zaterdag 28 juni 2014

Workshop Macrofotografie: Flowing Creativity

Al een tijd lang keek ik met bewondering naar de dromerige foto's van Andrea Gulickx , dat wilde ik ook. Natuurlijk probeerde ik zelf al het een en ander maar toen ik op haar site de workshop Macrofotografie voor gevorderden: Flowing Creativity zag staan, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het verdiepen van je creativiteit en fotograferen vanuit je gevoel. Dat sprak mij enorm aan. Samen met Conny ben ik op 31 mei naar deze workshop geweest.
Na een ochtend met zeer leerzame theorie en veel voorbeelden, gingen we  'smiddags zelf aan de slag. En ik moet zeggen, het viel niet mee. De theorie was helder en duidelijk, maar het toepassen van deze tools in de praktijk was nog best lastig. Zo had ik na een dagje workshoppen toch niet zo heel veel foto's waar ik tevreden mee was. Hier de foto's die er wel mee door konden.
Op zoek naar het licht, kijkend door de lens net zolang draaien en bewegen tot je het ziet, die mooie bokeh in de achtergrond. Het licht was nogal hard die dag, voor dit soort foto's hoeft het niet super zonnig te zijn, maar er moet wel genoeg licht zijn.
Ook met een telelens (of in mijn geval de zoomlens van mijn bridge camera) kun je leuke sfeervolle plaatjes schieten.

En nog wat verder ingezoomd om een zachte, wazige achtergrond te krijgen. Ik betrapte mijzelf hier erop dat ik even mijn eigen ding deed en de tips van Andrea vergat, de bloemen stonden in de zon, gelukkig valt het niet zo op hier, maar het licht wordt al snel hard als je je onderwerp in de zon fotografeerd.
Even mijn eigen creativiteit erop losgelaten. Een paardenbloem pluisbol, helemaal vol. De foto van de gehele bloem vond ik heel slecht, die kwam direct in de prullenbak, maar toen ik steeds verder inzoomde, kreeg ik dit beeld in mijn lens, en dit vond ik wel erg mooi.
Mijn beste foto van die dag, het lukte mij ook maar 1 keer om het zo te krijgen, een paar centimeter verschuiven en het is weg, en vind het beeld dan nog maar eens terug. Hier kreeg ik goede tips van Andrea met betrekking tot handmatig scherpstellen. Ik vind dat ontzettend lastig op mijn camera, vooral omdat ik ook geen waarschuwingspiepje krijg, zoals bij de autofocus, als het niet scherp is, dan is het een kwestie van heel goed kijken en vooral niet meer bewegen als je het goede beeld hebt.
Toch ook weer een beessie, ik kan het niet laten
Nadat we een tijdje in het bos hadden gefotografeerd, verplaatsten wij ons naar de prachtige nabij gelegen kasteeltuin. De zon scheen soms fel, dus het is af en toe wat hard. Hier een detail van de stamper van een bloem waarvan ik de naam niet weet.
Als je op zo'n zonnige dag toch je onderwerp in de schaduw wil hebben, is een wit parapluutje erg handig. Hier hield Andrea het parapluutje op en kon ik weer even spelen met scherpte diepte.
Een hele leuke en leerzame workshop, natuurlijk kan ik niet in 1 middag ook zulke mooie dromerige foto's maken, daar is nog wel wat oefening voor nodig, en dat wil ik zeker de komende tijd gaan doen. Want macrofotografie is gewoon ontzettend leuk om te doen. Andrea bedankt voor deze dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita