zondag 1 juli 2012

Laarzenpad Naardermeer


Op de tot nu toe warmste dag van het jaar maakte ik met Odette een wandeling langs een stukje Naardermeer. De laarzenpad wandeling is 6.5 kilometer. Niet al te lang dus mooi de tijd om op mooie plekjes wat langer rond te kijken of te fotograferen.
Rondom het Naardermeer heeft Natuurmonumenten een route van 19 km uitgezet. Deze wil ik nog een keertje gaan doen, in het vroege voorjaar.
Deze dag liepen we het laarzenpad, het zuidelijke deel van de lange route. Onderweg kom je twee uitkijkpunten tegen om vogels te observeren.
Helaas waren er op de plassen nauwelijks vogels, alleen veel ganzen en één grote zilverreiger die behoorlijk ver weg stond.


De flora in het gebied is prachtig. Zeker in de meer open delen van de route,  was veel te zien. Het eerste deel van de wandeling ging voornamelijk door bos, de paden zijn heel erg nat, maar Natuurmonumenten heeft op een groot deel van de route loopplanken neergelegd, maar ook die kunnen bij nat weer glad worden.
Rietorchis
Op weg naar de vogelobservatie hut, kwamen we deze zonnedauw tegen. Er stond best veel zonnedauw, maar deze was redelijk dichtbij het pad. Verderop was het veel te drassig.
Grauwe ganzen in het weiland.

Een stukje verderop..op een hekje, zat een jonge boerenzwaluw. Yess....dit stond nog op mijn wensenlijstje, boerenzwaluwen op een hekje of draadje. Dit was er dan maar eentje, maar het beestje bleef mooi voor ons zitten.
Honger...
Prachtig om dit beestje eens van dichtbij te kunnen bekijken.
Een stukje verderop dacht deze koe zich achter de bloemetjes te kunnen verstoppen. Betrapt en zo kwam ze toch nog op de foto.
In de vele slootjes en waterpartijen op de route waren mooie waterlelies te zien. Maar allemaal op minder fotogenieke plekjes. Deze lag nog op een aardige plek, zodat wij even plat op de vlonder konden liggen om de foto's te maken (brrr, er liepen ook mieren op de vlonder en zelfs die kleintjes kunnen steken).
Na zo'n 3,5 uur waren we terug bij het startpunt. Het was ondertussen zo klef warm geworden dat we besloten lekker naar huis te gaan. We hadden een leuke wandeling achter de rug. Ik had wel meer riet en water verwacht, maar het is zeker een mooie wandeling m nog eens wat vroeger in het jaar te doen. Drassig is het wel, maar met goede wandelschoenen gaat het ook prima.


6 opmerkingen:

 1. Leuk en erg mooi Ghita ik heb de boerenzwaluw juist ook vorige week op de foto gezet maar ik vind die van jouw zo mooi omdat de achtergrond zo gaaf is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldige foto van deze jonge boerenzwaluw.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik loop mijn rondje ook al in de haven om ze op te wachten, de kleine boeren jongens, wat heb je deze er leuk op weten te krijgen, dat zijn de cadeautjes tijdens een wandeling. Heel leuk om jullie ervaring te lezen van het Laarzenpad. Altijd gezellig omdat zo met z'n tweetjes te doen...

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita....

  mooie opnames heb je van de zwaluw...
  erg knap, ze zijn zo druk en bewegelijk,
  heerlijke wandeling en dan ook nog met iemand die de
  zelfde hobby deelt als jij..gezellig!!
  prima opnames heb je gemaakt tijdens je wandeling..

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het was weer een mooie serie!
  gezellig om dit zo samen te doen, en wat staat de Zwaluw er prachtig op,
  zijn houding is zo sprekend! Groetjes Cristien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook dit is weer een heel mooi blog Ghita. Ik zag hier ook de zonnedauw
  en wat ik helemaal leuk vond was de jonge boerenzwaluw! Toen ik de foto hierboven
  had al zoiets van wow...... en ja hoor, verderop nog meer van dit jong. Echt top dat je die kon flipsen. Was weer even genieten.

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita