dinsdag 28 april 2020

Amsterdamse Waterleidingduinen : April

Met dank aan Jeroen kon ik in april toch een paar keer naar de Waterleidingduinen. Door mij weg te brengen hoefde ik geen gebruik te maken van het openbaar vervoer en kon ik zo heerlijk de hele dag genieten van dit mooie gebied. Want ik begon het toch wel erg te missen, en juist april en mei zijn daar de mooiste maanden.


In deze blog zal de zandhagedis ruim aan bod komen. Deze mooie diertjes lieten zich in de tweede helft van april goed zien en ik heb dan ook echt de tijd genomen om ze te observeren en te fotograferen. Dat is ook de reden dat ik het liefst in mijn eentje ga, Jeroen zal na de tweede foto weer verder willen lopen, terwijl ik nog zeker een tijd wil wachten....op dat ene mooie moment.Kusje van een hagedisje

Later meer zandhagedissen, eerst even terug naar begin april, toen de natuur net ontwaakte.... na die natte warme winter


Katjes....en een hommeltje


Tjiftjaf, een van de eerst vogels die terugkeren en vaak begin maart al te horen zijn. Hier waren de bomen nog niet in het blad, en dan kun je deze vogel makkelijk spotten wanneer hij zijn tjiftjaf geluid laat horen.Het winterkoninkje was ook luidruchtig, maar liet zich niet zomaar zien..... het is een beetje een takkenfoto, maar toch leuk hoe hij op gaat in de omgeving, en zonder dat kabaal had ik hem niet gevonden.


Een roodborsttapuit op zijn hoge zangpost


Koolmees tussen de frisgroene blaadjes.  3 weken later was alles groen en waren de vogels veel lastiger te vinden.


Spitsertje aan de waterkant


Damhert , nog met gewei, eind april gaan de mannen hun gewei afwerpen. Omdat ze ook in de rui zijn, vind ik ze er in die periode een beetje zielig uit zien. 


Meerkoet aan de wandel....Ontmoeting met een bruine kikker...op het padOf het een prins was, ik zal het nooit weten, want ik heb hem niet gekust.... die anderhalve meter hè.


3 weken later..... het is zonnig.....en de duinviooltjes zijn er ook weer.


ReigersbekDe varens rollen zich uit en zullen over een tijdje weer heel hoog staan


De beukenlaan, frisgroen


Ontluikende beukenblaadjesDe meidoorn bloeit al op sommige plekken, de pimpelmees vind het wel leuk tussen de witte bloemen


De kleine parelmoervlinder, mijn eerste vlinder in de AWD die ik kon fotograferen.Eind april waren er heel veel kleine vuurvlinders in de duinen. Ze zaten regelmatig op de gele bloemen van de cipreswolfsmelk. Het was een zeer zonnige dag, niet mijn favoriete fotografie omstandigheden maar toch een poging gewaagd om het te fotograferen.


Zandhagedis mannetje, al met de mooie felgroene kleur


Op een andere plek fotografeerde ik een ander mannetje, die nog aan het vervellen was. De felgroene kleur was hier nog niet. Alleen in de paartijd hebben de zandhagedis mannen deze felle kleur. Daarbuiten zien ze eruit als deze hierboven.
De boomkikkers kun je ook weer zien, al is het vaak op lastige plekken tussen de takken of in de felle zon.

En dan heb je zo'n ochtend dat je zomaar een uur een paartje zandhagedissen volgt. Fotograferen maar ook gewoon zitten kijken en genieten.


Mevrouw zandhagedis


En hier is meneer zandhagedis


Ze vinden elkaar wel leukLizard love


En soms heeft mevrouw er even genoeg van en gaat wat verderop zitten.
Maar even later volgt meneer haar weer.....

Ik besloot verder te wandelen, er viel nog genoeg te zien en te genieten.
Ik hoorde de fitis, nachtegalen en de koekoek.De fitis liet zich even mooi zien in een lage duindoornstruik


maar meestal zitten ze in een boomtop te zingen, ze klinken wat melanchoniek, maar geven mij ook echt dat lente gevoel.net als de nachtegaal. Ze zingen luid en mooi, maar ze komen zelden uit de struiken tevoorschijn.
Deze zat wat ver weg, 
Hier een kort filmpje waarop de zang van de nachtegaal te horen is.  Geen mooie beelden, dus gewoon geluid aan, ogen dicht en luisteren....dit is zo mooi.


En dit mooie vosje (met die felle ogen) had ik begin februari voor het laatst gezien, en ineens stond ze weer voor me. Wat nerveus liep ze om mij heen....Om vervolgens weer te verdwijnen, waarschijnlijk richting haar kleintjes. Inmiddels zijn de moervossen bevallen en zijn de kleintjes de wereld aan het ontdekken.


 Het zijn  toch erg veel foto's geworden.....tja, april is ook de topmaand in de natuur.
Ik was zo blij dat ik toch een paar bezoekjes aan mijn favoriete gebied kon brengen. Heerlijk in mijn eentje struinend en genietend. Het was daar altijd al stil, maar nu er bijna geen vliegtuigen meer over komen hoor je niets anders dan de vogels zingen en soms een kikkerkoor van kwakende groene kikkers. Ik kan alleen maar zeggen dat ik daar heel blij van wordt en dankbaar ben dat ik dit toch nog kan doen in deze rare tijden. Dit geeft mij zoveel positieve energie, ik zou het echt niet willen missen. Gelukkig is het een groot gebied waar je heerlijk een hele dag kan wandelen zonder ook maar op 1,5 meter van iemand te hoeven komen....16 opmerkingen:

 1. Heerlijke foto's weer. Fijn dat je toch een paar keer naar de AWD kon gaan. Ik vind de foto van de ontluikende Beukenblaadjes echt heel mooi, frisgroen en fijntjes. Ook het vooraanzicht van de kikker vind ik echt geweldig. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ghita, wat een plaatjes! Om te smullen en je hebt erg veel kunnen zien. Leuk je beschrijvingen hoe, waar en wat. Dat je genoten hebt is overduidelijk en niets is zo fijn dat allemaal op je gemak te beleven. Ik ben het helemaal met je eens. Een zalig blog!!
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je weer veel op de foto gezet. Prachtige foto's zeg..............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een schitterende foto's laat je weer zien Ghita.
  Prachtig die verliefde zandhagedissen.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een heerlijke blog met prachtige foto's. Even genieten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo GHita, Wat een prachtige foto's en zoveel verschillende soorten vogels en bloemen en die mooie beukenlaan schitterend .
  De zandhagedissen vind bijzonder leuk zeker hoe verliefd ze zijn .Je kunt aan je tekst merken dat je genoten hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hi Ghita,

  Dus ik zeg "dankjewel Jeroen" want zonder hem had ik nu niet kunnen genieten van je blog.
  Prachtige foto's en een mooie variatie aan onderwerpen.
  TOP.

  Groetjes, Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Ghita,
  Jij komt ook altijd met een best super jaloersmakende soorten én platen thuis!!!
  Goedendag! Prachtig die vosjes, de groene hagedismannen, het boomkikkertje, de hertjes, beukenlaantje en frisse beukenblaadjes, reigersbek en varentje en dan ook nog wat zangertjes, waaronder de nachtegaal. Wat zingt hij toch prachtig! Ook super dat je al de Kleine parelmoervlinder hebt gezien! Fijn dat je weer lekker naar jouw duinen kon gaan! Ik heb hier weer heerlijk van kunnen genieten!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Ghita,
  wat heerlijk dat je toch een paar dagen van de AWD hebt kunnen genieten. Ik geniet hier weer lekker met je mee. Je foto van de beukenplaatjes vind ik top. Kan me ook zo goed voorstellen dat je een uur met het geflirt van de zandhagedissen hebt meegeleefd. Lijkt me fascinerend om dat te zien.
  Verder kan ik me helemaal vinden in het commentaar van Maria hierboven. Een prachtblog.

  Hartelijke groet, corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  April en mei hebben veel te bieden. Hagedissen heb ik overgeslagen, er stonden teveel mensen bij. De boomkikkers hadden geen zin toen ik er was. Maar de vogels lieten zich niet onbetuigd, wat andere soorten dan jij laat zien en horen. Welke vos ik heb gezien weet je inmiddels van toen we elkaar tegenkwamen. Overduidelijk is dat je het weer goed naar je zin hebt gehad.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Ghita,
  Lekker dat je een keertje naar de AWD kon in april en dan meteen met zo'n grote hoeveelheid foto's thuis komen. Het lijkt wel één grote inhaalmanoeuvre (of is dit toch van 2 dagen?).Je kikkerfoto's zijn erg mooi en uiteraard de serie van de zandhagedissen springt eruit.
  Ik ben gisteren en vandaag even een paar uurtjes geweest (ook voor het eerst sinds lange tijd), maar heb bitter weinig leuks gezien. Wel een paar mannetjes zandhagedis en de eerste Argusvlinder, maar vogels lieten zich niet zien (maar horen des te meer). Een nachtegaal heb ik nog nooit gezien. Ik ben ook weer eens bij de bekende vossenburcht geweest en was er zowaar de enige! Maar vosjes lieten zich niet zien (van iemand begreep ik dat ze er wel zouden moeten zijn...). Het waaide misschien te hard.
  Jij lijkt overigens niet zoveel last te hebben gehad van hard licht. Het lijkt wel of het licht harder is dan vroeger. Zou dat door de schonere lucht komen? Als het wat minder zonnig is, ga ik snel weer heen.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Ghita,

  Een lang blog maar zeer de moeite waard en ik kan me voorstellen dat als je lang niet naar je favoriete gebied gekund hebt je toch weer even lekker wilt uitpakken. En dat is je gelukt, prachtig die zandhagedissen, die AWD lijkt wel een plek waar je per definitie vossen en zandhagedissen kunt zien, hier zie ik die nooit. Ook frappant dat de eerste vlinder die je in een seizoen fotografeert een kleine parelmoervlinder is, toch niet een soort die heel vaak tegenkomt. Leuk ook dat je even een filmpje van de nachtegaalzang erbij gedaan hebt. Maar wat mij betreft gaat de hoofsprijs naar de zandhagedissen, schitterend.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi ghita
  mooie serie van de awd,
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een geluk dat je toch kon gaan Ghita, lief van Jeroen hoor.
  Nu kunnen wij van je mooie foto's genieten.
  Prachtig om te zien, ben een klein beetje jaloers op je boomkikker en zandhagedis.
  Die had ik graag voor de lens gehad.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Lekker hoor Ghita dat je in die bizare periode toch even een paar keer kon ontspannen in jouw favoriete gebied. Gelukkig weet je alle mooie plekjes en heb je een prachtige serie kunnen maken.
  De foto van de twee zandhagedissen is super. Voor mij de mooiste van het blog, vooral omdat je bijna nooit het mannetje en vrouwtje in 1 beeld kunt vangen. Als dan ook nog de hele staart van het manetje erop staat en je beide koppies scherp hebt, dan is het feest.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat fijn dat Jeroen je wilde brengen en dat je dan heerlijk weer een dagje daar kan doorbrengen. het is ook een schitterend gebied wat ik nu echt al heel lang mis. Gelukkig zie ik hier de meest mooie pareltjes voorbij komen. Zelfs de meerkoet heb je heel mooi en sfeervol weten vast te leggen. Het duinviooltje is ook al zo mooi .
  De serie van de zandhagedissen had ik niet willen missen. Prachtig.
  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita