zaterdag 30 juli 2022

Amsterdamse Waterleidingduinen zomervaria

 Mijn laatste blog met foto's uit de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) , los van de Special over de jonge vosjes, dateert van eind mei. Dus het is weer tijd voor een AWD blog. Maar ja, minder bloggen betekent wel....meer foto's en nog strenger selecteren.  


 Dus deze blog gaat weer even terug naar waar de vogige eindigde...de maand mei. Met april wel mijn favoriete maand. Juni heeft ook nog wel wat, maar dan komen de echte zomer maanden en kan ik zeggen dat ik eigenlijk alleen de vlinders leuk vind aan deze periode. Die ga ik dus aan het einde van de zomer een keer apart aandacht geven. Nu probeer ik de veelzijdigheid van de AWD te laten zien.De gevlekte witsnuitlibel. Een soort die een paar jaar geleden nog niet voorkwam in het gebied. Ik heb ze in mei en juni meerdere keren gezien. Prachtige libel. Nu ben ik niet zo'n libellen kenner dus of dit een maannetje of vrouwtje is weet ik niet. 


Eindelijk een boomkikker gevonden. Het is steeds lastiger om ze te vinden. Deze zat wat meer vrij.  De zandhagedis is er ook nog volop in mei, met de mannetjes in hun groene kleur. Na deze maand verleg ik mijn fotografie focus meer richting vlinders en libellen. Het gebied is groot, er is veel te zien, maar wel op verschillende plekken, dus soms zijn het best afstanden die ik af moet leggen.


En rosse woelmuis, ook leuk om tegen te komen.En het icarusblauwtje, eind mei zijn die mooie kleine vlindertjes weer te zien. Deze zat zo mooi in het avondlicht. Dit is de eerste generatie van deze blauwtjes. In juni zijn ze even weg, maar in juli komt de tweede generatie en vaak eind augustus tot in september nog een derde generatie.Het vosje lag lekker te relaxen aan de waterkant. Nu de avonden wat langer worden, is het heerlijk om ook nog in de avonduren in de duinen te blijven, als het harde licht plaatsmaakt voor de mooie warme tinten.Op de laatste dag van mei (ik had nog vakantie) was de lucht dreigend en klonk in de verte het onweer, maar gelukkig, de bui dreef over.Het is weer de periode dat mijn macro voorzetlens regelmatig uit de tas komt. Dit juffertje was ontsnapt uit de klauwen van de zonnedauw.
Waar ik zocht naar een hagedis, kreeg ik dit te zien, een hoornaar. Foto is met telelens gemaakt en ingezoomd. Het zijn echt grote beesten, en best eng, dus ik blijf liever een beetje op afstand.


Sprookjesbos.En terwijl ik op een boomstronk een broodje at,  zag ik naast mij dit wezentje landen. Ik had zoiets nog nooit gezien en volgens Google lens is dit een Megarhyssa perlata. Alleen een Latijnse naam, beestje is behoorlijk zeldzaam, zeker in West Nederland.(op waarneming.nl zijn ze alleen in Brabant en Limburg waargenomen).Een soort die ook steeds zeldzamer wordt in de AWD....jong damhertje. Deze lang pal aan het wandelpad. Na een paar foto's ben ik doorgelopen, maar ik heb tot nu toe nauwelijks jonge hertjes gezien. Ze zijn er wel, en als ik ze al zag was het ver weg of  waren ze aan het rennen.En deze soort (de harkwesp) is weer helemaal niet zeldzaam in de AWD. Op de dag dat ik deze foto maakte, zag ik er honderden, vaak bij elkaar, elkaar verjagend. Ik denk dat ze net die dag uitgevlogen waren, want nu zie ik ze niet meer zo massaal bij elkaar.Baby zwaantjes, ver weg, maar wel leukDe rups van de St. Jansvlinder


En hier is de St. Jansvlinder.... ehh vlinders.


Vuurlibel man, in het zand. Deze is helemaal uitgekleurd, dus helemaal rood.


Close up van het vrouwtje, dat goudgeel van kleur is.


Hier nog een mannetje, nog niet helemaal rood uitgekleurd.


De jonge vosjes worden grootportret van een moervosje. Ze heeft haar winterjas uit gedaan, en lijkt dan echt de helft kleiner. Toen ik haar zag lopen dacht ik eerst dan het een jonge vos was, tot ik haar ogen zag. De vosjes herken ik aan de ogen, ze hebben allemaal een eigen blik. Bij de jonge vosjes ben ik er nog niet uit, maar het is daar eerst afwachten welke vosjes blijven. Na de zomer worden ze uit het territorium verjaagd en verdwijnen ze meestal uit beeld.


Alvast een voorproefje voor de volgende blog.....vlinders! 

Hopelijk wordt het niet al te heet deze zomer, zodat ik gewoon iedere vrijdag een dagje kan struinen. Natuurlijk hoop ik naast de vlinders ook weer wat boomkikkertjes te vinden. En puberende damhert kalfjes, want die zie ik veel te weinig.

16 opmerkingen:

 1. Gave serie met voor mij toch weer de vosjes als hoogtepunt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ghita
  een mooie serie uit de awd met veel insecten en de vosjes die heb ik al heel lang niet meer gefotografeerd ik ben tegenwoordig veel met macrofotografie bezig ,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige foto's zeg, weer genoten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ghita,
  Wat een mooie serie foto's van de AWD, ik geloof dat je echt wel heel veel kilometers loopt daar als je verschillende dingen wil fotograferen.
  De vosjes zijn weer schattig, maar ook de libellen, vlinders en insecten zijn prachtig.
  Voor mij is foto 18 echt mijn favoriet.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Ghita, wat een prachtige serie !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een ontzettend mooie en gevarieerde foto’s in je blog! Het was genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Ghita,
  Wat een mooie foto's heb je weer gemaakt. Een fantastische reeks laat je hier zien.
  Mooi dat muisje en dat Icarusblauwtje. En wat gaaf zijn al die insekten.
  Dat vosje op foto 6 vind ik ook erg mooi, maar dat vind ik bij jouw altijd wel knap gefotografeerd. Klasse!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijk divers blog is dit weer, je hebt veel gelopen en veel gezien. Ik moet ook nodig weer eens een rondje maken, was te druk met werk en vakantie maar als ik dit weer zie ......

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijke gevarieerde blog weer Chita het is smullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,

  Wat een prachtig blog weer met zoveel mooie soorten en heel mooi belicht allemaal. Schitterende soort die gevlekte witsnuit en die vos op nr. 6 echt subliem. Ik meen dat insect op nr. 11 hier in Brabant wel eens gezien te hebben, niet gefotografeerd helaas. Nr 13 is dan in de AWD weer geen zeldzaamheid, die heb ik hier nog niet gezien. Weet overigens niet welke soort het is. Mooi ook die rups van de St Jansvlinder, die zie veel minder dan die van de St Jacobsvlinder. Mooie afsluiters die vossen en ik ben benieuwd wat je nog meer aan leuke vlinders gezien hebt.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Wat een prachtige selectie heb je weer gemaakt, met ook nog een aantal soorten die ik zelf niet gezien heb. Zo zie je maar, variatie genoeg in het gebied. De witsnuitlibel heb ik dit jaar gemist, daarnaast welgeteld één boomkikker. Het insect op plaat 11 is een schoonheid, naast natuurlijk de platen van de vossen die weer geweldig zijn. Ik zie dat jij ook de combinatie juffer-zonnedauw hebt gevonden, jammer voor de juffer maar aantrekkelijk voor ons. Je mag dik tevreden zijn met dit fraaie overzicht.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Peter vande Beek2 augustus 2022 om 16:50

  Mooi blog Ghita. Vooral die vosjes staan er mooi op

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ghita,
  Mooie serie van de AWD. Prachtig vooral de lichte, gele vuurlibel, het juffertje bovenop de bloem van het zonnedauw, de harkwesp, maar ook al die schattige vosjes, die jij natuurlijk weer briljant hebt gefotografeerd! Het reebokje wat je aankijkt vanuit het sprookjesbos....en het kalfje ineen gerold, wat zie je toch mooie dingen onderweg. Om lang van na te genieten.
  Groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Afwisselende en beeldschone serie, Ghita.
  Je foto's zijn stuk voor stuk prachtig, dus een favoriet ga ik hier niet aanwijzen. Ik heb genoten van je blog.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Pracht foto's Ghita, stuk voor stuk.
  Wat een bijzonder beestje wat daar naast je lande en wat staat die er mooi op.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hai Ghita,

  Een prachtig gevarieerd blog vanuit jouw "eigen" natuurpark. Iedere keer laat je toch weer zien, dat kennis van een gebied je een enorme voorsprong geeft en daardoor series waar veel mensen alleen maar van kunnen dromen, Mensen zoals jij (en Kees) weten zo goed waar ze moeten zijn, dat de kans op mooie platen enorm toeneemt. Maar wij weten allebei wel, dat je er dan nog lang niet bent en dat bij het maken zulke lekkere platen nog heel veel komt kijken. Je vossenfoto's zijn weer een lust voor het oog, maar de rest staat er zeker net zo mooi op.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita