zondag 24 mei 2020

#natuurdichtbijhuis 3: mei

Hier weer een impressie van de natuur dichtbij huis, soms letterlijk om de hoek...
Vaak was het erg zonnig en er waren veel weekenden en Feestdagen, waardoor ik enkele keren heel erg vroeg op pad ben gegaan, om de dagjesmensen te ontlopen. Dat leverde wel mooie plaatjes op, maar zo vroeg opstaan vind ik toch wel moeilijk.Begin mei hadden we vaak in het weekend koude nachten...... dat leverde mooie zonsopkomsten met wat mist op.... en dan wordt dat vroege opstaan toch wel beloond.Kluut bij zonsopkomstBoerenzwaluwen in de ochtendzon
En dit gebeurde even later.......  dus binnenkort op zoek naar kleine zwaluwtjes die gevoerd worden.Zoef de haas is ook wakkerKleine plevier en oeverloperTwee kleine pleviertjes in de Munnikenpolder
Canadees gansje....de zon was even weg..... ik vind dat nooit zo erg want met dat felle zonlicht wordt het best lastig fotograferen
3 kleine Canadeesjes in de Polders Poelgeest.En een mooie fazant man


En heel dichtbij huis, namelijk om de hoek van de straat...... een klein nijlgansje. Er waren er nog 5 maar die zaten wat verder op en waren constant in beweging.  Deze werkte mooi mee door even te blijven zitten.Nou, doeiiii, ik heb nu lang genoeg stil gezeten.Wat zijn jonge dieren toch schattig.
Inmiddels is het zondag 17 mei..... het zou een mooie dag worden, dus om de drukte voor te zijn was ik heel vroeg de polder in gefietst.Helaas weinig grondmist deze morgen.... maar wel een mooi Hollands plaatjeGrasmus
Kemphaan bewijsplaatje, in de MunnikenpolderDe rietzanger zat in het fluitekruid luid te zingen

Zo schattig
GruttoKluutTureluur

Deze 3 vogels zaten allemaal in dezelfde plas in de Achthovense polder....


en op het wandelpad zat de mooie argusvlinder


Die even later weg fladderde en elders ging zitten met de vleugeltjes open, wat een mooie vlinderIk was in deze periode 2 maal naar het gebiedje De Wilck gefietst, voor de weidevogels. Ze waren aanwezig, luid en duidelijk, maar omdat hier niet wordt gemaaid, zag je de dieren dus niet.....ze zaten in het hoge gras verstopt: grutto, tureluur, kievit, scholekster..

De schapen stonden weer op het pad en keken mij schaapachtig aan.
Er komt een regenbuitje aan...... nou ja...een paar spetters dus.Klaprozen langs het fietspad
ik vind het maar lastige bloemen om te fotograferen, zelfs op een bewolkte dag. Maar hier was de wind ook wel een spelbreker....
Ik sluit af met een foto die ik in het gebiedje De Wilck maakte: weidevogel op een hek.....maar veel te ver weg.

Dus ook dit staat nog om mijn lijstje voor komende week.


En de ooievaar natuurlijk..... met jongen..... 
Het is weer een lange blog geworden en ik ben weer aangenaam verrast van al het moois dat ik binnen een half uur fietsen van huis allemaal heb gezien.  Het is wel lastig met het kiezen van een tijdstip om de natuur in te gaan. Meestal moet ik toch rond negen uur weer naar huis, omdat het dan te druk wordt in de gebieden, of op de fietspaden ernaartoe.
De vroege ochtend of het begin van de avond bleken wel de beste momenten, zeker ook op die hele zonnige dagen.....dan was het licht nog redelijk en niet zo hard.22 opmerkingen:

 1. Wat een super mooie impressie wat je zo in eigen omgeving allemaal tegen kan komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat moest ik toch ook eens doen, lekker vroeg op pad gaan.
  Het levert je prachtige sfeer foto's op Ghita, prachtig om te zien.
  Ook geniet ik van die kleine ganzen, prachtig al dat dons.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vroeg opstaan, uiteindelijk altijd weer de moeite waard. Ik heb zitten genieten van al het moois uit jouw omgeving. De uitdrukking "schaapachtig kijken" komt hier maar weer eens duidelijk naar voren. En het gevoel van de Klaprozen herken ik ook, "hoe ga ik daar nou eens een fraaie foto van maken?" Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldige serie foto's Ghita.
  Vroeg opstaan is ook niet zo mijn ding, maar het loont wel de moeite aan je foto's te zien.
  Ik ben echt helemaal weg van de drie gansjes op foto 9, super.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben altijd gefascineerd om kinderdieren zoals de eendenfoto hierboven te zien ..., ze zijn altijd schattig over hun gezichten en gebaren.

  Foto's hier bafus.
  Groeten uit Indonesië.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ghita
  erg mooie Blog met die zon en al die weide vogels gansen en eenden gaaf,
  groetjes Herman.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Echt schitterende foto's heb je gemaakt en je weet al die namen ook nog.
  ...............liefs. Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geweldig Ghita wat een pracht serie en dan die drie canadeesjes en ook nog die drie schapen op een rij. het is weer genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Ghita, Vroeg opstaan is nog steeds een ding hier. Maar alah. Je foto's zijn schitterend en wat er al zo te zien is in jouw omgeving is geweldig. De omgeving De Wick ken ik wel en zeker het polderlandschap tussen Voorschoten, Zoetermeer en Leiden dat is nog genieten van echt Nederlands polderlandschap met de vlietlanden waar erg veel aan vogels te zien is. Ik weet dat omdat mijn zus jaren in Voorschoten heeft gewoond en ik nog wel eens daar rond gereden/gekeken heb. De haas, de waadvogels zoals de kluut, tureluur, grutto allemaal daar te vinden. Die heb je dan ook weer mooi vastgelegd. De aanlopende schapen geven een mooi sfeerbeeld net zoals de molens aan de horizon in het landschap. De vlinders de rietzanger en de kleine pleviertjes allemaal prachtig gefotografeerd. Wat altijd vertederd is het jonge spul en die staan er ook weer erg leuk op. Zo zie je maar door dat ellendige virus blijf je dichter bij huis met weer heel andere perspectieven en waarnemingen. Ik vind het prachtig.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ghita,
  Wat een bijzonder mooie foto's!! Dit is echt super genieten.
  Vooral de sferen in je eerste foto en ook foto 15 vind ik echt super gedaan. Mooi ook met die molen.
  En wat een koddige foto's met die kleine gansjes. Grappig ook zo met zijn drietjes op een rij. Maar ook je vogels zijn top. Dikke complimenten Ghita!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Ghita,
  Een blogje om je vingers bij af te likken.
  Van mooi, warm en super sfeervol, naar zacht, fluffie en super schattig.
  Dit is toch genieten voor gevorderden?

  Groetjes,
  Karina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hoi Ghita,

  wat een mooie blog .vooral die 3 kleine eendjes achter elkaar schattig .maar de mooiste van alles voor mij zijn de klaprozen .de molen is ook schitterend . een geweldig apart blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou, dat vroege opstaan dat loont toch wel, hoor Ghita. Wel of geen nevel, de kleuren waren prachtig! Jammer dat dat niet altijd een garantie is, dan deed ik het ook.
  Je hebt veel gezien, maar de kleine gansjes stelen toch de show, helemaal die drie gele Daltons. Jammer dat er geen vierde was die in de rij ging staan... Je kan niet alles hebben, dit was wel genoeg.
  Groetjes, Dick

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een schitterende foto's. De foto van de molen met de bijna rode lucht vind ik echt super. Leuk hè al die jonge beestjes. Je hebt ze mooi op de foto gezet. Ik heb genoten van je blog.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Ghita,
  Zo dicht in de buurt blijkt toch behoorlijk veel voor te komen. Vroeg in de ochtend is om meerdere redenen het aantrekkelijkst, maar je moet dan geen avondmens zijn. 's Middags vind ik vaak toch minder aantrekkelijk, vaak wat drukker. Hoe dan ook, de jonge vogels springen er echt uit. Als de omgeving rustig genoeg is lukt het vaak wel om er mooie plaatjes van te maken. Je weet er alles van. Maar ook de landschappen die je laat zien mogen er zijn. Een prima reden voor een herhaling.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ha Ghita,
  wat een heerlijk blog weer. Leuk gevarieerd, van al dan niet mistige, maar mooie vroege ochtenden, tot fluitende vogels. Foto 18 is beeldschoon, en extra leuk met het geluid van de rietzanger erbij! Drie gansjes op een rij is top, maar foto 19 is de ultieme wegsmelt-topper. 's Morgens vroeg is de wereld het mooist - dat laat je hier goed zien. Maar dat van die wekker blijft lastig.

  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Ghita,

  Supermooi blog, het vroege opstaan heeft je rijkelijk beloond. Gelijk al de eerste foto die zwaan in de ochtendmist met de molen op de achtergrond. Heel mooi dat je de paring van de boerenzwaluwen kon fotograferen. Best bijzonder dat je op een foto een kleine plevier en een oeverloper kunt vastleggen en ook nog allebei scherp. Leuk ook die Canadeesjes in ganzenpas. Ik vind de kemphaan wel wat meer dan een bewijsplaatje, mooi toch hoe hij in z'n omgeving staat. Rietzanger in het fluitenkruid met het koolzaad op de achtergrond, prachtig. Bijzonder ook dat je de argusvlinder kon fotograferen, hij is inmiddels zeldzaam in Nederland. Ik zou willen dat ik ook zo vroeg m'n bed uit kon!!

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Ghita,

  Je hoeft inderdaad niet ver van huis om mooie foto's te maken. Het enige dat belangrijk is dat je kennis hebt van die gebieden en weet waar je wat kunt fotograferen. Nou dat weet je inmiddels wel als ik de kandschappen zie. Prachtig. Mooi ook de fotovan de drie gansjes achter elkaar. Ook de grasmus is prachtig. Je zet hier toch ook een mooie serie waarnemingen bij elkaar neer. De parende zwaluwen oa en de kleine plevier met de oeverloper. Erg mooi blog.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ha... je moet vaker vroeg opstaan Ghita.... Het heeft in ieder geval geresulteerd in een prachtig blog, met fijne foto's. Vooral het jonge spul is altijd leuk om te fotograferen. Genieten weer!
  Groet uit Drenthe,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Ghita,
  Deze had ik helemaal overgeslagen....en ondertussen had je ook al een nieuwe Post!
  Geweldig mooie beesten heb je gezien. Ik smelt natuurlijk voor al die schattige kuikentjes, de leukste zijn wel die drie op een rijtje ;-) De klaprozen, landschap met molen en de grasmus zijn ook super geplaat!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hoi Ghita,
  Waar het huis van Rolvers heeft gestaan is zo lastig uit te leggen. :-)
  Maar als je even een mailtje stuurt naar emailtodaytona@gmail.com dan stuur ik je een screenshot van het eiland van Rolvers, uit de kaart die ik jaren geleden heb gemaakt heb, met daarop alle denkbare AWD veldnamen en object locaties uit het verleden.
  Daar staat de locatie van het huis van Rolvers op. We hebben er zelf nooit iets van terug kunnen vinden, maar misschien heb je meer geluk.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je de tijd hebt genomen om een kijkje te nemen op mijn blog. Bedankt voor je reactie
groetjes Ghita