / hek zit feestje, dus hij nam maar plaats op een wegversperrings hek.

En het visdiefje deed ook mee aan het paalzitten. Dichterbij komen lukte niet, dit was een heel schuw visdiefje.

Futenpaartje met jongen, dit blijft mooi om te zien. De zon was inmiddels echt achter de wolken verdwenen en maakte het fotograferen toch wel lastiger.

In het avondlicht, een andere fuut met een jong op haar rug.

het steigertje bij het gemaal.
Het zag eruit alsof het zwaar bewolkt
zou worden. Hadden we maar gewacht,
de zonsondergang was die avond prachtig.
maar toen was ik al thuis....... 
En zo eindigde een heerlijke middag in de Arkemheenpolder. Het was weer gezellig met Henk en Cees, we hebben veel leuke momenten gehad met de paalzitters. Alleen de witte kwikstaart heb ik niet goed op de foto gekregen, dus die ontbreekt helaas in deze blog, maar ik kan wel zeggen, ook de witte kwikstaart kan heel goed paalzitten.

4 opmerkingen:

 1. Wat een geweldige serie Ghita.
  Ik vind de Grutto met de vliegjes echt helemaal geweldig, zonder de andere foto's te kort te doen.
  Jammer dat de kwikstaart niet is gelukt, maar misschien krijg je die kans nog een keer.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat heb ik een hoop gemist door omstandigheden !!
  Dat haal ik nooit meer in helaas maar genoten heb ik hoor !
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is weer genieten met de Grutto's. Jij hebt ze ook met vliegjes zag ik wel en ik heb die ook geplaatst. Jij hebt ook nog kleine grutto's en dat vind ik echt superleuk. Ik heb die nog niet gezien.Wel kluutjes en scholekstertjes maar geen kleine gruto'. Ook je Tureluur staat er heel mooi op en wat gaaf die zwaluw!!!
  Echt en blog met een hoog ohhhh gehalte.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita