vrijdag 23 november 2012

Een uiltje knappen

Iedereen kent de uitdrukking wel:"Ëen uitje knappen" voor een middag dutje doen. In het Van Dale Groot uitdrukkingen boek staat ook dat de uitdrukking met een echte uil te maken heeft. Uilen zijn nachtdieren en slapen overdag, dat verklaard de betekenis een middagdutje doen.
Afgelopen week was ik op bezoek bij Marjon en in haar woonplaats hebben een groepje Ransuilen een roestplek. Zo'n roestplek is dus de plek waar de uitjes hun uiltjes knappen. Ja dat konden ze wel, er werd wat afgedut deze middag.

De lucht was strakblauw, de zon scheen en de uilen zaten er rustig bij. Af en toe gingen even de oogjes open.
Deze knipoogde zelfs even naar me.

Wat zijn het toch mooie dieren.
De ransuil is te herkennen aan de oorpluimen en de kleine veertjes rond het kopje. De ransuil is actief in de schemering en 's nachts en jaagt dan in open terrein op kleine vogels of muizen. Overdag slaapt de uil in een boom, meestal dichtbij de stam.  De ransuil overwintert in groepen, vaak in parken of op begraafplaatsen. Vaak overwinteren ze jaren achtereen op dezelfde plek. Deze groep was vorig jaar op precies dezelfde plek te vinden als waar ik ze nu heb gefotografeerd.


Deze uil zat heel dicht tegen de stam en was bijna niet te zien. Als je niet weet dat de uilen er zitten, dan zie je ze haast niet. Nu de blaadjes bijna allemaal van de bomen zijn gewaaid zijn ze wel stukken beter te zien. Fotograferen viel trouwens nog niet mee, vaak zaten er toch takken en de laatste blaadjes in de weg.

En zo zitten ze dan in de boom. De hele dag,  meesstal met gesloten ogen en een beetje in elkaar gedoken. De uilen die wij fotografeerden om half 12 smorgens, zaten smiddags om 2 uur, toen we er weer waren, nog steeds exact op dezelfde plek.

"Kiekeboe, ik zie jou heus wel hoor" lijkt dit uiltje te denken.

twee naast elkaar, eentje houdt ons in de gaten, de ander keert ons de rug toe en wil beslist niet op de foto.


"En denk eraan: Oogjes dicht en snaveltjes toe....slaap lekker"
Behalve de prachtige ransuilen hebben we in het nabijgelegen "Libellebos"(heeft niets met de insekten te maken maar alles met een damesblad) nog een grote bonte specht op de foto gezet.

De lucht was echt zo blauw, en bij voldoende licht kan ik zelfs op grote afstand met maximale zoom een goede foto maken.

Mevrouw halsband parkiet, zat stilletjes op een tak.
 
En aan de andere kant zat meneer halsbandparkiet. Het is op deze foto niet te zien, maar het mannetje heeft een band om de hals, vandaar de naam.....hm, waarom hebben ze nou zo'n lange staart, ik had dus niet een foto waar een hele staart op staat, :-)

En nog even en close up van mevrouw, helaas zat er een schaduw van een tak een beetje storend in de weg....nee ik klaag niet, de zon scheen uitbundig en dan heb je ook last van overbelichte plekken en harde schaduwen.
Maar dat mocht de pret niet drukken, het was een hele leuke dag en ik heb nu eindelijk ook de ransuilen gezien en mooi op de foto gezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita