vrijdag 31 maart 2023

Amsterdamse Waterleidingduinen: Voorjaar?

Het voorjaar / lente is nog ver te zoeken. Het lijkt wel of de herfst gewoon doorgaat met waar het in oktober mee begon, regen en wind...... De winter werd op een paar speldenprikjes na al overgeslagen en van aangenaam voorjaarsweer is nog nauwelijks sprake geweest.

Mede door familieomstandigheden, ben ik ik afgelopen maanden veel minder in de AWD geweest als voorgaande jaren. Daar komen nog de OV stakingen bij, en het slechte weer op mijn vrije dagen. Ik heb mij menig werkdag zitten verbijten als ik naar buiten keek en ik zo'n drukke dag had dat zelfs een wandeling tussen door er niet in zat. En dan was het eindelijk een vrije dag....storm, regen...... 

Januari: een van de weinige keren dat het met zonsondergang niet helemaal dicht was getrokken.
Een silhouhert is altijd leuk.


Toch heb ik mij de dagen in de duinen wel vermaakt, vooral veel gewandeld en wat minder gefotografeerd. Hier langs een van de kanaaltjes hebben ze natuurvriendelijke oevers aangelegd, een soort zandstrandjes, waar ook wel eens vogels zitten, als het rustig genoeg is.


Nieuwsgierige knobbelzwaan.


Brilduiker man. Dit jaar waren de wilde zwanen al begin februari vertrokken, althans.....ik heb ze na eind januari niet meer gezien. Van de wintergasten had ik de brilduikers nog niet vastgelegd.


Wat later in februari was er nog een groepje brilduikers, mannetjes en vrouwtjes. Maar ook dit was weer een dag met veel wind, en ik heb daar eerlijk gezegd een enorme hekel aan, zowel om te fotograferen of om te wandelen vind ik het niet fijn.


Als die wind om mijn oren raast, wordt ik zelf ook onrustig, ik hoor de geluiden van de duinen niet meer zo goed en met een beetje pech kan ik mijn camera niet eens stilhouden. Geef mij dan maar een ietswat mistige dag. En dan zo'n koppeltje zwanen.....dat serene sfeertje, dat heb ik nodig om mijn hoofd leeg te maken. En ik kan hier dan ook zo een half uur zitten.


En ik wordt nog steeds blij als ik zo'n mooie damhertman op de heuvel zie. Het worden er steeds minder, dat merk ik echt wel, en ze worden schuwer door het afschot. Maar er zijn mensen die nog steeds vinden dat het er veel te veel zijn.....Als de wintergasten vertrekken is het een beetje komkommertijd in de duinen, de zomergasten zijn er nog niet, het is nog allemaal wat kaal en dor..... Maar de bosvogeltjes zijn er wel. En die werken soms heel goed mee.
De niet zo schuwe kool en pimpelmees waren gewillige modellen, daar hoef ik niet voor naar een fotohut. Jammer dat er nog geen eekhoorntje zich laat zien (al is hij in het bos wel een paar keer gespot), dan was het helemaal een feestje. 


De vossen laten zich in de wintermaanden niet vaak zien. Ik was blij met deze foto van een rekel in wintervacht. Een gelukje, want het zien van een vos in de AWD is niet meer zo'n zekerheid als een paar jaar geleden.


De grote bonte specht, vrouwtje. Op de foto kun je het niet zien, maar deze vogel had geen rode achterkant op haar kop.  Ze zat redelijk hoog in een kale boom, en het licht was lastig, maar toch een mooi momentje vast kunnen leggen.

Ik zit graag op een mooi plekje mijn broodje te eten en hoop dat altijd dat er nog een leuk diertje voorbij komt. Dit keer zag ik links van mij wat bewegen. Broodje ging weer in de tas en ik ging heel stil zitten.  En daar was ineens dat schattige woelmuisje


Zezat best stil...bijzonder want meestal zijn ze supersnel weer weg.  Heel langzaam richte ik mijn camera, die gelukkig met afdrukken nauwelijks geluid maakt. Ze bleef zitten kijken..... Ik maakte een zacht geluidje, toen kon ik deze blik vangen.  Zo leuk.
Ik zat daar in mijn eentje, meer dan een uur met een muisje en een paar vogeltjes...
Maar voor mij is dat de ultieme ontspanning.


Half maart kwam ik een ander vosje tegen...... ze kwam aanlopen, even nieuwsgierig kijken....hallo daar....

En ze vervolgde haar weg. En ik ook....richting de uitgang.
Het zonnetje van die ochtend was verdwenen, de wind trok aan en de dag eindige weer even grijs als vele andere dagen dit voorjaar.

De eerste maanden van 2023 vielen wat tegen op fotografie gebied (niet alleen in de duinen, ook in de omgeving van Leiden liep het allemaal niet naar wens: OV en het weer waren vaak spelbrekers). April staat voor de deur en met mei zijn dat mijn favoriete maanden, zowel wat fotografie kansen als wat het weer betreft....dus wie weet  ga ik de komende tijd weer wat vaker op pad, en kan ik mijn wensenlijstje afvinken voor de komende maanden.

18 opmerkingen:

 1. Je hebt toch nog een paar mooie ontmoetingen gehad Ghita, het muisje is wel heel schattig, en ook heel leuk omdat je die niet zo vaak zo mooi kunt fotograferen. Laten we hopen dat de maand april wat beter wordt wat betreft het weer en dat er weer veel mooie fotomomentjes volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt ondanks het slechte weer toch best veel mooie foto's kunnen maken.
  Zo leuk dat het muisje even kwam kijken, ik hoop echt dat de maand april meer mooi weer in petto heeft, tot nu toe is het waardeloos.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig mooi wat heb je de ontmoeting met het muisje prachtig in beeld weten te brengen,dat springt er voor mij echt uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer prachtig geschreven Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch weer hele mooie foto's hoor. Ik wens je meer rust en mooier weer toe voor de maand april

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke blog, prachtige foto's. Groet Peter (Boeksz)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Ghita.
  Ook al was het weer wat minder.
  Je foto's zijn er niet minder mooi om.
  Mooi om te zien allemaal.
  Prachtige natuur heb je daar.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie foto’s en prachtig geschreven 👌🏻😊!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Ghita
  dit is weer een prachtige serie foto's uit de awd,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Als je de dagen met mooi weer moet werken, dan snap ik wel dat je minder goed aan je trekken kunt komen in de natuur. Als ik het zelf bekijk wat ik tegen gekomen ben, dan lijkt het nogal mee te vallen. De ene dag is weliswaar de andere niet, want ook met mooi weer bleef het soms opmerkelijk rustig. Maart is daar bij mij ook een voorbeeld van. Het merkt het direct als er weer meer zon is en als het warmer wordt. Kwikstaarten, roodborsttapuiten, kleine pleviertjes en kieviten laten zich weer zien in het duingebied. Zangvogeltjes laten zich weer horen. Je kijkt er zoals zo veel mensen duidelijk naar uit.
  Zo'n ontmoeting met een muisje is altijd leuk, mij overkwam dat vorig jaar (wel wat korter dan jij).
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Ghita, ja dat weer was niet je van het maar met die vele regens was dat voor de natuur wel welkom. Het grondwaterpeil is nu weer op niveau en laten we hopen dat als de zomer weer zo heet wordt de watervooraad er voor zorgt dat de bossen, plassen, vennen en waterwegen niet weer droog komen te staan. In elk geval denk ik dat in april en mei het groen en bloemen uitbundig zullen zijn na al die regen. Dat is weer goed voor insecten, vlinders, vogels en zoogdieren. In elk geval heb je onddanks dat slechte weer mooie platen kunnen maken en ja de vos is weer mijn favoriet.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het toch gaaf om weer eens met je mee te wandelen door de AWD en middels jouw foto's de dieren die daar leven weer eens te zien. Al je foto's zijn prachtig maar die van het muisje zijn echt geweldig!

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ondanks dat het voorjaar het liet afweten, kan je hier toch een mooi blog laten zien. Toch ook weer een paar vosjes op de plaat. Een ontmoeting met zo'n schattig woelmuisje heb je niet zo vaak. De tweede foto daarvan is echt een topper. Leuk om weer even met je mee te kijken in de AWD.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor je passie en inzicht in dit onderwerp

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Ghita,

  Net als jij had ook ik last van het prutweer. Was het een keer mooi weer, dan moest ik werken en vice versa. Maar ja, je hebt het helaas niet in de hand he. Mooi groepje brilduikers en alles bij elkaar heb je toch wel mooie foto's kunnen maken van de wintergasten. Vooral die wilde zwanen had je er prachtig opstaan. Ik ben toch wel benieuwd waarom die vossen zich minder laten zien. Waarschijnlijk komen er zoveel nieuwsgierige mensen op de vossen af, dat ze het zat worden. Dat kan ik mij ook wel heel goed voorstellen. Het is inderdaad heerlijk om gewoon ergens te gaan zitten en de dieren op je af te laten komen. Mooie foto's van de woelmuis. Veel plezier de komende tijd met de natuur in het voorjaar. Hoop ook dat je wat mooie foto's van eekhoorns kunt maken tijdens je vakantie.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita